Co moze być przyczyną???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
A mianowicie zajżałem dziś pod korek wlewu oleju i zobaczyłem tam lekki biały nalot odrazu przyszło mi do głowy ze może uszczelka pod głowić pada więć szarpnełem z bagnet i olej czysty zadnego białego nalotu płynu nie ubywa silnik chodzi normalnie odpaliłe maszyne zgrzałem go do włączenia wentylatora i wszystko ok bąbelków w zbiorniczku nie zlukałem powiedzcie mi co to moze być dodam ze dziennie essim przejezdzam około 50 km silnik 1.6 EFI+LPG
DORADZCIE COŚ

Jak dawno temu zmieniałeś olej ?
Kilka razy na forum był podobny temat, podobno przy starszym oleju (5-8tys) i lpg takie rzeczy występują.

olej ma niecałe 4000 tyś Orlen Platinium 15W40

Nie przejmować się. Zima i wytrąca się wilgoć z oleju. Nawet bez LPG takie rzeczy się dzieją.

Witam.Kiedyś miałem to samo w innym aucie-
1-krótkie trasy,silnik nie wygrzewa się
2-zużycie silnika
3-różnica temperatur-raz stoi na mrozie,potem np. w ocieplonym garażu
Kiedyś złapiesz jakąś dłuższą trasę (200-300km),a zobaczysz,że nie będzie szmulcu na korku.Generalnie nie ma czym się przejmować.

Być może to wina oleju. Nalałem ostatnio ten samo co ty, żeby przepłukać silnik i też coś w tym klimacie zauważyłem.

ja podobna sytuacje miałem w skodzie... na korku biała maź, na bagnecie wsio OK. I tez mi mówili, żebym sie nie przejmował, b w autach z LPG tak zima jest... Jak się jednak okazało uszczelka pod głowicą poszła w zapomnienie.

Jak masz możliwość to jedź to sprawdź... A płyn chłodniczy obserwuj co jakiś czas... może gdzieś delikatnie się przepaliła i powoli będzie uciekał.

[ wiadomość edytowana przez: mbanaszk dnia 2005-11-28 15:58:15 ]

bede narazie obserwował jak sie cos bedzie działo to bedziemy myśleć dzieki za wszystkie informacje