Zimowe opony.. juz czy nie juz ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czytaliscie ?? ?onet
a ja wlasnie dzisiaj zalozylem zimowki....i co teraz...sciagac ??

Oczywiście nie ściągaj zimówek. Nie dajmy sie zwariować kampaniom reklamowym! Nie ma co wchodzic w szczegóły: opony zimowe zimą są lepsze od letnich. Upałów juz nie będzie, na zimówkach mozna jeżdzic w naszych warunkach spokojnie mniej więcej od przełomu pażdziernik/listopad do końca marca, bo zdarzają się wtedy jeszcze nagłe dosypy śniegu.

co byście za rozmiar na 14 cali wcisneli --->aby było jak NAJBEZPIECZNIEJ!!!

Cytat:
2005-10-22 20:24:03, KAMILA_Z_USTRONIA pisze:
co byście za rozmiar na 14 cali wcisneli --->aby było jak NAJBEZPIECZNIEJ!!!

Ja osobiscie polecilbym Barum POLARIS 2
Oponka za mala kase, ale stosnkowo porzadna.

Mi bardziej CHODZI o rozmiar OPONY NA FELE 14

Cytat:
2005-10-22 20:36:21, KAMILA_Z_USTRONIA pisze:
Mi bardziej CHODZI o rozmiar OPONY NA FELE 14

np. 175/65

[ wiadomość edytowana przez: retrospect dnia 2005-10-22 20:40:39 ]

175/70--- były by dobre? , a może lepsze 175/60 ?

Cytat:
2005-10-22 20:47:37, KAMILA_Z_USTRONIA pisze:
175/70--- były by dobre? , a może lepsze 175/60 ?

Moga byc, ale bedziesz miala minimalne przeklamania licznika.

mi chodzi żeby było jak najbezpieczniej i może w miare komfort jazdy !

Cytat:
2005-10-22 21:01:06, KAMILA_Z_USTRONIA pisze:
mi chodzi żeby było jak najbezpieczniej i może w miare komfort jazdy !

Najbezpieczniej jest dostosowywac sposob jazdy do warunkow panujacych na drodze

A co do samej opony, to ja osobiscie jestem z niej zadowolony. zjezdzilem na takiej 3 sezony w cytrynie, a teraz zapodaje takie same do essiego.

Oponki swietnie trzymaja sie drogi i bardzo dobrze radza sobie z blotem posniegowym.

dzięki !!!

Cytat:
2005-10-22 20:33:18, retrospect pisze:
Ja osobiscie polecilbym Barum POLARIS 2 Oponka za mala kase, ale stosnkowo porzadna.

Ta oponka wygrała test w Motorze (opony na polską kieszeń)

na 14" zakładaj 185/60/14 albo 175/65/14

Ja załozyłem 175/65/14 po przejsciu z 16 205/45/16 czuje się jak w rakiecie a to 1.4 i

Osobiście polecam węższe od letnich, ponieważ lepiej wrzynają się w nawierzchnie a porównywać nawierzchnie dróg w tym opisie to paranoja Polska to nie Niemcy.

W Niemczech drogi są odśnieżane na bieżąco i lepszy asfalt.
U nas wiecznie drogowcy zasypiają a co dopiero na osiedlowych uliczkach.

a ja chciałem sie wtrącić z takim pytankiem
-zeszłej zimy kupiłem za śmieszme pieniądze 1 sezonowe fuldy...ale wiem że rozmiar 185/65/14 to nie na essiego...przejeździłem całą zime i oki...
-TYLKO CZY LICZNIK PRZEKŁAMUJE I W KTÓRĄ STRONĘ?

jaki jest firmowy rozmiar?

Stało się... przed kilkunastoma minutami, przednie koła mojego essiego okuły nowe Barum POLARIS 2 175/65/14. Śnieg mnie nie zaskoczy.

Skąd decyzja? A stąd

To ja dodam pytanie.. czy zakladac zimowki na alusy czy lepiej z felgami stalowymi, bo pare osob mi odradzalo zakladac na alusy, wiec juz sama nie wiem... stalowki to znow dodatkowy wydatek..

Cytat:
2005-10-31 12:29:55, agnes3d pisze:
To ja dodam pytanie.. czy zakladac zimowki na alusy czy lepiej z felgami stalowymi, bo pare osob mi odradzalo zakladac na alusy, wiec juz sama nie wiem... stalowki to znow dodatkowy wydatek..

Dlaczego na stalówki?

I.
Sól wpływa negatywnie na stopy aluminium, mogą pojawić się plamy - tak słyszałem, ale niech ktoś to potwierdzi lub zdementuje.

II.
W zimę bardziej jesteśmy narażeni na kontakt felgi z krawężnikami i innymi tego typu czającymi się na nasze piękne koła czortami.

Ja niestety z powodu więcznej dziury budżetowej przejeżdżę zimę na aluskach. Poldziszem przejeździłem trzy zimy na aluskach i nic się nie stało.