| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
twr22 Zielona Góra | 2005-11-10 12:09:34 Mam mały problemik z CPU. Jakiś czas temu wykręciłem CPU w celu sprawdzenia czy się kondensatorki nie wylały. Samochód szarpał przy stałej prędkości. Wszystko wydawało się ok. Powymieniałem przewody WN świece i pełno innych rzeczy ale to nic nie pomogło. Zaczęło mnie zastanawiać dlaczego silniczek krokowy dziwnie chodzi po przekręceniu kluczyka. Rozkręciłem go ale wszystko było w jak najlepszym porządku. Znowu zabrałem się za CPU. Rozkręciłem całkowicie i zacząłem się bawić kondensatorkami. Nagle jeden się oderwał, był całkowicie wylany (16V). Wiec już miałem przyczynę dlaczego tak silnik chodził . Oddałem do znajomego który powiedział że wymiana to żaden problem i zabrał się do pracy. Zmienił wszystkie cztery. Podłączyłem CPU przekręciłem stacyjkę a silniczek krokowy nie zareagował włączyłem rozrusznik a samochód nie chce odpalić. Znowu wykręciłem CPU i sprawdziłem luty. Okazało się że wszystkie za wyjątkiem (4) na zdjęciu ze stronki krzyzaka http://mitsubishifan.webpark.pl/index.html są przylutowane po obu stronach. Moja prośba jest taka czy ktoś może napisać które maja być po obu stronach a które z jednej?
|
Tomasz1023 HF MEMBER Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2005-11-10 15:45:25 Najlepiej jak sie zapytasz samego Krzyzaka! Tu go mozna spotkać forum mitsubishi, albo tam poszukasz- na 100% jest odp. Ja ci nie pomoge bo u mnie wymieniał mi znajomy elektronik i jak mu o tym powiedziałem to mówił abym sie nie martwił- on wie jak je przylutowac! |
e-gen HF MEMBER Kamieniec | 2005-11-11 21:32:24 a jeżeli jego ECU nie ma EEPROM-ów, to co?? |
Tomasz1023 HF MEMBER Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2005-11-11 22:09:01 oj wie! |
jarrni HF MEMBER Hyundai Lantra Piaseczno | 2005-11-12 16:12:12 Sprawdz jeszcze tranzystory, u mnie oprocz wylanych kondensatorow byl tez padniety tranzystor, po wymianie ECU dziala prawidlowo. |
doqtorek HF MEMBER Ford Focus Kraków | 2005-11-13 11:42:05
Dzięki serdeczne za wykład.... W każdym razie miałem na yśli uszkodzenie układów scalonych przez użycie lutownicy transformatorowej zamiast oporowej. Jeśli ktoś, kto zna się na tym dość dobrze tak pisze to chyba coś w tym jest... BTW w serwisie Boscha też mi tak powiedzieli (a oni to już raczej wiedzą co mówią - przynajmniej niektórzy). To że prawdopodobnie się nic tym razem nie stało świadczy raczej o duzym szczęściu. |
twr22 Zielona Góra | 2005-11-13 12:09:50 mam prosbe moze zamiast sie sprzeczac ktos mi odpowie na moje pytania bede bardzo wdzieczny ![]() |