Nierówna praca silnika 525i

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
posiadam 525i 94 e34 M50, problem polega na braku stabilizacji pracy silnika. Uruchamiam silnik (bez znaczenia ciepły czy zimny) pokazuję się objaw podobny do gubienia iskry silnik drży delikatnie, nie ma mocy deklarowanej. Wymienione zostały świece na oryginalne NGK BKR6EK, dzwoniłem do ASO BawariaMotors teoretyczna diagnoza (przez telefon - jestem przekonywujący) to wanos, czujnik położenia wału, cewki-przewody. Dodatkowymi objawami są delikatne stukoty pochodzące z przodu pokrywy zaworów (od chłodnicy). Odnośnie cewek to sprawdzałem je na innym silniku i są OK. Proszę o pomoc !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tak sie dzieje w całym zakresie obrotów pracy silnika czy w jakimś określonym przedziale?
pozdrawiam

cały zakres obrotów, nasila się to przy gwałtownym wciśnięciu pedału gazu. Pozdrawiam !!!!!!!!!!!!!!

stawiam na vanosa.

A przepływomierz !?!? - jak walnięty to są takie same objawy! - ja tak miałem w E32!

Przepływomierz wykręcałem, rozbierałem, spiralka jest cała styki potraktowałem pakietem ContaktChemi. Podczas pracy silnika wyjęcie wtyczki od przepływomierza powoduję zupełne wariacje silnika, mało tego gdy doprowadzę lewe powietrze pomiędzy przpływomierz a przepustnicę to zupełnie spada z obrotów, więc chyba nie przepływomierz. Pozdrawiam

stuki z przedniej części silnika, spod pokrywy zaworów najprawdopodobniej są spowodowane nadmiernymi luzami lub uszkodzeniem układu vanos.
Cytat:
nasila się to przy gwałtownym wciśnięciu pedału gazu

ten objaw potwierdzałby tezę o uszkodzeniu vanosa. podczas takich własnie przyspieszeń fazy rozrządu zmieniaja się gwałtownie.
zacytuję część opisu vanosa:
Sygnały mikroprocesora włączają działanie wykonawczego układu hydraulicznego, którego siłownik oddziaływuje na mechaniczne urządzenia regulacyjne znajdujące się w piaście koła łańcuchowego, które napędza wał rozrządu uruchamiający zawory dolotowe silnika
pozdrawiam

kór...a zeżarło mi posta więc tym razem będzie krótko i bez wyjaśnień stawiam na przepływomierz trzeba podstawić inny sprawny

dziś rozbieram swaniaczka wanosika i podstawię przepływomierz zobaczę co wyniknie. Pozdrawiam

ma ktoś może fotkę lub budowę wanosa, chcę mięć wzór usterki. Nie daję do mechanika w Sierpcu bo wyposażenie ich warsztatu mnie przeraża. Załatwiłem sobie profesjonalne komplety kluczyków wszelkiego rodzaju (BETA, KUŹNIA, HONITON) i to nie jest mój pierwszy samochodzik, więc powinienem dać radę dokonać diagnozy.

budowa i opis vanosa jest TU
pozdrawiam

Witam.
Mam pytanie - mam bardzo podobne objawy... Niestety...
Czy coś sie już wyjaśniło co było przyczyna... ?
Jeżęli tak to co i jaki był tego koszt...?
Pozdrawiam