Wyświetlacz..

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy ktoś z Was kiedyś się zastanawiał, żeby przeszczepić jakiś wyświetlacz (komputer) do naszych hultaji? tak, żeby było np. spalanie średnie, obecne, przejechane km itd.

opłaca się coś takiego? da się to zrobić?np. taki lcd z astry czy coś..

Pozdr

ktoś sie zastanawiał ...ostatnio nawet bardzo jak sobie kumpel kupił cali 97 z fabrycznym kompem
trzeba by było znaleźć rozpiskę co fabryczny bierze i dostarczyć mu tych sygnałów... napewno jest to czujnik predkości, sygnał z wtryskiwaczy, coś z poziomu paliwa???...no i tu z fabrycznymi się zaczyna kłopot - bo wtryskiwacze mają stała wyrażoną jako stosnek przepływu do czasu so - komp z astry bedzie ustawiony pod taką właśnie stała która w hyundai niekoniecznie musi być taka sama....no i teraz pytanie jak to ma być orientacyjne to orientacyjnie powinno działać - bo można założyć ze w sensie zapotzrebowania na paliwo silnik o tej samej pojemności powinien mieć podonbe wtryski w sensie wydajności....no ale się robi pod górkę... jest koleś co obi takie uniwersalne kompy - tam jest procedura uczenia kompa pojemności zbiornika, sygnałów z czujnika prędkości i wprowadzania przepływu wtrysku...niby to wszytko fajnie ale obudowa to wygląda strasznie lamersko - no chyba ze koleś juz sie poprawił .... jak znajde linka to zapodam

no wlasnie kiedys widzialem gdzies takie na allegro - uniwersalne uczace sie, ale tak jak mowisz, obudowa tragedia a wiadomo z innych fur mozna dopasowac cos co Ci sie podaba i latwo Ci bedzie wbudowac w auto...

nie wiedzialem ze to tyle zachodu jest w kwestii technicznej..a nie powiem chcialbym takie cudo w aucie ..

arturo a co powiesz na to?

komputerek

[ wiadomość edytowana przez: BANDITTO dnia 2005-10-20 14:48:47 ]

no tak to wygląda ładnie całkiem ...bo bez obudowy ) moim zdaniem moża by sie było pokusić o wsadzenie tego w słupek A kierowcy - tam można pokombinować z budowaniem obudowy ..szpachlowaniem i na koniec trysnąć to jak to robią w zabudowach car audio zeby wyglądało jak fabryka prawie.
tu masz kolesia co sprzedaje gotowe - nie wiem dlaczego tak drogo hmmm bo oceniam ze to powinno sie zamykać do 300zł wliczając przyzwoity zysk. klik me.... dalej tu masz z sierry opis adaptacji ale tam jest jeszcze wejscie z miernika przepływu paliwa??? hmm moze tam by sie dało podac z wtrysku zamist?
sierra_komp kolesie o tym piszą moze skrobnij do nich co to jest ten Fuel Flow Sensor i czy da sie to obejśc sygnałami z wtrysku..?

te z pierwszej strony co podales wlasnie kiedy widzialem..i ta obudowe mozna bylo lepiej zrobic zwlaszcza za ta cene..

a ten co pokazalem ladnie wyglada i latwo go gdzies wbudowac w deske..

Ja się podczepie pod temat. Czy słyszeliscie o czymś takim jak "Pocket Logger", jest to program na palmtopa i kabelek który sie wpina w interfejs diagnostyczny, który wyświetla główne wskazania czujników silnika (obroty, zapłon, czasy otwarcia wtrysków, sonda lambda itp..), jest wprawdzie dla mitsubishi ale z hyundaiami też powinien współpracować, bo chyba są te same złacza diagnostyczne (OBDI/II cycóś takiego). Mnie zainteresował ten temat, w necie są też inne darmowe takie programy i schematy, kabelek to koszt zrobienia 10 zł, a najtańszy palmtop ok. 100 zeta na allegro.

Tutaj jest link do jednego z takich urządzeń:
http://www.pocketlogger.com/index.php?pid=pldsm

[ wiadomość edytowana przez: MobiaS dnia 2005-10-20 23:11:53 ]

no to posiedziałem w sieci i na bazie wyświetlacza z opla astry da sie zrobic taki komp - oczywiscie zewnetrzny układ przetwarzania sygnału z wtryskiwacza i prędkości i tylko gotowe dane do wyświetlania idą.... ogólnie temat ciekawy poszukam kto by chciał zrobic taki układ jak podałes mam gdzies jego opis zeskanowany chyba ciekawe ilu by było chętnych na taki układ ?

Cytat:
no to posiedziałem w sieci i na bazie wyświetlacza z opla astry da sie zrobic taki komp - oczywiscie zewnetrzny układ przetwarzania sygnału z wtryskiwacza i prędkości i tylko gotowe dane do wyświetlania idą.... ogólnie temat ciekawy poszukam kto by chciał zrobic taki układ jak podałes mam gdzies jego opis zeskanowany chyba ciekawe ilu by było chętnych na taki układ ?

ciekawe jaka cena takiego cuda by wyszla?

Mozliwe ze bym sie nawet skusil jesli ktos by sie podjal wykonania czegos takiego ;]

Ja też jestem zainteresowany projektem. Nawet coś mogę spróbować zlutować, ale płytek drukowanych nie wykonam.

Ja mógłbym spróbować stworzyć płytki, oczywiście z projektu. Poza tym, ciekawe jak by to wyszło

fajnie ze temacik sie rozwija

Mamy jakiś projekt? Chętnie bym obejrzał schemat, zorientowałbym się w częściach. Pewnie będzie trzeba jakiś soft do kompa napisać.

ok ten ładny wklejany tu na wyświetlaczu nokki zrobiony i opoisany w elektronice to AVT kit o numerze 434 płytka za 12 zeta...i tyle bo drogie sa cześci i nie będą tego robili, jutro jakiś koles mi powie coś wiecej...najważniesze i najdroższe to LCd LPH7366 wyświetlacz z nokii 5110 ( to znaczy nie tylko do niej jest wkładany ale tak jest w opisie)..... i procesor Aduc816 wiec jak ktoś może wycenić te czesci to łatwo oszacujemy koszta...reszta to duperele zapare zeta.

Zrobiłem kiedyś takie urządzonko do swojej Corsy, do kolegi Vectry, a teraz zamierzam zrobić i wersję do Getza.
W Corsie i Vectrze było łatwo bo było wydzielone miejsce na wyświetlacz (do Corsy 2*16 znaków do Vectry 4*20 znaków).
Do Getza chcę zastosować wyświetlacz 3*24 zn. i całość zamontować w miejsce schowka pod radiem.

We wszystkich przypadkach sercem jest procesor Atmela 89S8252.
Całość kosztów zawiera sie w okolicach 100 zł.

Jeśli ktoś jest zainteresowany takim rozwiązaniem to służę pomocą.

no jak widać paru jest zainteresowanych.... podaj moze czy mozesz tego zrobić jakąś serię pare sztuk uwzględnij w tym swój czas ja bym sie na to pisał tylko jest dla mnie podstawowe pytanie ile miejsca zajmuje ten wyświetlacz z opla ..... możesz go zwymiarować ? bo wszytko fajnie ale potem tzreba to gdzieś wsadzić

jako twórca tego wątku też bym się oczywiście pisał na coś takiego..
mamy zdolniachów nie ma co

hmmm z tego co się orientuje to my nie mamy tyle miejsca z arturo co jest w getzie pod radiem..

[ wiadomość edytowana przez: BANDITTO dnia 2005-10-25 10:34:12 ]

Ja też, ja też , ja też, juppi

Ciekawe, a jakie sa możliwości zastosowania tego w H200?
Czy jest to możliwe ?

Ja oczywiście też zainteresowany

robert_z możesz podzielić się szczegółami? Kalibruje się jakoś układ pod konkretny model? A może zechciałbyś się podzielić kodem źródłowym do mikroprocesora?

Jak byś był chętny, a nie chciało Ci się robić, to prosił bym o zaprogramowany mikroprocesor i o płytkę, z resztą sobie chyba poradzę (i ewentualnie innym pomogę). Programatora nie mam, na mikroprocesorach się nie znam i z robieniem płytek też mam problemy.

Szykuje się ciekawy upgrade do auta