Roznice w instalacjach IV generacji

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Przegladalem archiwum i znalazlem kilka powiazanych tematow, ale chcialbym jeszcze poglebic moja wiedze a zatem ...

Przymierzam sie do sekwencji. Ich ceny sa bardzo rozpiete, a ja bede mierzyl w nisko budzetowe. Jak sadze koszt zwiazany jest z jakoscia instalacji. I tu pytanie ...

Co z tej polki jest najsensowniej zalozyc? Jestem w stanie "dolozyc" do takiej najtanszej "pare groszy" jesli ma to poprawic jej jakosc, ale prosze mnie nie przekonywac do instalacji za 4.000 i wiecej PLN

W swoim zaufanym zakladzie ustalilem cene instalki na 2.700 z butla w kole (co do reszty to musze dokladnie ustalic szczegoly). Wnioskujac po cenie najprowdopodobniej bedzie to instalacja Stag lub Sirocco.

Pytanie tez jest takie czy moze jakas inna firma oferuje lepsza instalacje za nie wiele wieksza kwote?

Znajomy gaziarz podpowiedzial mi, zeby zwrocil uwage na listwe wtryskowa i powinna to byc listwa Matrix.

Jeszcze jedna kwestia o ktora chcialem zapytac - czym sie roznia w praktyce i ktora instalacja korzysta z ktorego rozwiazania jesli chodzi o:
1) "rzeczywisty" sekwencyjny wtrysk gazu
2) sterowanie grupowe (z takim nazewnictwem sie spotkalem) ?

Instalka bedzie do Opelka 1.6 8v MPI (100KM) '93

Obecnie wszystkie spotykane na rynku instalacje "sekwencyjne" obliczają czas wtrysku benzyny na podstawie czasu otwarcia wtrysków benzyny (i jeszcze innych mniej waznych parametrów typu temp. reduktora, ciśnienie z reduktora...)

To drugie sterowanie (niby grupowe) jest np. w mojej instalacji (OMVL Dream XXI bez "N").
Jest tam ustalona mapa wtrysku LPG. Czas wtrysku jest dobierany z mapy na podstawie informacji o ciśnieniu w kolektorze ssącym (czyli obciążeniu), aktualnej predk. obr. silnika, wskazaniu sondy lambda (korekta).

Podpytalem specow i ... :

- "prawdziwa" sekwencja (1-3-2-4) wystepuje z zasadzie tylko w PRINSie i LandiRenzo (i pewnie tych najdrozszych = najlepszych) - miedzy innymi wysmienicie sie nadaja do samochodow z OBD (ja mam z ´93 wiec akurat to zupelnie nie ma znaczenia)
- "sterowanie grupowe" jest zastosowane pratycznie we wszystkich pozostalych (czyt. budzetowych rozwiazanich) z czego wnioskuje, ze to nie ma znaczenia czy to STAG, Sirocco czy jakakolwiek inna "tansza"

Co do listwy wtryskowej:
Uzyskalem pewnego rodzaju potwierdzenie opinii, ze listwy Matrixa sa "szybsze", ALE padla sugestja zalozenia listwy Valtec, gdyz nie bedzie dzialac zauwazalnie gorzej, a po drugie (a moze przede wszystkim) listwa Matrix jest zespolona - jak cos padnie wymienia sie cala, a w Valtec´u mozna wymienic elementy skladowe listwy - to jest faktycznie uwazam spora zaleta, szczegolnie, ze cala listwa jest dosc droga.

Proponowany reduktor - Lovato. Co do komputera sugerowal STAG´a.

No i tyle. Wyglada to calkiem sensownie. Jakies sugestie? Przypomne, ze calosc ma kosztowac 2.700 z butla w kole (bo z walcem moglaby byc tansza nawet o 200 PLN).

Cytat:
2005-11-08 19:42:23, YAQB pisze:
Podpytalem specow i ... : - "prawdziwa" sekwencja (1-3-2-4) wystepuje z zasadzie tylko w PRINSie i LandiRenzo (i pewnie tych najdrozszych = najlepszych) - miedzy innymi wysmienicie sie nadaja do samochodow z OBD (ja mam z ´93 wiec akurat to zupelnie nie ma znaczenia)

Czy moglbys szezej rozwinac ten temat?
Mam w Astrze GSi z silnikiem C20XE (pelna sekwencja w benzynie) zalozona instalke BRC Seqent 24 i z tego co wiem kazdy wtryskiwacz gazowy jest sterowany osobno, tak jak przy pracy na benzynie. Komputer gazowy tez to ogarnia. Generalnie sterowanie IV generacja, zalezy od typu wtrysku benzyny, chyba,ze sie myle.

Cytat:
2005-11-09 12:56:35, Jurek_P pisze:
Czy moglbys szezej rozwinac ten temat? Mam w Astrze GSi z silnikiem C20XE (pelna sekwencja w benzynie) zalozona instalke BRC Seqent 24 ...

Moge i nie moge - w "moim" zakladzie zakladaja i Prinsa i Landi-Renzo i o nich mi mowiono. Nie jestem specem i nie wiem jakie jeszcze sa "full sequent". Natomiast tanie instalki sa "grupowe". A jaka jest BRC ... nie wiem. Nie oferowano mi jej.

YAQB.
Pierwszy raz słyszę podobne rewelacje o instalacjach sekwencyjnego wtrysku gazu.
Dla mnie to bzdury.
Praktycznie w każdej instalacji każdy wtryskiwacz listwy ma osobne podłączenie elektryczne.

Cytat:
2005-11-09 21:34:23, piter34 pisze:
YAQB. Pierwszy raz słyszę podobne rewelacje o instalacjach sekwencyjnego wtrysku gazu. Dla mnie to bzdury. Praktycznie w każdej instalacji każdy wtryskiwacz listwy ma osobne podłączenie elektryczne.

Niestety chcac/niechcac opieram sie tylko na tym co slysze i czytam ... powiedziano mi, ze listwa np. Matrix jest jakos tam zespolona i w razie awarii wymienia sie cala, a np. w Valtec'u wymienne sa np. cewki (o ile nie przekreceam w tej chwili bo jzu troche zmeczony jestem).

Zupelnie nie mam doswiadczenia praktycznego ani nie uwazam sie za "guru" czy cos takiego ... pisze co slsyzalem i poddaje to pod opinie bo chce byc jak najlepiej zorientowany zanim wydam kase

[ wiadomość edytowana przez: YAQB dnia 2005-11-09 23:13:43 ]

Cytat:
2005-11-09 23:07:01, YAQB pisze:
Niestety chcac/niechcac opieram sie tylko na tym co slysze i czytam ... powiedziano mi, ze listwa np. Matrix jest jakos tam zespolona i w razie awarii wymienia sie cala, a np. w Valtec'u wymienne sa np. cewki

Jesli o to chodzi to sie zgodze, listwy (choc widzialem takie tylko na zdjeciach) ktore maja zabudowane wtryskiwacze i w razie awarii jednego z nich wymienia sie calosc. Mialem do czynienia glownie z BRC, mam zalozona sekwencje w dwoch autach, owszem roznia sie listwa (Seqent i Sequent 24), ale w kazdym przypadku mozna wymienic pojedyncze wtryskiwacze.

Cytat:
2005-11-10 08:56:29, Jurek_P pisze:
Jesli o to chodzi to sie zgodze, listwy (choc widzialem takie tylko na zdjeciach) ktore maja zabudowane wtryskiwacze i w razie awarii jednego z nich wymienia sie calosc. Mialem do czynienia glownie z BRC, mam zalozona sekwencje w dwoch autach, owszem roznia sie listwa (Seqent i Sequent 24), ale w kazdym przypadku mozna wymienic pojedyncze wtryskiwacze.

Przypomne, ze nie mam doswiadczenia praktycznego. Moja wypowiedz tyczyla sie listw Matrix i Valtec. Nie wiem jak maja inne (np. wspomniane BRC). Jesli chodzi o te wlasnie (z tego co sie orientuje te sa najczesciej stosowane w tanich instalkach) to tak ponoc sprawa wyglada.

Dlatego teraz pytanie czy to tylko w Twoim BRC mozna wymienic wtryskiwacze czy teoretycznie w kazdej listwie kazdego producenta (co by bylo sprzeczne z tym co ja napisalem).

Z ciekawosci zapytam - ile kosztuja te instalki BRC? Bo jesli sa zauwazalnie drozsze, to zapewne np. z tego wzgledu ze listwa wtryskowa jest lepsza (nie zespolona)

Cytat:
YAQB. Pierwszy raz słyszę podobne rewelacje o instalacjach sekwencyjnego wtrysku gazu. Dla mnie to bzdury. Praktycznie w każdej instalacji każdy wtryskiwacz listwy ma osobne podłączenie elektryczne.

Podlaczenie elektryczne to chyba jednak cos innego niz same wtryskiwacze. To jak sadze troche tak jak np listwa zasilania WN, gdzie nie ma juz 4-ch kabli tylko cala listwa - kazda swieca jest zasilana osobno, ale listwa jest zespolona i jak padnie to sie pewnie cala wymienia (nie wiem nie sprawdzalem - probuje znalezc odpowiednie porownanie)

Cytat:

Podlaczenie elektryczne to chyba jednak cos innego niz same wtryskiwacze. To jak sadze troche tak jak np listwa zasilania WN, gdzie nie ma juz 4-ch kabli tylko cala listwa - kazda swieca jest zasilana osobno, ale listwa jest zespolona i jak padnie to sie pewnie cala wymienia (nie wiem nie sprawdzalem - probuje znalezc odpowiednie porownanie)

YAQB.
Co do Matrixa i Valteca to ja się nie wypowiadam, bo się na tym nie znam.
Co do tych "bzdur" (jak to nazwałem) to miałem tylko na myśli wypowiedź gazownika, którego odwiedziłeś (full group i pełna sekwencja 1-3-2-4).

Jeśli chodzi o np. listwę w OMVL to są tam 4 osobne wtryskiwacze i można naprawiać pojedynczo. Każdy wtryskiwacz ma osobne podłączenie/sterowanie, a w programie mogę sobie ustawić sekwencję wtrysku. Moja instalacja to OMVL Dream XXI (bez N) uważana przez "mój" zakład montażu za instalację typu full group.
Jak widać jest to jednak instalka z możliwością programowalnego wtrysku sekwencyjnego.

Cytat:
2005-11-10 11:05:38, piter34 pisze:
...
Jeśli chodzi o np. listwę w OMVL to są tam 4 osobne wtryskiwacze i można naprawiać pojedynczo
...
a w programie mogę sobie ustawić sekwencję wtrysku
...
typu full group. Jak widać jest to jednak instalka z możliwością programowalnego wtrysku sekwencyjnego.

Co do listwy nie bede sie spieral - zapytam tylko z ciekawosci ile kosztuje instalacja? Bo moze tak jak kolega Jurek, ktory ma BRC, zaplaciles wiecej niz ja mam zaplacic i listwa jest wlasnie taka a nie inna

Co do programu - to jest jeszcze kwestia jak sie ma to co zawarte z programie z tym co sie rzeczywiscie dzieje w silniku (zeby nie bylo tak, ze jest napisane ze sekwencja tylko dla chlitu matekindodowego ).

No i wlasnie takie to problemy ... moze ktos mnie wysle na jakis kurs "wszystko o instalacjach LPG" Wtedy bede omnibus w instalkach i Wam wszystko wyjasnie hehe

[ wiadomość edytowana przez: YAQB dnia 2005-11-10 11:58:51 ]

[ wiadomość edytowana przez: YAQB dnia 2005-11-10 11:59:36 ]

Cytat:
2005-11-10 11:56:55, YAQB pisze:
Co do listwy nie bede sie spieral - zapytam tylko z ciekawosci ile kosztuje instalacja? Bo moze tak jak kolega Jurek, ktory ma BRC, zaplaciles wiecej niz ja mam zaplacic i listwa jest wlasnie taka a nie inna

Sequent 24 za 3.5 tys w Czakramie na Maciejki.
Moze gazownicy nawbijali Ci cos o III generacji, o wtrysku ciaglym, tam faktycznie gaz jest podawany zbiorczo do kazdego kanalu dolotowego.

Cytat:
2005-11-10 12:12:34, Jurek_P pisze:
Sequent 24 za 3.5 tys w Czakramie na Maciejki. Moze gazownicy nawbijali Ci cos o III generacji, o wtrysku ciaglym, tam faktycznie gaz jest podawany zbiorczo do kazdego kanalu dolotowego.

Nieeee Gadalem o IV gen., bo napewno w niektorych jest stosowany wtrysk grupowy (tj. nie ciagly do kazdego tylko 4 razy w ciagu jednego cyklu do 2 kanalow jednoczesnie). Co do Twojego BRC pewnie roznica wynika z ceny. Ja za swoja mam zaplacic 2.700.