Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Weider SYMPATYCZNY GOŚĆ samara sosnowiec | 2006-03-12 08:33:01 ja mam tak, i tez obstawialem na łożysko albo na jakiś wałek w skrzyni |
![]() Qba_Szklarska SYMPATYCZNY GOŚĆ VW Golf Mk3 1.6B/For ... Szklarska Poręba | 2006-03-12 09:42:26 Ja juz tak przejechałem 80tys. km i tez wiem że to nie łożysko przy sprzęgle.
|
![]() igiers ŁADZIARZ ![]() 21013 Mińsk Mazowiecki | 2006-03-12 10:29:26 Czesc,
Taki problem i Ja mam, tylko ze jeszcze sie nie zabrałem za niego i nie mam pojecia co to moze byc. Mam w planach wymienic skrzynie na 5-o biegowa, jak problem zniknie to bedzie dobrze i bede bardzo zadowolony! Ale równiez bede bardzo wdzięczny za udzielenie odpowiedzi na zaistniały problemik! Pozdrawiam igiers |
Dadi SYMPATYCZNY GOŚĆ Samara Brzeziny k.Łodzi | 2006-03-12 13:18:47 Olej w skrzyni wymieniałem w październiku na 15W40. Ten dźwięk towarzyszył mojej samarze od samego kupna (rok czasu).
Nie wiem czy mechanik przyglądał się dociskowi ale tarcze oglądał i stwierdził , że jest ok. Wracając do tego chrobotania to jest ono wyraźnie słyszalne na luzie. Na biegu trudno powiedzieć... Tak , kupić używaną skrzynie można... w takim samym stanie. Lepiej chyba się pomordować i być pewnym. |
![]() Pawel_66 LADA 1500(2103) kraków | 2006-03-12 13:49:19 panowie !
Nie przejmujcie sie tym za bardzo - remnt skrzyni nie jest zwykle potrzebny ja z takim dxwiękiem przejchałem chyba ze dwieście tysięcy km i nic nigdy się nie stało. Paweł |
![]() Weider SYMPATYCZNY GOŚĆ samara sosnowiec | 2006-03-12 14:06:21 tez uwazam ze to nic powaznego |
![]() Koz3r SYMPATYCZNY GOŚĆ VW Golf MK3 GTI 2.0 ... Białystok | 2006-03-12 14:38:29 tez to mam od kad pamietam , denerwuje mnie to czasami ale puki jezdzi ... jak widac to chyba przypadlosc samarki |
![]() Marchewagce SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara Gliwice | 2006-03-13 01:43:20 Z tego co wiem to łożysko jak jest zpupione to słychac je caly czas podczas jazdy tzn kiedy sprzeglo pracuje.. |
![]() Pablox SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107'89 -była, ... Gdynia | 2006-03-13 07:48:47 U mnie tze występije taki dziwny dzwiek jak puszcze sprzegło, cos jakby buczenie takie, przy pracujacem silniku jak wcisne pedal to ustepuje, a winne jest za to łożysko na wałku w skrzyni, koszt lozyska 15 zl wymiana 200 zl ![]() |
![]() adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2006-03-13 09:25:53 piatka, ktora wsadzilem tez tak szumiala.
ale chodzila. IMO - dopoki biegi ladnie sie zapinaja i nie wyskakuja, to nie ma co grzebac. Czy maly remont, czy duzy, za robocizne bulisz praktycznie tyle samo. |
![]() Marchewagce SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara Gliwice | 2006-03-13 15:49:34 Mój znajomy ma to w polonezie i juz zrobil kolo 5 tys km ![]() ![]() |
![]() Hennos SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada samara 2109 Płońsk | 2006-03-13 18:14:23 Ja też to mam ![]() |
![]() Pablox SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107'89 -była, ... Gdynia | 2006-03-13 18:50:11 A jakby dobrac jakies lepsiejszej firmy łozysko, bo przeciez łozyska sa produkowane wg. jakis tam norm, wiec moze cos z katalogu SKF moze by sie dobrało, jakbym mial takie łozysko to mógłbym podejsc do sklepu z łozyskami i sie popytac, w okolicy mam dwa sklepy zajmujące się tylko łożyskami.
[ wiadomość edytowana przez: Pablox dnia 2006-03-13 18:50:33 ] |
Dadi SYMPATYCZNY GOŚĆ Samara Brzeziny k.Łodzi | 2006-03-27 10:49:39 Uwaga !!! Pisałem , że coś chrobotało mi w skrzyni.
Proszę przeczytajcie to ! Nie wiem czy to przypadek ale chce wszystkich ostrzec. W sobotę jadąc coś wystrzeliło , pojawił się dym. Dalsza samodzielna jazda okazała się niemożliwa. Dym był spowodowany olejem chlapnietym na kolektor wydechowy. Pękła linka sprzegła. Dziś po wymontowaniu skrzyni okazało się , że jakaś śruba próbowała wyjść ze skrzyni od strony sprzęgła co jej się prawie udało (stąd ten olej). Pękła obudowa skrzyni. Jeśli coś wam chrobocze to nie olewajcie tego ! Całe szczęście w tym wszystkim , że nie zablokowało mi kół (jechałem ~90 km/h). |
![]() zenuak SYMPATYCZNY GOŚĆ Opel Calibra Łomża | 2006-03-27 12:19:17 u mnie tez szumi ale sie za to wezme bo mnie to zwyczajnie wqrwia ![]() a lada to rocznik 96 zdjecia w profilu pozdrawiam |
![]() Grzegorz75 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 21093 Zgłobice | 2006-03-27 12:23:37 Jeśli ktoś ma mozliwości może sprawdzić ale panikować nie ma co.
Ostatnio miałem tak. Dawniej hałasowało na luzie a po wciśnięciu sprzęgła praktycznie spoko. Potem zrobiło się na odwrót. Niedługo potem zaczęły sie problemy z biegami. Dwójkę pozostawiam jako "standard". Zabrałem się za regulację sprzęgła. Linkę mam bez "oczka" więc sczelinomież odpadał. Pomiar linijką to tak naptrawdę można się zmieścić w zakresie błędu pomiarowego więc robiłem na czucie. Być może przegiąłem chociaż biegi wchodziły poprawnie przez parę dni. Biegi zaczęły odmawiać posłuszeństwa. Udało sie dojechać do domu "Na drodze nigdy mnie niezawiodła" Przeprosiłem sie z linijką naciskam reką na pedał no i tak został. NIe odbijał. Mechanik. Przy łożysku wyciskowym są takie ... tzn były sobie skrzydełka. Przy okazji wymienił tarczę. Poprzednia miała połamane spreżyny /poprzedni właściciel/. Koszt 260 zł. I co najciekawsze nowe łożysko szumi ale dajmy mu trochę czasu. |