| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
o_rety Omega 2.016V Warszawa | 2005-10-28 11:18:47 Witajcie,
Forum jest swietne tak jak Omega
Moja bestia: X20XEV na bezynce only. Mam od niedawna problemy z wolnymi obrotami i czasami autko mi gasnie jak stoje w korku. Zdaza sie to tylko przy rozgrzanym silniku. Problem w tym ze NIE zdaza sie to zawsze - czasami kilka dni nic az trafi sie jeden dzien kiedy musze pilnowac zeby mi auto nie zgaslo na swiatlach. Zauwazylem ze ma to zwiazek z pogoda. Ostatnio mialem po deszczu ten problem. Dodam ze: - komputer nic nie mowi, silniczek sie nie swieci (czeka mnie jeszcze 5+6 pin na zlaczu do testowania) - nic nie dzieje sie w trakcie jazdy - obroty nie zmienne przy hamowaniu (serwo OK) Wyszukalem juz ze takie problemy sie zdazaja - krokowy/lambda/przeplywomierz - ale u mnei nie ma zadnych check engine tak jak w innych przypadkach.....no i ta nieregularnosc mnie zastanawia. oze styki gdzies albo cus ?? Anyway - w weekend sprawdze komunikaty bedow i pochyle sie nad maska - ale powiedzcie mi czy nawet jezeli to jest standardowy problem czy moze mi sie zdazyc ze stane gdzies w drodze ?? Czy raczej wlaczy sie awaryjny tryb (i spalanie ) ??
Pozdrawiam Serdecznie |
o_rety Omega 2.016V Warszawa | 2005-10-28 11:21:22 Bardzo przepraszam.
Zamiescilem diode w temacie a nie zadalem pytania
Mam w podlokietniku w paneliku sterowania lusterkami taka zolta diode ktora ani raze mnie nie oswiecila. Czy u was jest cos takiego ?? Do czego to moze sluzyc ?? Pozdrawiam Serdecznie |
ms12 Opel Omega Kłodzko | 2005-10-28 12:03:05 Dioda świeci się kiedy podgrzewane są lusterka zewn.
Podgrzewanie lusterek włącza się razem z grzaniem tylnej szyby. pozdrawiam |
o_rety Omega 2.016V Warszawa | 2005-10-28 19:04:24 MS12 !!!
Oswieciles mnie. Takie proste a jak cieszy. Milo sie dowiedziec ze mam ogrzewane lustra !! Echh zeby tak mi sie TC czasem zaswiecilo Ale to juz wiem ze nie nastapi hhe
Pozdrawiam |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2005-10-28 19:28:11 Kable WN - sprawdź. |
o_rety Omega 2.016V Warszawa | 2005-11-05 16:09:53 No coz,
Zamowilem juz pretec, ngk i przy okazji filtr powietrza. Dzisjaj bawilem sie kodami bledow i wkolko mruga mi 12 a zatem wszytko teoretycznie powinno wszystko grac. Ale rowniez dzisiaj, na rozgrzanym silniku jak dojezdzalem na luzie do skrzyzowania to trzymal mi obroty pow 2K przez chwile i tak co skrzyzowanie..pare razy.....a na postoju spadek do 400 i gasnie. Coz deszczy nie bylo ale odwiedzilem myjnie
Echh no zobaczymy co po kablach i swiecach sie zmieni. Serwo ok, przewody powietrza sczelne na oko... Dzieki za podpowiedz. Pozdrawiam |
o_rety Omega 2.016V Warszawa | 2005-11-06 17:34:29 hEHEH Stasiak
Dioda mi tez swieci juz
Prawde mowiac nie wiem po co. Nigdy wczesniej nie mialem ogrzewanych lusterek i nie widzialem nigdy potrzeby. No ale zobaczymy jak spadna sniegi i nadejdzie mroz. Anyway - powiedz mi prosze czy komputer podawal Ci jakies bledy ?? Z forum wiem, ze jakis komunikat powinien sie pojawic.... No nic nadal czekam na kable - bo jednak zaleznosc od wilgotnosci tez mnei zastanawia. Pozniej wezme sie za krok, lambde i inne podane przez lob-kolegow rozwiazania. Pozdrawiam i dzieki za info. |
Benitez Opel Omega B Caravan Tczew | 2005-11-07 08:03:10 Po co kupowac uzywany krokowiec za 150 zeta jak mozna nowy z uszczelka za 285 zł Oryginalny i wiesz, ze masz nowke. Co do wolnych obrotów i trzesienia, to wyczyśc przewod idący spod pokrywy zaworow w okolice przepustnicy. Jest tam króciec średnicy ok 1-1,5 mm. Igłą go przepchaj i puśc na koniec spręzone, zeby wydmuchac osady. No i o przepustnicy nie nalezy zapomniec, zeby ja wyczyścic. Pozdro!!! |
stasiak Vectra Szczecin | 2005-11-07 11:11:06 Benitez dzieki za rade jutro bede dzialal mam nadzieje ze skutecznie |
o_rety Omega 2.016V Warszawa | 2005-11-07 16:45:45 Czesc,
No jak sie odlaczy to swieci na pewno. Ale mam nadzieje ze jak auto gasnie to jakis kod zapisuje, ktory pozniej mozna odczytac mostkujac w zlaczu 5 i 6. A u mnie nic. Kurcze kable pewnie wymienie dopiero w weekend a pozniej zobacze. U mnie sie to przedwszystkim przy duzej wilgoci dzieje. A krokowiec - jak kupi to nowy heheh w koncu juz alternator za 200 Ojro kupilem w trasie echhhhh super frajernia ale nie mialem wyboru daleko od domu - kupic, wymienic i pojechac dalej. Pewnie mozna by bylo oczyscic ten stary czy szczotki wymienic ale coz.... |
Benitez Opel Omega B Caravan Tczew | 2005-11-07 21:05:27 Spoko, ja juz obroty mam za sobą. Ale po czyszczeniu krokowca tez bujał, wiec musialem kupic nowy i sie oplacilo. Normalnie teraz jak sie jezdzi to nie to auto, zadnych spadkow obrotow, zadncyh bujań. Francja - Elegancja . Koniecznie pamietac o przewodach i króćcu, bo to jest mały otworek i przy marnej jakosci paliwe lubi sie zapychac. Pozdro!!! |
stasiak Vectra Szczecin | 2005-11-07 22:11:24 Benitez a konkretniej o jakim króćcu mowisz bo nie jestem pewien a jutro jade do machanika [ wiadomość edytowana przez: stasiak dnia 2005-11-07 22:12:34 ] |
Benitez Opel Omega B Caravan Tczew | 2005-11-08 07:54:35 Jak patrzysz na silnik po otworzeniu maski, to spod pokrywy zaworów po lewej stronie wychodzą dwa wężyki. Ten dolny idzie do rury przepływomierza, a ten górny idzie na dół w okolice przepustnicy. JAk sciagniesz przepływke i odkrecisz przepustnice, to go zobaczysz, a jak nie Ty, to mechanik na pewno jak juz naprawial jakiś samochód ![]() |
stasiak Vectra Szczecin | 2005-11-08 12:35:25 A więc tak...
Wyruszyłem rano pełen zapału aby pozbyć sie problemu zbyt wolnych i falujących obrotów... Pojechalem w poszukiwaniu rurki wychodzącej spod pokrywy zaworów... ku mojemu zdziwieniu w w serwisie byla tansza niz w "sklepie z częściami". Zapałacilem 17zł z gorszami
Nastepnie udalem sie do pewnego pana ktorego polecil mi znajomy a mianowicie http://www.bosch.szczecin.pl/ Opowiedzialem mu o swoim problemie tzn jak to obroty lubią sie same podnosić i opadac itd... Pan zrobił mały wykladzik z ktorego zrozumiałem troszke wiecej niz połowe i zaproponowal mi podlaczenie autka pod techa, sprawdzenie błedów i przeprogramowanie komputera na wyższe obroty. Ku mojemu zdziwieniu tech nie wykazał zadnych błedów
Przy wlączonym i rozgrzanym silniku na techu pokazywalo 704obr/min. Zostały zmienione na 820obr/min. Poczarował jeszcze troche przy tym techu i po ponownym zapaleniu autka obroty wskazywaly 820obr/min. Przejehaclem sie i co.... zadnych falowań!!!
Cała operacja trwała z 15 min i kosztowała mnie 100zł To by było na tyle.. ja problem falujacych obrotów mam juz za soba a dobrze bo pojutrze zagazowuje autko
P.S. rurke wymienie przy nabliższej okazji ![]() |
o_rety Omega 2.016V Warszawa | 2005-11-09 14:34:17 Gratulacje,
Przeszedles kolejny level )
U mnie po sprawdzeniu calego spektrum dostarczania powietrza okazalo sie ze taka jakas szajbka z kabelkami ktora wchodzi w przewod powietrza, zaraz za przeplywomierzem, patrzac od strony filtra sie wysunela i troche falszywego powietrza bokiem wpadalo. Teraz wyglada na to ze jest OK. Jezeli to byl jedyny problem to jestem lama maksymalna WN i swiece i tak wymienie bo nie wiem kiedy poprzedni wlasciciel wymienial heheh w piatek jade w trase i bede mial garaz do dyspozycji tam gdzie dojade wiec w koncu sie pobawie.
A krokowiec jak nie dzisiaj to jutro hehehe dam glowe. Szkoda ze nad tym czestym przypadkiem Etzold sie nie pochylil w ksiazce
Pozdrawiam i dzieki wszystkim za support. GM |
stasiak Vectra Szczecin | 2005-11-10 10:14:40 Czyszczenie pomaga ale nie na długo.
Jedź do mechanika on będzie wiedział jak to zrobić
|
stasiak Vectra Szczecin | 2005-11-10 10:16:32 Czyszczenie pomaga ale nie na długo.
Jedź do mechanika on będzie wiedział jak to zrobić
|