Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() gumbas5 ![]() German Style Katowice | 2005-11-04 08:45:42 Od pewnego czasu mam problem z uruchomieniem zimnego silnika np. rano. Mam instalacje LPG, ale narazie z zepsutą centralką. W związku z tym moge tylko ręcznie przełączać zawór na pozycję "gaz" lub "bemzyna" (nie moge "wypalić" benzyny). W związku z tym jeździłem do tej pory tylko na gazie.
Póki było jako tako ciepło samochód odpalał na gazie od razu. Potem po jakimś czasie kręcenia. Następnie nie chciał już wogóle odpalać. Wymieniłem więc świece i kable WN. Samochód zaczął odpalać, ale tylko po ściągnięciu pokrywy filtra powietrza - tak jakby dostawał za mało powietrza. Wczoraj nie odpalił wcale mimo ściągnięcia pokrywy i dmuchaniu w gaźnik - zaznaczam że gaz dochodzi a iskra na świecy jest. Jak wróciłem popołudniu z roboty to odpalił za pierwszym razem. Ale bojąc się, że dzisiaj rano też nie odpali przełączyłem go wczoraj na benzyne. No i odpalił, ale również po ściągnięciu pokrywy filtra. Niestety z powodu niemożności "wypalenia" benzyny, nie udało mi sie "przejść" na gaz i do roboty pojechałem na benie (da sie jakoś przejść na benzyne mając do dyspozycji tylko dwa położenia zaworu: gaz i benzyna?). No i teraz poytanie: - czy na gazie mimo niskiej temperatury auto powinno bez problemów odpalać? - dlaczego musze przy odpalaniu ściągać pokrywe filtra? czy jest to związane ze składem mieszanki? dodam że na benzynie spaliny są całkowicie" czyste" (bez koloru), a na gazie leci woda z tłumika może ktoś mi jakoś pomoże, bo to moje pierwsze doświadczenia z LPG (a centralke bede wymieniac na dniach) ![]() ![]() ![]() |
![]() KinioPP Miłośnik FSO FSO1500/Felicia/2xJawa Szczecinek | 2005-11-04 08:52:59 Jak jest zimno to odpalaj na benzynie. Jak się trochę nagrzeje od razu możesz włączyć gaz. Ja przynajmniej tak robie. Po prostu przez chwilę będziesz miał bogatą mieszankę gazu, benzyny i powietrza ![]() [ wiadomość edytowana przez: Szczecinecczanin dnia 2005-11-04 08:59:52 ] |
![]() gumbas5 ![]() German Style Katowice | 2005-11-04 09:16:27 dzięki ![]() |
robertv12 giżycko | 2005-11-04 13:29:57 jak jusz musisz odpalać na gazie to polej parownik gazu gorącą wodą ale radziłbym ci że jak przyjdą mrozy to musisz odpalać na bęzynie bo mębrany pójdą się jeb....ć |