Dziwny odgłos.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od jakiegoś czasu z układu jezdnego mojej essinki wydobywa się dziwny dzwiek. Byłem u Carmana i koleś pokręcił kołami i stweirdził że to nic poważnego i można jeździć bo jak kręcił to nic nie było słychać. Mówił że to może jakiś mały kawałek rdzy na tarczach hamulcowych lub cos takiego.
Dzwięk ten słychać cały czas, praktycznie od prędkości 20 do 140 km/h oczywiście z różną częstotliwością.
Dzieje się tak już dobre z 1000km.
macie może jakiś pomysł co by to mogło być ??
Najlepiej słychać przy 40 sekundzie jak zwalniam.

Poniżej nagranie z tajemniczym odgłosem

nagranie odgłosu

Z góry dzięki za jakikolwiek trop.

Niestety nie slychac 40 sekundy bo nagranie ma 18 sek. Nie ma luzów na kołach? (na łożyskach)??

Opony. Przytarta jest któraś i dudni.

Cytat:
2005-11-29 12:03:06, hepos pisze:
Niestety nie slychac 40 sekundy bo nagranie ma 18 sek. Nie ma luzów na kołach? (na łożyskach)??

faktycznie wycięlo, jeszcze raz wrzuciłem i jest już 40 sekunda

Cytat:
2005-11-29 12:03:06, hepos pisze:

Luzów nie ma, sprawdził to.

1.Wyważenie koła
2.Jak hamujesz się nasila-klocki+ tarcze
3.Jak skręcasz-wali bardziej-łożysko

Starszemu sie tłukło w matizie podobnie... Jak masz tarcze hamulcową to naokoło jej na krawędzi tworzy się rdza która o coś tam zawadza... W moim przypadku pomogło opukanie lekko naokoło młoteczkiem żeby rdza odpadła i przejechanie tych krawędzi pilnikiem...

Mi ten odgłos przypomina wirującą pralkę z walniętymi łożyskami, więc może w tym kierunku należy szukać.

Cytat:
2005-11-29 12:22:11, surec pisze:
1.Wyważenie koła 2.Jak hamujesz się nasila-klocki+ tarcze 3.Jak skręcasz-wali bardziej-łożysko

1. koła wyważone aczkolwiek troche nierówne
2. faktycznie przy hamowaniu troche mocniej slychac
3. jedno łozysko wymienione miesiac temu, drugie podobno ok.

więc chyba faktycznie wina lezy po strnie tarcz, aczkolwiek wydaje mi się że odgłos dociera z tylu wiec pewnie klocki w bębnach.

Cytat:
2005-11-29 12:07:40, croul pisze:
faktycznie wycięlo, jeszcze raz wrzuciłem i jest już 40 sekunda

Opony

a to przypadkiem nie jest walniente łożysko w tylym kole? podnieś samochód i pokręć tylnymi kołami jeśli któreś szomi to napewno to