MotoNews.pl

Espero ---> Octavia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tak mnie jakoś naszło by zrobić takie sobie podsumowanie ze swojego użytkowania Esperaka (1,5 gaz ’9
Autko było od początku w mojej rodzince, do 100k km (6lat) śmigało spokojnie po kraju, przeglądy co 15k km, od 110k km w moich rękach = montaż gazu, przeglądy gdy trzeba było.
Awaryjność znikoma... jeśli cos padło to albo to była jakaś typowa drobna usterka ( z serii antena, obudowa lusterka) albo zwykle zużycie się części.
Co najlepsze taka typowa usterka jak umierająca uszczelka pod głowicą, mnie nigdy nie dotknęła widać special edition miałem
Esperak ani razu mnie nie zawiódł... kilka razy zdarzyło mu się nie chcieć odpalić... (przez gaz) ale w końcu dawał za wygrana i jechał dalej.
Co by nie mówić jest to jedyne espero które poruszało się po torze F1 J z czego jestem baaaaaaaardzo dumny.
Autko sprzedawane z 210k km ( pozostało w klubie, teraz śmiga u kolegi „3Dm” – tym samym wnoszę o wciągniecie Bartka do grona Memberow).

Espero zastąpiła Skada Octavia 1,9 TDI, wersja odpowiednio doposażona, czeka mnie tylko montaz CB, spojler + przyciemnienie i bedzie wypas.
klik, klik,klik
Ciężko porównywać oba autka, Octavia ma ledwo 900km, wiec nic nie piszczy nie stuka itd... moc bez porównania...
zobaczymy... mam nadzieje ze będzie spisywać się równie dobrze.
Pewnie jeszcze długo nie przesiadł bym się z Espera na inne auto gdyby nie to ze auto nie miało klimy ... a to jak by nie było ważny argument przy długich trasach...

A po co to pisze... od tak mnie jakoś dziś naszło... żal było się rozstawać... jak by nie było to było moje pierwsze autko...

Pozdrowionka dla wszystkich, widzimy się na zlocie (pierwszy mój zlocik i innym autem... da się tak wogole??

PA...
ETomek

Cytat:
2006-07-03 23:35:10, ETomek_GT pisze:
Pozdrowionka dla wszystkich, widzimy się na zlocie (pierwszy mój zlocik i innym autem... da się tak wogole?? PA... ETomek

Nie no przecież klubowy .... masz jak w banku.

Tomek zacznij od ładnych alu , potem spoilery i inne bajery

pozdro

Cytat:
Nie no przecież klubowy .... masz jak w banku.

a to milo ))

Cytat:
Tomek zacznij od ładnych alu , potem spoilery i inne bajery

alu oczywiscie beda, ale... spojler juz zamowiony... wiec mysle... spojler potem alu... czyli do zlotu powinny byc...

Cytat:
2006-07-04 08:15:59, ETomek_GT pisze:
alu oczywiscie beda, ale... spojler juz zamowiony... wiec mysle... spojler potem alu... czyli do zlotu powinny byc...

Tomek plisssss!!!! Alu tak, ale psuc nowe auto spojlerem....???!!!!!
Zastanów się jeszcze!!!
Pzdr. P.

P.S. Gratulacje w związku ze zmiana autka!!!

gratulacje ale znowu Szkoda rozumiem że pepiczki jescze tłuką w starej budzie ten cud szwertechniki aż się prasy grzeją lub się rozsypią stare linie montażowe a może tylko do Polski resztek z placów przyfabrycznych się pozbywają.

Cytat:
Tomek plisssss!!!! Alu tak, ale psuc nowe auto spojlerem....???!!!!!

ale to nie bedzie jakeis badziewiackie powyginane cos... tylko delikatny spojlerek made in skoda ... cos w stylu jak byly na esperakach ktore mi sie zawsze bardziej podobaly ze spojlerem niz bez... wiec nie bedzie zle

a ze znowu skoda... niop...
Dzis mialem okazje porownac silnik z 1,9TDI sasiada majacego dwuletnie Audi A4 ... i ... to sa te same silniki... minimalnie inne rozmieszczenie i zmiany w plastikach ale poza tym... identyko... no poza tym ze on ma 130 koni a ja tylko (albo az) 101

No to teraz wymiana programu, wtryskiwaczy, turbiny plus FMIC i będzie śmigał jak rakieta
Ostatnio ciągnąłem swoim Paskiem przyczepę nad morze i gdyby nie większe spalanie to bym nie wiedział, że ją mam za sobą takie miał dieselek depnięcie.
Niskie spalanie, dynamika pewnie zadowalająca jak na "tylko" 100 koników... gratuluję zakupu.

Cytat:
No to teraz wymiana programu, wtryskiwaczy, turbiny plus FMIC i będzie śmigał jak rakieta

heheh nie no takich extremalnych przerobek to nie bedzie... tylko troche poprowi sie optyke... )) bo dynamika jest az za bardzo zadowalajaca nie spodziewalem sie ze przy "tylko" 101 koniach ma to tyle mocy

Dzieki za gratulacje ))

Moje gratulacje. Szkoda ze diesel a nie uturbiona benzyna . Ten spojler bedzie od wersji RS czy jakis inny? no i czekam na fotki po zamontowaniu lotki.

Cytat:
Moje gratulacje. Szkoda ze diesel a nie uturbiona benzyna . Ten spojler bedzie od wersji RS czy jakis inny? no i czekam na fotki po zamontowaniu lotki.

dzieki
przy moich przebiegach to nie zarobil bym na benzyne... a wybierajac gaz/diesel wybor padl na diesla... (dzieki Zoltar ).

Co do spojlera to w sumie sie sam zastanawiam... od RS kosztuje ok 600zl z malowaniem i montazem wyjdzie mnie ok 1000zl, spojlerki na allegro sa po 100-200zl... wiec konkretnie taniej... ale tez wyglad maja inny...
takze jestem na etapie myslenia... a w miedzy czasie wymieniam radyjko zeby wszystko fajnie na zielono swiecilo
Wybor padl na pioneer DEH-2820MP o taki

Jezli chcesz zalozyc spojler do octavki to uwazam ze tylko od RSki. wejdz na www.milotec.pl masz sporo zeczy do autka tam

Cytat:
2006-07-04 14:49:38, ETomek_GT pisze:
..."extremalnych przerobek to nie bedzie... tylko troche poprowi sie optyke..."

Kupisz Skodzince okulary w Vision Expres ?? ...druga para gratis

P.S. fajnie bendzie...Bartek nie pozostanie samotny na zlotach ...A jak już będziemy malować sprajem srebrne pasy (dzięki Jaco za koncepcję -nie martw się...za wyłączność pomysłu oraz prawa autorskie nie omieszkamy Tobie zapłacić ) to od razu hurtem

Pozdrowionka!

No wlasnie tak tez mysle... jesli bedzie calkowicie na bokach klapy montowany to wezme faktycznei od RS, ale tak mysle czy nie fajne by wygladal ten ze stronki MILOTEC o numerze 44418 odstajacy po bokach ... nie znasz kogos moze kto takie cos ma???jak to sie spisuje ew na myjni???

do tego ladne brewki, oslona szyby tylnej wypukla... ahh... to autko za niedlugo bedzie wygladac pieknie ))

Na moje oko niepasuje ten spojler. Jakos tak mi nielezy. Nie mam nikogo u kogo mozna by bylo zobaczyc cosik takiego.

szkoda szkoda... no ale co tam... mam chwilke zeby pomyslec... do zlotu jakis spojler bedzie na aucie

a w srode CB w miejsce anteny, dodatkowe 4 glosniki + inne radio... qrde... kilka zabawek elektronicznych a czlowiek cieszy sie jak dziecko

Cytat:
2006-07-03 23:35:10, ETomek_GT pisze:
Espero zastąpiła Skada Octavia 1,9 TDI, wersja odpowiednio doposażona, czeka mnie tylko montaz CB, spojler + przyciemnienie i bedzie wypas. klik, klik,klik Ciężko porównywać oba autka, Octavia ma ledwo 900km, wiec nic nie piszczy nie stuka itd... moc bez porównania... zobaczymy... mam nadzieje ze będzie spisywać się równie dobrze. Pewnie jeszcze długo nie przesiadł bym się z Espera na inne auto gdyby nie to ze auto nie miało klimy ... a to jak by nie było ważny argument przy długich trasach... A po co to pisze... od tak mnie jakoś dziś naszło... żal było się rozstawać... jak by nie było to było moje pierwsze autko... Pozdrowionka dla wszystkich, widzimy się na zlocie (pierwszy mój zlocik i innym autem... da się tak wogole?? PA... ETomek

Mam oba auta (nie mogę sprzedać Esperaka 1,5) i widzę przewagę Espero w kilku kwestiach:
1) jest "miękki", a ja lubię miękkie samochody, a w Skodzie to mnie trzęsie jak cholera zupełnie jak w czołgu (na autostradzie może to i dobrze, ale w mieście dupa sina),
2) Skoda jest zbyt nisko zawieszona, każde koleiny drapią od spodu, na krawężniki trudno wjechać,
3) i najważniejsze: koszmarna ciasnota wnętrza w porównaniu z wygodnym Espero. Skoda zabudowana jak wahadłowiec kosmiczny, jak z przodu usiądzie facet, to z tyłu już tylko dziecko lub pies... kiedy jadą 4 osoby, to z przodu nie wiadomo gdzie kolana wcisnąć, bo skodowska tablica rozdzielcza jest nieergonomiczne zaprojektowana (zauważcie: dla osób, którym stawy kolanowe zginają się w drugą stronę).

Oczywiście, są przewagi Octawii, ale zmilczę przez sympatię do Espero (głównie trzymanie się drogi, moc silnika, a więc wiadomo co).

Jako, że chyba się przyzwyczaiłem i jeżdżę coraz spokojniej z wiekiem, coraz częściej się przepraszam z moim Espero i wolę nim jeździć po mieście...

Cytat:
i najważniejsze: koszmarna ciasnota wnętrza w porównaniu z wygodnym Espero. Skoda zabudowana jak wahadłowiec kosmiczny, jak z przodu usiądzie facet, to z tyłu już tylko dziecko lub pies... kiedy jadą 4 osoby, to z przodu nie wiadomo gdzie kolana wcisnąć, bo skodowska tablica rozdzielcza jest nieergonomiczne zaprojektowana (zauważcie: dla osób, którym stawy kolanowe zginają się w drugą stronę).

Ciasnota z przodu? to jakis zart uwazam ze jest wiecej miejsca jak w espero. Co do tylu to prawda zaduzo miejsca niema ale tragedi tez niema.

Zawicha niewiem jak na seryjnych gumach ale na niskoprofilowych jest twardawo to fakt. Ogolnie wiecej plusow jak minusow porownujac do esperto. A tak naprawde niama co porownywac to inna epoka aut

Cytat:
Oczywiście, są przewagi Octawii, ale zmilczę przez sympatię do Espero (głównie trzymanie się drogi, moc silnika, a więc wiadomo co).

)) zgadam sie...

Cytat:
Skoda jest zbyt nisko zawieszona, każde koleiny drapią od spodu,

niestety tez sie zgadzam...

Cytat:
a w Skodzie to mnie trzęsie jak cholera zupełnie jak w czołgu (na autostradzie może to i dobrze, ale w mieście dupa sina),

to w sumei wiekszosc nowych autek ma twardsze zawieszenie... ma to odbicie wlasnie w predkosciach autostradowych i przyczepnosci ))

Tomeki jak zamontowales wszystko co miales zrobic? masz jakies fotki po zmianach?