| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Piotr_Dzialdowo Toyota Avensis Sol Dzialdowo | 2005-11-14 09:27:52 No proszę proszę niedawno narzekałem, że tylko ja mam taki nietypowy pojazd a tu znalazła się bratnia dusza więc jeśli chodzi o Twój problem:
1. ten dodatkowy wtrysk uruchamia się albo: gdy jest określone podciśnienie w kolektorze ssącym albo gdy silnik osiągnie określone obroty albo gdy depniesz maksymalnie pedał aż do wciśnięcia przycisku w podłodze
2. sprawdź czy działają te głupie klapki w głowicy - przegazuj przy otwartej masce i będzie widać jak się otwierają (taka listwa ciągnie na podciśnienie). Sprawdź też szczelność wężyków (trochę ich tam nawsadzali). 3. osobiście uważam, że wiele wspólnego z włączaniem tych klapek ma plastikowe pokrętło o którym pisałem w poście http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=118633&c=18&f=23 ... tak podejrzewam, że tym może się regulować to podciśnienie przy którym się włączają klapki i piąty wtrysk... Powiem Ci, że u mnie ten wtrysk włączał się od zawsze przy około 4000 obrotów...w ogóle jest to problem przy instalacji gazowej - bo nagle zmienia się skład mieszanki i wciąż się zastanawiam, czy tego nie odłączyć - bo na benzynie jeżdżę niewiele... jak jest (albo jak było) z przyspieszaniem w Twojej Cari ?? bo u mnie jest dziwnie - wydaje mi się, że się muli...obawiam się, że może być to wina zużytej sondy...w ogóle autko jest świetne - tylko z tym silnikiem to przekombinowali daj znać co uda Ci się wykombinować - naprawdę miło spotkać bratnią duszę pozdrowionka. |
looqasch T E L E T U B I Ś ![]() .... | 2005-11-14 10:53:27 Gdzieś wyczytałem (Tu albo na TKP) że te klapki na gazie powinny być odłączone - teraz skojarzyłem że to chodzi o wasze silniki |
rogacek TOYOTA DRIVER VW Ogórek/vw garbus/ ... wrocek | 2005-11-15 08:11:38 w miescie pali poniżej 8 litrów a na trasie 5,3 litra przy prędkości max 130. |