Rozrusznik nie kreci jak się zagrzeje

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Mam problem z zapalaniem jak sie silnik zagrzeje i chodzi wentylator. Jak tylko sie wyłączy to zapala. Podejrzewam ze mam za slaby akumlator albo cos z rozrusznikiem, bo cos w nim rzęzi jak juz sie zatrzymuje.
Mieliscie moze cos takiego?

Ja miałem coś podobnego ostatnio... Na razie pomogło dokładne wyczyszczenie zacisków na rozruszniku i klem akumulatora, co również polecam

Pozdrawiam!!

Ja tez mialem cos takiego. Najpierw czyscilem klemy i zaciski przy rozruszniku ale nie pomoglo. W koncu rozebralem elektromagnes wlaczajacy. Troche go przemylem i prysnalem spryskiwaczem typu wd-40 lub podobnym. Chyba pomoglo. Jak mi jeszce raz zawiedzie to wymieniam rozrusznik. Wiecej sie bawic w rozbieranie nie bede. Zycze udanej zabawy

pidsał......pisał ( a kolega nie szukał ), zę to 98% tulejki

mi sie tak tez niedawno zdarzylo... a jak sie wystraszylem, bo bylem daleko poza cywilizacją a samochod nie chce mi zapalic... ale z czasem zapalil bez problemu a pierwszy raz w zyciu wtedy mi sie wlaczyl wentylator!

heh ja miałem to samo... ale właczył mi sie wentylator bo miałem mało cieczy chłodzącej... no i zgasiłem i niekręcił wcale i okazało sie ze akum UP czyli siadł... teraz mam nowy i kręci jak niemądry

Cytat:
2005-09-13 13:00:14, Sinuspi pisze:
pidsał......pisał ( a kolega nie szukał ), zę to 98% tulejki

Tez pomyslalem o wymianie tulejek w rozrzuszniku. Ile moga kosztowac? Bardzo skompikowana jest wymiana? Bo niewiem czy zlecic to jakiemus flachowcowi czy dam rade sam

wymiana bardzo prosta
koszt z 8 zeta wiec kupa kasy
radze rozebrać rozrusznik umyć dokładnie i przedmuchać kompresorem uzwojenia potem wsadzić wszystko do jakiegoś pojemnika i do sklepu.
Ja jeszcze nigdy nie kupiłem dobrych tulejek jak nie miałem rozrusznika na wzór

To chyba nie tuleje bo nie slychac zeby elektromagnes sciagal. Przy nizszym napieciu chyba brakuje mu sily zeby pokonac opory. U mnie tak jest przynajmniej. Jak wylaczy sie wentylator to zapala od pierwszego. Ciekawe- nieprawdaz?

U mnie bylo podobnie, nie zapalal jak byl nagrzany. Okazalo sie, ze stacyjka jest przepalona i na "krotko" odpala, wiec mam teraz taki ladny guziczek od rozrusznika Sprawdz na krotko czy zakreci.

ja mam problem podobny kiedys slabo krecil na cieplym silniku, pozniej zdazalo sie mu nie krecic wogole dopiero za 5 -10 przekreceniem kluczyka teraz wogole nie kreci tylko tyka...

no i ja moge powiedziec tak: ten problem mi sie powtórzył aczkolwiek no i niekręcił i wyglądało to jako rozładowany akum a akum idealny....mechanior powiedział że koszt naprawy mały no i trzeba szczotki i tulejki wymienić...aha i jessxze toikazowi dać żeby go troszke obrobił bo gdy sie zagrzeje to puchnie...wiecie na czym to polega...ale zrobiłem reseta i powiem wam że jak narazie kręci tak jak ma...samo sie chyba naprawiło