MotoNews.pl
6 Zakaz sprzedaży niektórych części używanych !!! (123508/0) - NT

Zakaz sprzedaży niektórych części używanych !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co o tym sądzicie ?
Bo dla mnie to absurd kupowanie np.fotela z poduszką z salonu (nawet nie chce wiedzieć ile to kosztuje),albo
pasy nie automatyczne np.do 126p z 1980r-dostane gdzieś nowe ?
Paranoja !!!
W salonach już zacierają ręce i podnoszą ceny

Przedmioty wyposażenia i części, które nie mogą być ponownie użyte w pojazdach:
Poduszki powietrzne z aktywatorami pirotechnicznymi, jednostkami kontroli elektronicznej i czujnikami;
Klocki, szczęki hamulcowe;
Przewody i uszczelnianie układu hamulcowego;
Tłumiki układu wydechowego;
Przeguby układu kierowniczego;
Fotele zintegrowane z pasami bezpieczeństwa lub poduszkami powietrznymi;
Układ blokady kierownicy;
Immobilisery wraz z transponderami sterowania elektrycznego;
Urządzenia przeciwwłamaniowe i alarmowe;
Elementy elektryczne i elektroniczne układów bezpieczeństwa jazdy (w szczególności ABS i ASR);
Przewody paliwowe;
Filtry jednorazowe i wkłady filtra;
Zawory recyrkulacji spalin;
Instalacje zasilania gazem silników;
Automatyczne i nieautomatyczne zestawy pasów bezpieczeństwa, łącznie z częścią pasa wykonaną w materiału, klamrami, mechanizmem służącym do zwijania pasów, aktywatorami pirotechnicznymi i mechanicznymi;
Pióra wycieraczek szyb;
Płyny eksploatacyjne, w szczególności: olej silnikowy, olej przekładniowy, olej do przekładni hydraulicznych, olej do układów hydraulicznych, płyn chłodzący, płyn odmrażający, płyn hamulcowy, płyn do układów klimatyzacyjnych;
Konwertory katalityczne (katalizatory);
Kondensatory zawierające PCB.

Jeszcze jeden kretyński przepis, kto i jak będzie go egzekwował, ludzie czy to wszytko wymyslają "ćwierć" mózgowcy, a może serwisy i firmy z częściami zamiennymi maczają tu paluszki?

firmy moto złożyły się i posmarowały tam gdzie trzeba jakiemuś ministrowi i kretyński przepis wszedł w życie

Jaki kraj takie przepisy.

ale ciekawi mnie to, skoro nie mozna uzywac: "Pióra wycieraczek szyb; " to dlaczego mozna uzywanych opon ???

TU

Cytat:
ale ciekawi mnie to, skoro nie mozna uzywac: "Pióra wycieraczek szyb; " to dlaczego mozna uzywanych opon

widać producenci opon nie dołożyli się do smarowania

a to gieldy czesci dostana po dupie......

znaczy się ,sprzedawać można,tylko nie można tych części zakładać

grzebiesz przy hamulcach i musisz wyjąć klocki-migiem do sklepu po nowe,
po wyjeciu silnika,trzeba nowy włożyć

Cytat:
Tłumiki, poduszki powietrzne, urządzenia alarmowe, ale także pióra wycieraczek i instalacje zasilania gazem samochodów wycofanych z eksploatacji nie będą mogły zostać ponownie wykorzystane do napraw aut w Polsce.

ciekawe jak można stwierdzić,że mam wycieraczki z samochodu "wycofanego z eksploatacji" a nie z auta które stało pod "Tesco"

[ wiadomość edytowana przez: MarekV6 dnia 2005-11-15 22:50:02 ]

Kolejny nedzny przepis Nie wiem kto go wymyslil ale nie wierzy chyba ze nagle ludzie beda kupowali w serwisach nowe poduszki powietrzne itp itd Poprostu sprzedaz i montaz takich rzeczy stanie sie mniej oficjalna. A kto bedzie chciał to i tak zalozy uzywane czesci, bo nie wierze zeby policja, stacja kontroli chciala tak durny przepis egzekwowac !!!

Jednym slowem powstal przepis, ktorego nikt nie bedzie przestrzegal

Normalka nie ma to jak nasz madry polski rzad

Najbardziej rozsmieszajace sa punkty:

2 Klocki szczeki hamulcowe
4 Tlumiki
12 Filtry jednorazowe i wklady filtra
16 piora wycieraczek
17 plyny eksploatyacyjne (oleje plyn chlodzacy, plyn hamulcowy)

Pierwsze pytanie:
Kto jest w stanie udowodnic czy te czesci nie pochodza z demontazy z innego auta i nie zostaly ponownie uzyte??

Drugie pytanie:
Kto kupuje takie rzeczy?? Jeszcze tlumik to rozumiem wtrafi sie jakis klient Ale olej przepracowany i plyn chlodzacy beuheheuheue

Jednym slowem mamy rzad wyjatkowy jak oni mysla ze takimi rzeczami sie handluje i takie rzeczy sie kupuje to oni sa chyba z innej planety

[ wiadomość edytowana przez: misiek71 dnia 2005-11-15 23:06:06 ]

[ wiadomość edytowana przez: misiek71 dnia 2005-11-15 23:07:00 ]

Baran - barana - baranem - pogania i tak sie szerzy ministerka fama

Nie ma jak dekle rzadowe maja zdrowie tylko pogratulowac

I znow przyczynili sie do czarnego rynku hehe

Ja tak sobie myślę, a wiele nie musiałem, że naprawdę w tym przepisie maczał palce jakiś"ekspert" a ściepa na łapówkę dla ministerialnych specjalistów sięgnła zapewne bajońskich sum. Kiedyś podobnie było np. z potrzebą obowiązkową posiadania apteczki sanitarnej. Kto wiedział, że taki przepis wyjdzie miał zapewne produkcję przestawioną już dawno licząc zyski, odliczając koszta własnego wkładu (czyt łapówki)! Zulu gula już dawno temu powiedział, że Polska to dziwny kraj, oj bardzo dziwny kraj!
Czy ktoś w rządzie jest odpowiedzialny za takie buble w przepisach?

Przepisy ,przepisami ,a zycie sobie... Oby w Kaczorlandi nikt sie nie znalazł taki ,który te przepisy zechce egzekfować

To pewne że ktoś,komuś musiał posmarować!Jeżdzę na co dzień ciężarówką i nie wyobrażam sobie,stania na drodze przez parę-parenaście godzin w oczekiwaniu na servis z nowymi częściami,gdy zaraz"obok",mam szrot z używkami i z rozsądną ceną!Tym bardziej że niektóre części używane,oryginalne są o niebo leprze od niejednej podróbki...choćby nowej!Gnębią nas paliwem,gnębią częściami,drogami,a dla czego nie pognębią nas podwyżkami zarobków,tak abyśmy mieli problem nie jaką,tylko ile części sobie kupić i nie tylko???