MotoNews.pl

GŁOŚNY SILNIK 318TDS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
WITAJCIE
Mam 318tds 95r .Co zrobic żeby silnik pracował ciszej.Auto posiada wszystkie osłony plastiki itd...Inne pracują ciszej

Głosno...... zależy do kogo jaki chałas można nazwać głośno.
U mnie przy 140-150km/h można normalnie rozmawiać, nie ma jakiegoś wielkiego hałasu.
A np. przy 90-100km/h to silnik tylko sobie mruczy. ledwo go słychać.

Chodzi mi o wolne obroty.Widziałem i słyszałem inne 318tds i pracują dużo ciszej .nie klekoczom tak jak mój a wyglądają na bardziej wyjeżdżone.Posiadam tą sztukę już 4 lata i zaczyna mnie denerwowac ten klekot.

pozdrawiam

Cytat:
zaczyna mnie denerwowac ten klekot.

No właśnie czy denerwuje cię sam klekot (np zaworów) czy ogólnie silnik głośno pracuje musisz to uściślić

Generalnie cały motor jest głośny ale najbardziej da się to usłyszeć na wolnych obrotach.Inne 318tds pracują "mięciutko" przyjemnie posłuchać.To na pewno nie zawory(ale co?)Cały motor jest ok...tylko...głośniejszy niż inne!!!!!!!
!!!! a może kąt wtrysku?

Kąt wtrysku?! Niewykluczone-przecież dielsle to nic innego jak spalanie stukowe, jeśli następuje w najbardziej optymalnym momencie to silnik pracuje cichutko (jak na diesla). Radzę udać sie do pompiarza albo może najpierw do elektryka, niech podłaczy go pod kompa i zdiagnozuje czy jest usterka konta wtrysku.