| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Gul Biała Mewa Fałtekowo Mokotów | 2005-09-08 16:58:12 Cześć,
Tak sie zastanawiam, czy ktoś testował jaki strzał nitro wytrzymuje silnik 1500 takiej Lady? Pozdrawiam. |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2005-09-08 18:42:27 Mysle ze nikt jeszcze tego nie testowal.
Silnik lady moze duzo wytrzmac, ale z glowa, bo zbyt duze obciazenie na tloki spowoduje rozpadniecie sie panewek, nie mowiac juz o pogietych korbowodach. Proponowal bym zaopatrzyc sie w sonde ktora pokaze aktualny stosunek paliwa do powietrza, aby wykluczyc spalanie stukowe. Przyznaje sie ze mysle o czyms takim, ale chyba zamiast nitro LPG bede musial dostarczyc do silnika
|
Gul Biała Mewa Fałtekowo Mokotów | 2005-09-08 20:23:01 spoko! dobór dysz to nie problem, troche doświadczenia w tym mamy, zresztą niewiemy jeszcze, czy to nie będzie jakiś home made zestaw n2o co do sondy szerekopasmowej, lub czujnika spalania stukowego to nawet je mamy, ale raczej nie będziemy używac.. poprostu raczej zrobimy wszystko jak nam doświadczenie i fantazja podpowiada i albo wytrzyma, albo nie... żeby nie zmęczyć silnika niepotrzebnymi testami na małych strzałąch, plan jest taki, aby po raz pierwszy użyć auta i systemu 17 września na bemowie.. no i na początek mamy dylemat czy strzelać 75 czy odrazu 150KM... przynamniej show będzie a przy wiekszym strzale widowisko będzie wieksze.. w poniedziałek kupujemy ładę i do soboty mamy zamiar zrobić z niej najszybszą ładę w pl. Jak sie nie uda to przynajmniej wesoło będzie.. takie nasze swojskie monster garage ![]() |
janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2005-09-08 22:26:35 OO to na bemowie będzie łada turbo i łada nitro. Myśle żę 75 kuni wytrzyma jak strzelić od 4000obr. Więcej to wątpie. Ciekawe ile da się wyciągnać an seryjnych tłokach i korbach. W klubie jaki mamy rekord? 120KM???? |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2005-09-08 22:28:57 To pomysl o sprzegle,dyfrze i poloskach.(to niestety slabe elementy)Powodzenia, no i moze jakis filmik bedzie. |
Gul Biała Mewa Fałtekowo Mokotów | 2005-09-08 23:33:44
pomysł zrodził sie dziś ~14 ale już jest nieźle rozkminiony i mamy plan jak nie wybuchnie w pierwszym przejeździe to będe w szoku |
dobry SYMPATYCZNY GOŚĆ ALFA ROMEO 156 SW 2, ... Łódź | 2005-09-09 01:54:51 nie no spoko jak będziecie mieli skrzynie IV -kę to śmiało możecie walić na 150KM co najwyżej sprzęgło nie wytrzyma i to jest główny problem bo mnie docisk sie zesrał po tygodniu jazdy na silniku 2.0 ale to nie problem bo można włożć od nivy i jest OK. Reszta powinna wytrzymać. |
Koliber_111 SYMPATYCZNY GOŚĆ łada 2101/łada 110(s ... Warszawa | 2005-09-09 07:48:38 mam pytanie,na co liczysz tą łada z nitro.wystartujesz w klasie mini+ w której jadą samochody o mocy ok 180-200 koni ,na slickach a kierowcy dokładnie wiedzą z jakich obrotów ruszać.ana jedynce nie strzelisz bo nie znajdziesz trakcji,zanim zapniesz dwójką będziesz miał 10 metrów straty,strzał (75-100 koni) na dwójce skońcy się znów zerwaniem przyczepności i następnymi 10-15 metrami w plecy.na trójce już tego nie nadrobisz.mam obawy,że bez dobrych slicków i treningów ruszania będzie wielkie D......o ile nic wcześniej nie wybuchnie.
ps.sory za pesymism.ale mam trochę doświadczenia w ćwiartkach i wiem co znaczy trakcia.jak chcesz pogadać to będę z teamem Platinum (prosiak i comaro-dragster) |
Gul Biała Mewa Fałtekowo Mokotów | 2005-09-09 08:34:07 Licze na to, że będzie śmiesznie doświadczenie "w ćwiartkach" jakieś tam sie znajdzie, to też nie problem, tak samo jak sliki itp. Plan ma kryptonim "BOOOM" A jak chcesz pogadać to napewno nas znajdziesz.. będziemy przy takiej fajnej ładzie też z jakimś teamem. |
Turboluk SYMPATYCZNY GOŚĆ lada 2107 Nowa Ruda | 2005-09-09 08:37:36 Ja tam owazam ze to dobry plan z tym nitro ale radze przetestowac
najpierw na mniejszych strzałach a na zawodach pujśc na całóść ja szykuje swoją łądzianke abym zdążył przerabiam sprzegło i gażnik . a jeśli chodzi o trakcje to łądzianka niezle sie sprawuje moze mi sie takie opony trafily ale jest niezle tylny naped to jest to w jakies sukcesy watpie ale zabawa powinna być pozdrowienia |
Turboluk SYMPATYCZNY GOŚĆ lada 2107 Nowa Ruda | 2005-09-09 08:49:50 A jeszcze jedno wzmocnijcie sprzego bo wytrzyma max 130 koni
i radze troche odprężyc sinik duzy stral to niema zartow pozdro |
simon2107 ŁADZIARZ Kia Ceed 1.4 Optimum ... Olsztyn/Górowo Iławeckie | 2005-09-19 16:47:31 Tak sobie czytam niektóre posty i skóra mi cierpnie.Nie wiem czy to tylko głupota,czy może brak znajomości w temacie,a może i jedno i drugie.A może Bruce Wszechmogący?Bo prawda jest taka,że żaden seryjny silnik Łady,na seryjnych częściach nie wytrzyma strzału nitro 75 KM,a co dopiero 150 KM.I nie chodzi tu o technikę startu,o której pisał Koliber.Bo tego startu wogóle nie będzie i zaraz pier***nie silnik.Wśród różnych moich mrzonek,było też wstawienie nitro.I nie siliłem się na swoją wiedzę fachową tylko pojechałem do dobrego warsztatu tuningowego,zajmującego się również zakładaniem podtlenku.I po tym co tam usłyszałem,sorki,Gul,ale to co piszesz wykazuje,że nie masz bladego pojęcia o nitro w ładzie.Jedyna instalacja do gaźnikowego klasyka bez wtrysku,to tzw.suche nitro,które nie da więcej niż 50-75KM.A ta druga wartość,to tylko przy wzmocnionym(kute tłoki,korbowody itp.) i odprężonym silniku.Poza tym trzeba wymienić wałek,dać wydajniejszą pompę paliwową i zrobić jeszcze mnóstwo innych rzeczy(także sprzęgło i hamulce!!!!) |
schwepes zezłomowałem Kraków | 2005-09-19 17:11:10
Nawet najprostszy gaźnikowy system NXa jest systemem mokrym - dodatkowe paliwo i podtlenek jest podawany poprzez płytkę którą montuje się pod gaźnikiem. Nie bardzo mogę sobie wyobrazić suchy system w przypadku gaźników. [ wiadomość edytowana przez: schwepes dnia 2005-09-19 17:14:20 ] |
simon2107 ŁADZIARZ Kia Ceed 1.4 Optimum ... Olsztyn/Górowo Iławeckie | 2005-09-19 18:10:37 Otóż nie mój kolego sympatyczny.Najtańszy system Nitro NX-a,o nazwie Incognito jest systemem suchym.Więcej informacji na stronie Nx-a,albo na stronie firmy Tuning Jędrasik.Linków nie wstawiam,bo mi się nie chce.Pozdro |
janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2005-09-19 19:17:07 Ale incognito jest dla wtryskowców ktorych to komp wykryje zły stosunek paliwo/powietrze (w momencie dodania podtlenku) i sam go skoryguje dając więcej paliwa. Łady nie mają pomp wysokociśnieniowych i dlatego nie można takiego normalnego zestawu zamontować. No moze oprócz ład z silnikami 1.7i alo samar na wtrysku. |
Koliber_111 SYMPATYCZNY GOŚĆ łada 2101/łada 110(s ... Warszawa | 2005-09-20 07:42:30 i co?Bemowo było,łady z nitro nie było,albo ktoś zmądrzał,albo wybuchła przy testach. |
Góral (M) Loża Szyderców Opel Meriva A Helmond | 2005-09-20 08:23:08 albo skończyło się na marzeniach... pobożnych.
Tomek, trza będzie chyba zrobić to co planujemy... ![]() |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2005-09-20 09:48:35 a bo to tacy tunerzy.... spod bloku
widzialem kiedys kolesi z tej ekipy na Technicznej... ![]() |
arsen SYMPATYCZNY GOŚĆ PRZYJEDŹ ZOBACZ!!!!! . | 2005-09-20 11:08:36 A ja i bez nitro se górala wytne
ale na sprawnoscówce na wiosne |