OBROTY BENZYNA

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

1.8 zetec 97 + LPG

na benzynie puszczając gaz na dojeździe obroty lekko się podnoszą i do mniej więcej 1500 schodzą duzo wolniej niż normalnie

Sytuacja objawia się tylko na benzynie - na gazie ok

krokowiec ? raczej nie - 6 miesięcy temu wymieniany na fabrycznie nowy więc wątpliwe by juz się zanieczyścił
czujnik prędkości jazdy ? - odłączyłem na chwilę ale objawy dokladnie te same

szukałem na grupie ale...wsyztkie dyskusje toczyły się w okól czyszzcenia silnika krokowego i ew. odłączenia czujnika prędkości jazdy

Z góry serdecznie dziękuję za jakąkolwiek odpowiedz

Pozdrawiam
Piotr

Tak ma byc. Jak sie kulasz na luzie, to obroty sa ok 1500. Jak sie zatrzymasz to wszystko wraca do normy.
Cos tam kiedys ktos teorie o wspomaganiu hamulcy wysunal... Nawet przekonujace. W kazdym badz razie jesli po zatrzymaniu jest ok, to sie nie martw.

to cie zmartwie - jezeli odlaczasz VSS i dalej obroty ci nie spadaja to niestety wina lezy w krokowcu

A potencjometr przepustnicy może się zawieszać?

Dzieki za wszystkie sugestie

Jest tylko jedno ale - czujnik znalazlem "na oko" wiec nie jestem pewien czy to ten -stojąc przodem do komory - patrząc w dół w przelocie miedzy blokiem i chłodnicą na dole wpięty on jest w skrzynię biegów ?

czy to ten? jesli tak to chyba faktycznie problem tkwi w krokowcu

jeszcze ktos gdzies tam sugerował przetarcie wężka podciśnienia..ale jak widze po postach nie jest to tendencyjna usterka

pozdrawiam