MotoNews.pl
1 Pytanie do dizlowców o termostat (121300/45) - NT

Pytanie do dizlowców o termostat

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam taki przypadek w 1,6 D mk4 że po przejechaniu dystansu (np do pracy ) 17km wskazówka od temperatury chłodzenia zimą w ogóle sie nie rusza , latem jak stoje w korku to drgnie ale chyba powinna się znajdować na polu '' normal '', poradzcie mi coś , z górki dzięki

Zacznij od wymiany termostatu. Możesz go najpierw wybadać czy się domyka- po jeździe najlepiej po mieście jak powinien byc gorący silnik, to przyłóż rękę do chłodnicy. Jak jest ciepłą, a wskaźnik jest poniżej normy, to termostat nie trzyma. Możesz go wyjąć i włożyć do wrzątku. Wtedy zobaczysz czy się zamyka i otwiera. Może też być problem ze wskaźnikiem temperatury, bo jak Ci w korku nie grzeje, to to już coś dziwnego.

Cytat:
2005-10-31 18:29:43, karQ pisze:
mam taki przypadek w 1,6 D mk4 że po przejechaniu dystansu (np do pracy ) 17km wskazówka od temperatury chłodzenia zimą w ogóle sie nie rusza , latem jak stoje w korku to drgnie ale chyba powinna się znajdować na polu '' normal '', poradzcie mi coś , z górki dzięki

1. Jeżeli to termostat i masz zimny silnik to nie powinno Ci działać ogrzewanie.
2. Jak już przejedziesz te 17km podnieś maskę i pomacaj pokrywę zaworów silnika - powinna być gorąca (długo się jej nie da dotykać). Jeśli jest to pewnie wskaźnik lub czujnik od wskaźnika.
3. Jeżeli silnik nie jest gorący to pomacaj chłodnicę - powinna być zimna - jeżeli jest taka sama letnia jak silnik to rzeczywiście termostat.
4. Wyjmij sobie termostat i i zobacz czy jest zamknięty. Jeśli jest to pewnie czujnik wskaźnika lub wskaźnik. Termostat możesz sobie wrzucić dla testu do wrzącej wody i zobaczyć czy się otwiera.

Generalnie pokombinuj - albo się do mnie na GG odezwij

dzięki za pomoc jutro to sprawdze wszystko i pokombinuje , pozdro dla dizlowców i nie tylko