Miska olejowa - uszczelka.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Planuje wymiane uszczelki pod miska olejowa w Omie B X20XEV (2.0 16V) i w zwiazku z tym mam pytanie czy wiaze sie to z jakimiś dodatkowymi czynnosciami. Przyznam sie ze nie zerknalem na to czy przy demontazu nie bedzie przeszkadzac belka a nie mam kanalu pod reka. Nie chce sie zdziwic w ostatniej chwili wiec jesli ktos juz to robil to prosze o info.

Pozdrawiam

to zalezy czy masz ta blache miedzy miska a silnikiem, jesli jej nie masz to bez problemu ja wyjmiesz nie podnoszac silnika (ja tak mam i spokojnie wychodzi) natomiast jesli masz ta blache to jest wiecej zabawy ale ja Ci w tym nie pomoge. Pozdro

Nawet jeśli jest blacha to pamiętaj aby oddzielić blachę od miski możesz nawet blachę przykręcić dwoma śróbkami do silnika i możesz wyciągać miske, jak nie będzie chciała wyjść to odkręć poduszki silnika od spodu ( klucz 15 ). podnośnik pod skrzynie lekko unieś i nie będziesz miał problemu. Dziś to wykonałem sam.

Czy masz osłone silnika czy nie - miski bez podnoszenia silnika nie ściągniesz . Musisz popuścić śruby na dwóch poduszkach . Nakrętki odkręć do końca gwintu . Lewarkiem unieś silnik - jest pare miejsc gdzie możesz go podłożyć , np koło prawej poduszki ( patrząć od przodu samochodu ) . Odkręcasz wszystkie śruby z miski i pod ukosem uda ci sie ją wyjąć . Teraz musisz odkręcić smok ( chyba klucz 10 ) i wyciągniesz całą uszczelke . Przy dokręcaniu miski rób to z głową żeby śrób nie pourywać .

Czy w Omie A również jest ten sam problem?
Nie da się wymienić uszczelki bez podnoszenia silnika?
Jeśli tak, to czy oprócz wymienionych niżej śrub nie trzeba nic wiecej rozłączać?

Cytat:
2005-11-19 23:20:31, Hey pisze:
Czy w Omie A również jest ten sam problem? Nie da się wymienić uszczelki bez podnoszenia silnika? Jeśli tak, to czy oprócz wymienionych niżej śrub nie trzeba nic wiecej rozłączać?

Jak dobrze pamietam to trzeba go dzwignąć

Cytat:
Jak dobrze pamietam to trzeba go dzwignąć

Dokładnie - popuszczasz nakrętki i podnosisz - 3 minuty roboty