Szarpania podczas jazdy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
podczas jazdy na nizszych obrotach sa dziwne delikatne szrpniecia, jak mu dowale w gaz to szarpie ale jak sie wkreci na obrotu to idzie juz jak burza...aha i przy odpalaniu bez roznicy czy to na zimnym czy na cieplym silniku jest dziwny strzal z rury wydechowej mail ktos cos takiego?

sprawdzales wtryskiwacze? moze tez byc cos z pradem

Najprawdopodobniej masz zanieczyszczone sitko w baku paliwa. W moim przypadku pomogło przedmuchanie sprężonym powietrzem ( 2 atm.) w kierunku baku paliwa.

to sitko na poczatklu prz wlewie paliwa? czy jakies nizej?

Nie mam pojęcia, ponieważ mechanik podłączył sprężone powietrze pod wężyk odchodzący przy filtrze ropy i wprowadził powietrze w kierunku baku paliwa. Czynnośc prosta, nie trzeba demontować baku.

Miałem coś podobnego + problemy z porannym odpalaniem a stało się to jak kilka razy pojeździłem na rezerwie prawie do samego końca. Niestety w tym samym czasie wymieniałem aku i nie zaprogramowałem kompa. Przez co nie jestem w stanie stwierdzić co na 100% spowodowało ten stan rzeczy.

Usterka zniknęła sama po przejechaniu ok 1000km ale w między czasie prawidłowa zaprogramowałem kompa.

Także reasumując coś się przytkało, lub kwestia resetu kompa

Pozdrawiam.

jak zatankuje jakies 'gorsze' paliwo to sa takie objawy,
zwlaszcza jak nie wrzucam na luz a zostawiam silnik na obrotach to jak juz predkosc obnizy obroty do 2tys
jednak jak zatankuje na jakiejs pseudo-markowej stacji typu BP
benzynke 98 to jest ok

dlaczego pseudo-markowe typu BP??

mam znajomego ktory pracuje na takiej stacji, (wczesniej BP teraz Shell) z jego relacji wynika ze czesto zaopatruja sie np w orlenie,
zwlaszcza Shell

tankuje czesto ostatnio waszke z ukrainy...kolega mi przywozi to dlatego szarpie?

jest jakis sposob zeby przestalo...obiecueje ze bede tankowal na stacjach

Cytat:
2005-11-14 16:40:44, odmi pisze:
mam znajomego ktory pracuje na takiej stacji, (wczesniej BP teraz Shell) z jego relacji wynika ze czesto zaopatruja sie np w orlenie, zwlaszcza Shell

Ze niby Shell kupuje paliwo z ORLENU?? Chyba niepowazny jestes.

Cytat:
2005-11-14 22:13:06, matadorRS pisze:
Ze niby Shell kupuje paliwo z ORLENU?? Chyba niepowazny jestes.

sam w to do tej pory nie wierze,
moze uda mi sie wyciagnac od niego dokument WZ lub jakies inne pokwitowanie to oczywiscie wstawie

sorry ze sie wtracam ale odpowie mi ktos
z gory dzieki

matadorRS - a ty myślisz że skąd jest paliwo??, może Statoil przywozi je z Norwegii . A tak na serio w Polsce jest kilka naftobaz, np. jedna jest w Rejowcu w Wlkp., gdzie kupują wszyscy, a paliwo jest z rafinerii Płockiej lub Gdańskiej. Wiele zależy z którego zbiornika nalewają ( różnej jakości paliwo), a reszta od uczciwości wlaścicieli stacji.

Pozdrawiam
Czester

Co do paliwa ze wschodu, to czytalem, juz nie pamietam gdzie, ze to paliwko jest calkiem dobrej jakosci, czasami lepsze od polskich "markowych". Co do zamulania, to ja by raczej zaplon obstawial - swiece, przewody...

Kiedyś przy okazji krótkiej wizyty na wschodzie wyjeżdziłem bak białoruskiej ropki i żadnych efektów ubocznych nie stwierdziłem. Ogólnie o ropce ze wschodu są dobre opinie, no chyba ze trafi sie kombinowana, ale to samo jest i u nas.
O benzynce słyszałem ze ma mniej okrtanów coś 90 czy 92.
pozdro