| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Gino HF MEMBER Accent 1,5 Poznań | 2005-11-12 14:27:29 Może masz zapowietrzony układ hamulcowy? |
gadiemus HF MEMBER Zafira Warszawa | 2005-11-13 11:16:26 Ja stawiam na serwo. Chyba są reperaturki do tego... |
akurnik HF MEMBER Był: Pony, Jest: Vec ... Grodzisk Mazowiecki | 2005-11-16 13:19:04 Witam,
Ja też mam pewien problem z hamulcami. Otóż od dłuższego już czasu z serwa dochodzi dziwny świst powietrza przy energicznym naciśnięciu pedału hamulca. Nie zwracałem na to wcześniej uwagi bo myślałem, że to normalne. Uświadomił mnie dopiero przypadkowo mechanik gdy się przejechał moim autem. Hamulce rzeczywiście nie są żyleta a pedał hamulca bierze dopiero w połowie naciśnięcia czyli jest dosyć spory skok tego pedału. Mam w związku z tym pytanie: 1. Ilu z Was ma podobne zachowanie się hamulców?Czy u Was również słychać ten świst powietrza przy energicznym naciśnięciu hamulca? 2. Ile może kosztować serwo? 3. Dlaczego tak drogo?
4. Czy są jakieś komplety naprawcze do serwa? 5. Czy ktoś to w ogóle już robił? Pozdrawiam i proszę o pomoc! |
akurnik HF MEMBER Był: Pony, Jest: Vec ... Grodzisk Mazowiecki | 2005-11-16 14:17:02 U mnie ten świst jest też od przynajmniej 7 lat. Ale sprawa jest taka iż miałem taki świst również w moim fiacie 125p i po wymianie serwa hamulce były jak nie od tego samochodu! Nie wiem co z tym fantem zrobić. Moje auto ma już 217000 km i 14 lat więc uszczelki gumowe mogą już mieć dosyć. |
Aldor HF MEMBER Elantra Warszawa | 2005-11-17 08:20:41 U mnie tez świst występuje i nie przejmowałem się tym bo on jest od kąd mam ten samochód czyli około 3 lat .Heble mam spoko ...
|
akurnik HF MEMBER Był: Pony, Jest: Vec ... Grodzisk Mazowiecki | 2005-11-17 09:08:52 Co jak co ale jak dla mnie to z serwa nie powinien wydobywać się żaden odgłos tym bardziej przedmuchy powietrza.Bo skąd powietrze? Całe powietrze z kolektora powinno być kierowane na nacisk tłoka.A skoro jest świst to znaczy, że pod dużym ciśnieniem jakiś element przepuszcza. Ja nawet próbowałem palcami wyczuć to powietrze i udało się. Przyłożyłem palce od strony kabiny do siłownika pod deską rozdzielczą i nacisnąłem szybko hamulec... Powietrze leci jak ze sprężarki! |
Aldor HF MEMBER Elantra Warszawa | 2005-11-17 09:13:37 Ja wcale nie twierdze że to jest oki |
akurnik HF MEMBER Był: Pony, Jest: Vec ... Grodzisk Mazowiecki | 2005-11-17 09:18:33 Ostatnio zacząłem zwracać na to uwagę też w innych samochodach. U nikogo tego nie ma a siła jaką trzeba przyłożyć do hamowania i czas reakcji jest większy niż gdzie indziej.
Zastanawia mnie to. Najchętniej rozebrałbym serwo i zbadał na warsztacie ale żeby to zrobić to trzeba się trochę nakombinować... a zima idzie.... brrrrrr Ciekawe czy są do tego jakieś komplety naprawcze... Bo na szrocie to nie ma sensu takich rzeczy kupować. |
zabel HF MEMBER obecnie Cuore Lublin | 2005-11-19 22:15:34 zmień servo najlepiej z pompą. cena u mnie 50 zł. i będzie ok. dorzucę gratis przewód od serva |
akurnik HF MEMBER Był: Pony, Jest: Vec ... Grodzisk Mazowiecki | 2005-11-21 23:19:04 A jaki stan jest Twojego serwa? Ile ma kilometrów i ile lat? Wiesz nie chce się narobić przy zmianie serwa żeby za rok mieć ten sam problem. A z hamulcami to nie żarty i nie ma co na tym oszczędzać. Jutro będę się pytać w serwisie czy mają komplety naprawcze. Przecież to kilka pierścieni uszczelniających (jak nie jeden).
Poza tym u mnie przewody, pompa hamulcowa, obudowa serwa jest w idealnym stanie. Więc nie muszę tego w sumie kupować. Ale kto wie. Jak będę zmuszony to dam znać
Pozdrawiam |