Skrzynia biegów- 2 bieg

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam problem: zimny silnik to przy wrzucaniu tylko 2 czuje jakis zgrzyt. Jak sie silnik podgrzeje to wsio w paradkie. Coz to jest?
Sprzeglo wymieniane z 5 tysiecy temu. Jakies simy??
A moze z rana jak zimno w essim mam zwapniale nogi i nie dociskam sprzegla?? Ale to mi sie nie wydaje.

Up.
Dodam ze dzis przy 3 stopniach to biego 1,2,3 wchodzily z jakims niewielkim oporem. Redukcja z 5 na 4 nie wychodzila ladnie- z 5 na 4 nie wchodzil sam. Nalezalo popchnac go mocniej by wszedl na 4.
Co to jest??

No i ja przylacze sie do tego postu. Na zimnej skrzynikdwoojka warczy na mnie no i troojka stawia opory przy wlaczeniu. Po rozgrzniu problem znika.

Cytat:
2005-10-31 09:53:13, paver pisze:
No i ja przylacze sie do tego postu. Na zimnej skrzynikdwoojka warczy na mnie no i troojka stawia opory przy wlaczeniu. Po rozgrzniu problem znika.

EGZAKLI.
Dodam ze skrzynia od dolu jest mokra i niedawno wymienilem simy.

To zdaje się typowe z tą dwójką. U mnie od samego początku, odkąd kupiłem essiego, na zimnym silniku dwójka wchodziła z oporem. Po rozgrzaniu silnika problem snikał...

czyzby nikt nie znal odpowiedzi na to pytanie?? przydaloby sie dowiedzic czy warto to w ogoole ruszac.

może siada synchronizator....

nom ja mam to samo na zimnym (ciężej chodzi) ale nie zgrzyta...
zgrzytało, wymieniłem uszczelniacze, zalałem hipolem i śmiga ale generalnie zawsze na zimnym wchodziło ciężej wszystko z tym że 1 i 2 najgorzej ...

A jak z olejem w skrzyni? Byl wymieniany (co prawda sie nie wymienia, ale...) Moim zdaniem jak jest zimno olej jest gesty - i wiadomo, opory wieksze. Dobry syntetyk i powinno byc po poroblemie.

Pamietam, jak znajomy zalal do passka hipol i w zimie dwojke wrzucal dopiero jak wyjechal z podworka...

Dokładnie to samo.

Myślę że nalezy to uznac jako wade wrodziną Essiego.