MotoNews.pl

!!! PILNE !!! - ZADANIE Z FIZYKI OPTYCZNEJ - ZAŁAMANIE ŚW...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
DO MODÓW: PROSZE O NIE USUWANIE PRZEZ NAJBLIŻSZE PARE GODZIN TEGO TEMATU

Panowie mam bardzo wielką prośbę Otóż sąsiadka przyszła i poprosiła mnie o rozwiązanie zadania, że sam nie umiem jego rozwiązać to zwracam się z prośbą do was

Promień monochromatyczny światła pada na powierzchnię wody pod kątem 40 stopni. Oblicz:

a) kąt załamania promienia w wodzie
b) kąt załamania pomiędzy promieniem odbitym a załamanym
c) szybkość światła w wodzie

Prosze o pomoc

wzor wyrazajacy prawo zalamania swiatla to
[sinus alfa] / [sinus beta] = V1 / V1
gdzie sinus alfa to kat padania
sinus beta kat zalamania
V1 - predkosc swiatla w pierwszym osrodku [tu powietrze] czyli prawie tyle co w prozni
V2 - predkosc w osrodku drugim [tu woda]

i treaz wnioskuje ze cos pomotales...bo znamy predkosc swiatla w powietrzu, znamy kat padania, wiec nie mamy chyba mozliwosci obliczenia kata zalamania i predkosci swiatla w wodzie!! tak mi sie wydaje...sprawdz jeszcze raz dane!!! pozdro!!

Przepisałem dokładnie tak jak miałem na xerówce najważniejsze to kąt załamania promienia w wodzie

Cytat:
2005-11-17 17:37:02, ulik87 pisze:
wzor wyrazajacy prawo zalamania swiatla to [sinus alfa] / [sinus beta] = V1 / V1 gdzie sinus alfa to kat padania sinus beta kat zalamania V1 - predkosc swiatla w pierwszym osrodku [tu powietrze] czyli prawie tyle co w prozni V2 - predkosc w osrodku drugim [tu woda] i treaz wnioskuje ze cos pomotales...

Co prawda tego typu zagadnienia mialem dosc dawno, ale wydaje mi sie ze powinno byc V1/V2...

No dobra panowie ale ja w danych mam tylko kąt padania promienia A skąd mam wziąść tą szybkość w wodzie i kąt załamania w wodzie ?

Cytat:
2005-11-17 17:59:42, Zuraw pisze:
Co prawda tego typu zagadnienia mialem dosc dawno, ale wydaje mi sie ze powinno byc V1/V2...

jasne masz racje pomylilem sie!!...co zreszta widac w objasnieniach bo tam jest V2 ;]

No wlasnie tu sie zastanawiam...bo jakbys mial kat zalamania podany zamiast kata padania to bylaby inna gadka...a tak to nie mam pojecia...moge Cie tylko wesprzec wzorem

[edit]
chyba zebys znalazl predkosc rozchodzenia sie swiatla w wodzie gdzies w danych [np. w necie] bo swiatla w powietrzu latwo znalezc...w wodzie znajdziesz...i juz masz kat zalamania ;]

[ wiadomość edytowana przez: ulik87 dnia 2005-11-17 18:16:15 ]

a może inaczej:
sin a/sin b=n2/n1

sin a ; sin b - jak powyżej

z tablic fiz.:
n1-wsp. zał. w pow. = 1,0003
n2-wsp. zał. w wodzie = 1,333

EDIT: znajdziesz sin b i skorzystasz z zależności:
n2/n1=V1/V2

[ wiadomość edytowana przez: Cytryn_126 dnia 2005-11-17 18:20:46 ]

ale jeśli nie ma współczynnika załamania dla wody podanego to jest za mało danych aby rozwiązać ten problem.
o kurde jakie zainteresowanie
pozdro

[ wiadomość edytowana przez: Radass dnia 2005-11-17 20:23:31 ]

czyli
a) beta siakieś 29stopni
b) 180 - alfa - beta
c) V=c/1,33

DZIĘKI WIELKIE ZA ZAINTERESOWANIE I POMOC

MOderatora prosze o przeniesienie wątku do HP albo usunięcie. Pozdrawiam i jeszcze raaz wielkie dzięki

o kurd epanowie to ja zaraz troche poskanuje, pomozcie dobre dobre

Trza było być takim uczynnym jak dyplom pisałem

nie bylo mowy ze mozna z wspolczynnikow bezwzglednych korzystac radass...kat wyznacza wiazka swiatla i normalna a nie powierzchnia wody...ale to troszke sie czepiam...w kazdym razie ma to znaczenie ;] o ile bedzie rysunek...zeby byka nie bylo!! ;] pozdro

Dane uaktualnione
(dzieki ulik) gafa troche bo za szybko robiłem

[ wiadomość edytowana przez: Radass dnia 2005-11-17 23:35:34 ]

jaki maskekk...moja laska jest ladniejsza [zapewne pomyliles avatary]...=)

No tak, hehe rzeczywiście, widocznie wzrokowo zapamiętałem tylko nie spojżałem na nicka.
pozdro