Czy mogę zmienić silnik diesla 1,6D na benzynowy 1,8 16V?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam forda oriona z 88 roku z silnikiem 1,6D chciałbym zamienić ten silnik na benzynowy 1,8 16V.Moje pytanie brzmi czy bedzie mi pasował ten silnik i co będę musiał zmienić np elektryka itp?

Odpowiedź brzmi : Całkowicie jest to bez sensu. Chciałem sie w to kiedyś bawić, tylko w drugą stronę. Musiałbyś wymienić :
1. Bak z pompą paliwa
2. Przedowy paliwowe
3. Dołożyć kompletną wiązkę elektryczną
4. Zmiana skrzynki bezpieczników
5. Zmiana stacyjki
6. Zmiana skrzyni biegów (nie koniecznie)
7. Najlepiej zmiana półosiek
8. Zmiana poduszek (w 1.6 D gumy w 1.8 olejowe)
9. Dołożenie komputera etc,etc
10. Pasowało by zmienić hamulce
I kilka innych rzeczy o których nie pamiętam

A ja się moge z tobą zamienić. Mam 1,6 EFI a chciałbym diesela. Mam dojscie do darmowej ropy i dlatego chciałbym diesela. Dlatego mozemy sie dogadac do pozostałych elementów.Oddam ci z silnikiem te elementy ktore nie beda ci potzrebna do benzyny a ty mi te do diesela. Co ty na to? Silniczek jest sprawny 100% ma 176 000 rok 92. Można zrobić zamiane na kompletne silniki z chłodnica rozrusznikami filtrami i innymi elementami tak by było jak najmniej roboty z przekładaniem.

Co o tym myslicie ?????

Cytat:
2005-11-07 23:08:28, Adam-NEB pisze:
A ja się moge z tobą zamienić. Mam 1,6 EFI a chciałbym diesela. Mam dojscie do darmowej ropy i dlatego chciałbym diesela. Dlatego mozemy sie dogadac do pozostałych elementów.Oddam ci z silnikiem te elementy ktore nie beda ci potzrebna do benzyny a ty mi te do diesela. Co ty na to? Silniczek jest sprawny 100% ma 176 000 rok 92. Można zrobić zamiane na kompletne silniki z chłodnica rozrusznikami filtrami i innymi elementami tak by było jak najmniej roboty z przekładaniem. Co o tym myslicie ?????

Ja uwazam ze to nie ma sensu za duzo zachodu. Dajcie ogloszenie zamienie na ten sam rocznik w dieslu np.