ABS - ma czy nie ma

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tiaaa... to znowu ja...
Przy kupnie Carinki GTi z '93 roku napisane bylo ze ma ABS. Jednak przyjrzalem sie desce rozdzielczej i nie ma tam kontrolki ABSu (a wedle ksiazki powinna byc - mam ta deske, na ktorej z lewej storny jest obrotomierz, na srodku predkosciomierz, obok niego poziom paliwa & temperatura silnika). Jeszcze nie probowalem fizycznie sprawdzic czy ABS jest (slisko a auta jeszcze nie znam) wiec czy ona ma czy nie ma ABSu? Wydaje mi sie, ze GTi powinna miec no ale jednak kontrolki nie ma...

A czy jak uruchamiasz silnik to slyszysz swoiste bzyczenie pochodzące od ABS-u ??, ktore ustaje po uruchomieniu silnika.

hmmm nie wiem

Tiaaa.... coraz mniej podoba mi się to auto....
Jak sprawdzić... popatrz na piasty, czy mają czujniki albo na kolumny czy oprócz przewodu hamulcowego idzie jeszcze jeden przewód do budy.
Opcja druga, odkręć schowek i zobacz ile kompów tam siedzi. Jeśli jeden to nie ma ABS, jak dwa to teoretycznie ma.
Może być klasyczny przypadek z Cariny czyli zepsuty któryś czujnik w kole i wyjęta żaróweczka z kontrolki w desce
Po włączeniu stacyjki ma się zaświecić ABS i po chwili zgasnąć, po charakterystycznym "chrumknięciu" pompy ABS.
Jeśli tego nie ma to coś jest nie halo albo faktycznie brak ABSu...
Pozdro.

Dopiero jutro bede mogl to obadac...
Sciagnalem sobie od ciebie perzan instrukcje obslugi Carinki i tam sa przedstawione 2 deski z czego na jednej z nich jest ABS, na drugiej nie ma - i kurde wlasnie moja jest wyposazona w ta druga deske... no ale z drugiej storny - w GTi by nie bylo?! W sumie auto w nastepny wtorek idzie do mechanika wiec on naocznie stwierdzi czy jest czy nie ma. Ale jednak chcialbym rozwiazac zagadke tej deski - dlaczego taka?!

Phpion-napisz jak wyglada Twoje auto.Dziwi mnie juz to ze masz nadwozie 4-ro drzwiowe.Chodzi mi o to czy masz pod maska silnik z oznaczeniem bocznym 3SGE i podwójne wyprowadzenie wydechu z tylu samochodu.Zaciski hamulca przedniego powinny miec widoczne od strony kola podwojne cylinderki a tylny hamulec powinien miec tarcze osadzoną na bębnie hamulcowym.
Co do ABS-u to wystarczy pojechac na jakac piaszczystą droge i spokojnie wcisnac pedal hamulca do oporu.Kola nie moga sie zablokowac.Dla pewnosci podjedz do jakiegokolwiek mechanika i spytaj sie czy masz pompe ABS-u pod maską bo moze byc cos odlaczone a uklad faktycznie istnieje tyle ze nie dziala

zobacz pod maskę czy masz pompę abs-u

Ok, poprobuje.
A ze to sedan - coprawda byl produkowany w mniejszej ilosci niz liftback no ale byl. 2 rury ma, znaczki J (ze Japan) tez, 116 kW na jakims certyfikacie...
A foty auta mam na razie jedynie te z ogloszenia (male bo male no ale sa):
http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C644143

[ wiadomość edytowana przez: phpion dnia 2005-11-22 06:34:01 ]

Ja bym sprawdzil numer VIN - powinno sie pokazac jakie to auto...te Twoje problemy nie wygladaja zbyt optymistycznie...co do tego wycieku plynu ktory miales wczesniej to tez nie bardzo mi sie chce wierzyc ze to przez korek korek i tak by trzymal - moglaby gumka uszczelniajaca puscic ale jedyne co by sie stalo to to ze nadmiar rozszerzajacego sie plynu uciekalby do zbiorniczka wyrownawczego no i pewnie tamtedy mogloby cos wyciec... a taki nagly "bum" to jak nic cos zwiazane z cisnieniem z silnika...

Cytat:
2005-11-22 06:31:50, phpion pisze:
Ok, poprobuje. A ze to sedan - coprawda byl produkowany w mniejszej ilosci niz liftback no ale byl. 2 rury ma, znaczki J (ze Japan) tez, 116 kW na jakims certyfikacie... A foty auta mam na razie jedynie te z ogloszenia (male bo male no ale sa): http://otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C644143 [ wiadomość edytowana przez: phpion dnia 2005-11-22 06:34:01 ]

eee ... ladna ladna sedanka, fajny kolorek

Cytat:
2005-11-21 16:59:55, phpion pisze:
Tiaaa... to znowu ja... Przy kupnie Carinki GTi z '93 roku napisane bylo ze ma ABS. Jednak przyjrzalem sie desce rozdzielczej i nie ma tam kontrolki ABSu (a wedle ksiazki powinna byc - mam ta deske, na ktorej z lewej storny jest obrotomierz, na srodku predkosciomierz, obok niego poziom paliwa & temperatura silnika). Jeszcze nie probowalem fizycznie sprawdzic czy ABS jest (slisko a auta jeszcze nie znam) wiec czy ona ma czy nie ma ABSu? Wydaje mi sie, ze GTi powinna miec no ale jednak kontrolki nie ma...

miałem GTI z 92.11 roku i miała ABS
wszystkie Cariny GTI miały ABS, no chyba, żę ktoś zdeemontował