Zawór nagrzewnicy dwudrożny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam !

mam pytanie o zawór nagrzewnicy dwudrożny z wejściem wyjściem i podciśnieniem - czy pęknięty i kapiący z niego płyn od czasu do czasu morze być przyczyną wachań wskaznika temperatury a dokładnie spadku z 90 na 85 i tak w kółko ??? płynu przez ten zawór ubywa czasami z 0,5l wciągu 2-3 dni.

2.5td

Cytat:
2008-06-27 11:34:11, zpetz pisze:
witam ! mam pytanie o zawór nagrzewnicy dwudrożny z wejściem wyjściem i podciśnieniem - czy pęknięty i kapiący z niego płyn od czasu do czasu morze być przyczyną wachań wskaznika temperatury a dokładnie spadku z 90 na 85 i tak w kółko ??? płynu przez ten zawór ubywa czasami z 0,5l wciągu 2-3 dni. 2.5td

jak jest pęknięty to może zapowietrzać układ chłodzenia.
zakres wahań u Ciebie jest mały więc chyba nie jest jeszcze bardzo źle ale wymienić trzeba.

Cytat:
2008-06-27 16:45:14, jorgi pisze:
jak jest pęknięty to może zapowietrzać układ chłodzenia. zakres wahań u Ciebie jest mały więc chyba nie jest jeszcze bardzo źle ale wymienić trzeba.

czyli jednak twoim zdaniem jest taka morzliwość, spadek temp. przez zapowietrzenie układu- pytam bo skoki temperatury a raczej spadki nie zabardzo zbiegly się w czasie z zaworem odstęp tygodniowy jak wczesniej miałem same spadki tem. i miałem zabierać sie za juz czujnki i wskaznik temp jak mi radził chemik, to teraz doszedł ten zawór i ubywanie płyny i próbuje jakoś to powiązać i dlatego pytam na forum czy ktoś miał podobny przypadek.

Musisz wymienić ten zawór, bo nic z tym nie zrobisz. Nie kupuj używanego, bo oryginalne były właśnie z wadą i się rozszczelniały, a te w ASO mają już usuniętą tę wadę.
Potem zobaczysz, co się będzie działo z temp.

No i w końcu zabrałem się za ten nieszczęśliwy zawór nagrzewnicy, oto fotka jak to wyglądało. To rozwiazanie pomogło mi dojechać do aso 80 km po nowy zaworek, lało z niego jak z wodospoadu prosto na turbine

]Tytuł strony[/URL]

A to już nowy zaworek za jedyne 163 zł org. Jak zwykle w aso próbowali mi wcisnąć trójdrożny uparcie udało mi się wyjść z dwudrożnym. Zaworek już jest na miejscu rurki jak do tej pory sucho i temperatura już nie spada równo 91c. Stary rozebrałem w drobny mak.

]Tytuł strony[/URL]