Kłopoty z centralnym zamkiem :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam klubowiczów.

Jak większość posiadaczy essinek mam z nim mały problem. Mój escorcik garażuje się cały czas na domowym podwórku i to jest chyba przyczyną tego ze gdy spadnie temperatura świruje mi centralny zamek. to znaczy, gdy chce otworzyć go rano to gdy przekręce kluczyk on się od razu otwiera i zamyka... Trzeba wyczuć moment gdy się otwiera i otworzyć drzwi, natomiast gdy się wsiądzie /centralny cały czas chodzi/ zamek od razu nas zamyka. A ostatnio bylo lepiej, bo gdy przekreciłem kluczyk to juz nie mozna bylo otworzyc drzwi a centralny caly czas chodzil! Wiec do autka dostałem się przez bagażnik. Prosze pomóżcie, bo nie wiem o co chodzi, gdzie go trzeba ocieplić, nie wiem cos wykombinować zeby on normalnie chodzil w zimie! Przeciez przy dziewczynie nie wejde do auta przez bagażnik

Hej

Jest na to banalny sposób, wiem, bo osobiście to przerabiałem.
Na początek powiem że nie jest to wina centralnego.

Może troszkę zasady centralnego zamka:
A więc centralny zamek posiada dwa mastery (w przednich drzwiach), które sterują całym centralnym zamkiem, bo jak wiadomo centralki nie ma. A więc jeśli taki master, poczuje opór i nie umie się otworzyć, ponownie sam się zamyka. Dzieje się tak różnież gdy spróbujemy otworzyć zamek i trzymamy za klamke, wtedy tez się spowrotem zamknie.

Przyczyną tego jest to, że masz pewnie troszkę zasyfiony zamek, i podczas niższej temperatur po prostu robi się z tego maź i przymarza/zakleja, czego efektrem jest to że centralny nie umie otworzyć zapadki.

A teraz UWAGA, jest na to sposób - Nasze kochane WD-40
zachęcam do zakupu tego preparatu, i porządnie przeczyścić ile idzie malutkim śrubokrętem nasze zameczki i porzadnie przesmarować. Efekt gwarantowany.

Pisząc zamek, nie mówie o tym gdzie wkładamy kluczyk, tylko mechanizm zatrzaskujacy, czyli to co jest widoczne w drzwiach po otwarciu.

Mam nadzieję że mnie zrozumiecie

Ja stawiam na linkę...Polecam szczególnie się nią zająć-wysusz ją i napchaj tam oleju silikonowego lub WD40.Sprawdż, czy nie jest zagięta i porusza się lekko pozałożeniu. Często zamarza w środku i blokuje.W poradach chyba był nawet temat poruszany.

Dobrze wiedzieć mój essi wczoraj po nocy pod chmurką podobne numery robił ale myślałem ze to wina moich kombinacji z centralnym

Wielkie dzięki, popołudniu się tym zajmę i mam nadzieję że będzie efekt... Pozdrowionka

Pobawiłem się wczoraj z moimi drzwiami, rozkręciłem, wyczyściłem, zalałem WD i dzisiaj rano jest ok... Zobaczymy za kilka dni... Dzieki...

Ja proponuje nie kożystać z WD-40 bo skożystaniu z tego środka dopiero się zaczeło