Wspomaganie w MkIV? Czy to jest mozliwe?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam juz dosyc tej topotnej ciezko chodzacej kierwonicy. Zdecydowalem albo jakos tam wsadze wspomaganie albo sprzedaje mojego MKIV XR3i w cholere. Tylko teras sie zastanawaim na ile to jest mozliwe bo widze ze jest bardzo malo takich aut za wspomaganiem wiec uzywane czesci odpadaja. Nowki zas sporo kosztuja pewnie a nawet nie moge ich znalesc w zadnym z cennikow ani intercarsa ani nigdzie... czy ktos juz maila z tym jakies doswiadczenia??? blagam o jakas podpowiedz

widze ze temat byl juz poruszany ale nikt jednoznacznie nie odpowiedzial nigdy.

Klik
Jeśli w jakimkolwiek MK IV było wspomaganie, to prawdopodobnie jest to możliwe, ale koszty jak sam piszesz spowodują, że jak szybko wpadłeś na ten pomysł, tak szybko z niego zrezygnujesz.

jestem w stanie wydac z 1200 zl... jak bedzie drozej to sprzedaje escorcika

Na silownie troche pochoc jak kierownica nie masz sily krecic
Nie wiem jak jest w VI, ale w VII bez wspomagania maja 2,5 obrotu w jedna strone a ze wspomaganiem 1,5.

Moim zdaniem szkoda zabawy, tymbardziej, ze bez wspomagania nie chodzi az tak ciezko.

Moja rada, a mam MKV z silnikiem diesla, który jest dużo cięższy:
- zrób zawieszenie przód (tuleje, sworznie itp)
- ustaw zbieżność
- obejrzyj i ew. zmień opony.
A jak to nie pomoże wymień maglownice na regenerowaną.

Wspomaganie jest dla sofciarzy

A to jakby nie pomogło

[ wiadomość edytowana przez: diesel_power dnia 2005-11-21 19:20:49 ]

ta galka to naprawde... ale wspomaganie jest mi potrzebne nie po to zeby latwo bylo krecic na parkingu tylko zeby bezpiecznie manewrowac w ciasnych zakretach przy wiekszych predkosciach.

jesli ktos ma MkIV ze wspomaganiem to prosze o nr. maglownicy albo cos w tym rodzaju.

Cytat:
2005-11-21 22:09:31, moteq pisze:
wspomaganie jest mi potrzebne nie po to zeby latwo bylo krecic na parkingu tylko zeby bezpiecznie manewrowac w ciasnych zakretach przy wiekszych predkosciach.

Tiaa..zwłaszcza ci sie przyda tak jak napisałeś "przy wiekszych prędkościach"

Motq - mialem mk4 i ...... po prostu musisz miec wyrypana przekladnie. Ja na postoju bezproblemowo krecilem kiera w miejscu, bylo prawie tak lekko jak w mk7 ze wspomaganiem.

Cytat:
2005-11-21 22:09:31, moteq pisze:
ta galka to naprawde... ale wspomaganie jest mi potrzebne nie po to zeby latwo bylo krecic na parkingu tylko zeby bezpiecznie manewrowac w ciasnych zakretach przy wiekszych predkosciach.

Coś mi się zdaje że przy większych prędkościach to wspomaganie niewiele wspomaga. Przełożenie jest inne stąd różnica.

Cytat:
2005-11-22 08:24:49, Irekcity pisze:
Tiaa..zwłaszcza ci sie przyda tak jak napisałeś "przy wiekszych prędkościach"

moze lepiej jush nie zakladaj tego wspomagania skoro ma Ci pomagac w takich sytuacjach ... bo ja bym wolal go np nie miec do takich manewrow

Może pooglądaj cały układ kierowniczy?? Albo oddaj go w ręce specjalisty, bo jak przy większych prędkościach potrzebujesz wspomagania, to na pewno jest z nim coś nie tak.

bylem w ASO w opolu i powiedzieli ze nie da sie kupic maglownicy do MKIV ze wspomaganiem bo juz ich nie ma. Mozna jedynie u nich regenerowac stare. I co ja mam teras zrobic skad dostac wspomaganie?