Problem w golfie 1.8 gaźnik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
kupiłem niedawno golfa II 1.8 założyłem instalke landi-renzo a, wczesniej miałem audi 1.3 również na gaźniku i zamiast tradycyjnego miksera miałem wwierconą taką 8milimetrową dysze u dołu gaźnika przy samym kolektorze.
Chciałem zapytać czy takie rozwiązanie jest lepsze od tradycyjnego oraz czy odległość parownika od gaźnika ma jakiś wpływ na moc czy na odpalanie zimnego silnika.
Pytam o to wszystko bo mam problem z odpalaniem zimnego silnika. Jak jest ciepły i jak postoi z 15 min to też ciężko pali. Wymieniłem: świece, przewody, palec rozdzielacza, kopułke oraz filtr powietrza.
Audi było z 81 roku miało istalke z `92 roku i nie było z nim raczej problemów.
Mój gazownik wydaje mi się być zielony... i rozkłada ręce.

Pewnie w starej instalacji miałeś pneumatyczny parownik i oddzielny pstryczek w centralce do wtryskiwania dodatkowego gazu. Świetne do rozruchu na zimno. W nowej pewnie jest elektryczny parownik i centralka z tylko jednym przełącznikiem. Jesli tak to może parokrotne włączenie i wyłączenie zapłonu przed próbą zapalania coś pomoże.

Drugi element układanki to podawanie gazu. Jeśli w starszym aucie miałeś rureczkę wkręconą w gaźnik to przymknięcie przepustnicy ssania w gaźniku pomagało wysysać gaz. Przy mikserze założonym na gaźnik nie ma takiego efektu.

Zastrzegam, że nie znam konstrukcji twoich gaźników i tak tylko sobie rozmyślam.

próbowałem juz tego przekrecałem kluiczyk kilka nawet kilkanascie razy. Jak przekrece tak z 10 razy to troche pomaga ale nie wiele.
A czy moge sobie sam wstawić taką rureczke w gaznik??
Tak sobie mysle ze wtedy gaz bedzie miał bliżej do kolektora...

Szczerze mówiąc mikser palnikowy jest dojrzalszym rozwiązaniem. Lepiej miesza gaz powietrzem. Ale jeśli masz w gaźniku przepustnicę ssania nad gardzielą to pewnie by pomogło.
Można by ewentualnie dorobić dodatkowy włącznik typu dzwonkowego (załącza tylko gdy go naciskasz) i podciągnąć kabelek do cewek instalacji gazowej. Taki niby-odpowiednik pstryczka ze starego typu instalacji. Nie do końca to samo, ale warto spróbować.