Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
emeryt Starachowice | 2003-04-11 06:22:21 Czy i jak często wymieniać łańcuch rozrządu w silniku 2,5 TD?
Mam 220 ty na liczniku i trochę sę obawiam o rozrząt. Dzięki za rady |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2003-04-11 10:01:30 O ile wiem to wymiana lancuch rozrzadu wiaze sie z polremontem silnika (uszczelke trzeba zrobic na bank, czyli planowanie itp itd )
Emeryt lancuch jest dozywotni ( tak jak w niektorych 3 litrowkach i up ) tak wiec lancuch bedzie tak dlugo dzialal jak serducho, jak cos pojdzie to wtedy nie zapomnij o wymianie lancucha. |
![]() JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2003-04-11 20:43:32 Nie chciałbym się wdawać w polemiki z Piotrem, ale coś mi tu g..... śmierdzi. Łańcuch dożywotni? nie do wiary, uwierzyłbym gdyby napęd rozrządu był kołami skośnymi z np turbaksu. Na ogół łańcuch , koła , ślizgacze i rolki napinacza wymienia się częściej niż pasek zębaty. Ale jeśli Piotr jest pewny swego nie polemizuję. Warto może jednak zasięgnąć opinii w warsztacie zaufanym łoczywiście. |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2003-04-12 17:48:19 No Janusz zmobilzowales mnie. jesli chodzi o silniki napedzane na rope to na 100 procent wymiana lancucha wizae sie z wymiana uszczelki pod glowice, przynajmniej jesli chodzi o silniki sprzed 94 roku. Reszte Janusz sprawdze i dam znac. |
![]() z0mbie Opel Omega B Opole | 2003-04-14 09:22:57 BMW daje 500.00km gwarancji na łańcuch i twierdzi, że wogóle się go nie wymienia. Wyeksploatowany łacuch może zacząć pracować trochę głośniej, ale nie poczyni szkód w silniku (jak pasek).
Nieprawdą jest, że od razu trzeba wymieniać uszczelkę pod głowicą!!! PANOWIE, NA "CHŁOPSKI ROZUM": - jeśli wałek rozrzadu jest w głowicy, to żeby założyć łańcuch, głowica musi być osadzona na swoim miejscu - jeśli nie - tym bardziej nie ingerujecie w układ wałek-popychacze-zawory Oczywiście uszczelkę MOŻNA wymienić. Po kilkuset kilometrach uszczelka "siada". Trzeba wtedy "dociągnąć" (nie we wszystkich autach) głowicę, co teoretycznie spowoduje większy luz łańcucha, który zostanie skasowany przez napinacz. pozd. Zbyszek |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2003-04-14 11:27:20 Panowie mam potwierdzenie
Silniki napedzane ropa wymina lancuch rozrzadu nie jest przewidziana czyli do dni ostatnich (wiem tylko o silnikach do omegi sprzed 94 roku, te co maja lancuch bo niektore mialy pasek, mniejsze pojemnisci ) jesli przydarzy sie wpadka, lancuch pojdzie to trzeba zdjac glowice aby wymienic lancuch, wiec uszczelka nistety tez nadaje sie do wymiany NA 100 %. --o bmw zostalo juz napisane, NA 100% - mrcedes do dni oststnich, - renault safrane 3 litr benzynka - do dni ostatnich, NA 100 % nie wiem tylko jak jest w senatorkach i omesiech starszych (lotus ? evo ?) (mv6 maja pasek ) stawiam ze do dni ostatnich. W ASO sa zaskoczeni okresowa wymiana lancucha ??? No i fiat 125p lancuch do wyminay po 120 tys bez zdjecia glowicy. ![]() Niestety nic tu nie smierdzi, co do ropniakow MIALEM RACJE reszte sami zdabadzcie ( co jest b. trudne ), ja mam pasek hi hi. i zly humor dzisiaj. |