| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
draco_pl Fiat Marea Weekend T ... okolice Grodziska Maz. | 2005-12-13 18:35:54 Pada mi tłumik końcowy, wobec czego zgodnie z planem, będę chciał go wymienić na jakiś usportowiony. Potrzebuję rady, jaki tłumik warto zakupić. Interesuje mnie coś nie za głośnego z ładną końcówką coś w stylu może tego Tłumik KM.
Jak to jest z końcówką w tego typu tłumikach, trzeba wstawiać specjalnej długości czy mogą być typowe? |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2005-12-13 18:43:36 Jezeli chcesz "nie za glosny" to pomysl nad przerobieniem seryjnego tlumika tak, zeby mial ladna koncowke (cala rure wylotowa).
Tlumiki "sportowe" dziela sie na glosne i super glosne - nie miej zludzen, ze kupisz sportowy tlumik, ktory bedzie cichy
I wez jeszcze pod uwage, ze jak bedziesz patrzyl na samochod z boku (lewego) to bedziesz widzial cala ta dluuuuga koncowa rure tlumika, wcale nie wyglada to dobrze... Ale jak chcesz |
maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2005-12-13 19:00:15 Ja mam podobny ale WM.
Nie jest za głosny, moja zona go wytrzymuje
Ale nie oszukujmy sie powyzej 3500 rpm da sie go usłyszec ![]() |
Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2005-12-13 20:43:23
Oj, ciężko mi w to uwierzyć że masz oryginalny tłumik, i że zrobiłeś na nim tyle kilometrów. U mnie oryginał wytrzymał chyba 4,5 roku, czyli jakieś 30 tyś km, drugi asmet rozpadł sie po niecałym 1,5 roku, teraz mam trzeci - znów oryginał Daewoo (założony razem z nowym tłumikiem środkowym). Te dwa pierwsze pewnie załatwiła jazda na krótkich dystansach. ----------------- czasem tu zaglądam |
draco_pl Fiat Marea Weekend T ... okolice Grodziska Maz. | 2005-12-14 09:22:09
No też się jestem zdziwiony , ale historię samochodu znam. Kupiłem go od znajomego, a pierwszym właścicielem był jego brat.Z tego co mi znajomy przekazał przy sprzedaży, to tłumika końcowego nikt nie wymianiał.
Środkowy tłumiczek poległ przy ok 160 kkm i tego już sam wymianiałem. Jest wsatwina przelotówka, dlatego teraz myśle o jakim usportowionym. Zastanawiam się nad KM albo może Płuciennik. |
Dicer A3 & Voyager B-stok | 2005-12-14 09:59:05
Czesc draco Ja z KMem wytrzymalem niecaly rok - zajeb... glosny sie zrobil i w trasie to byla masakra
Na poczatku bylo calkiem fajnie, delikatnie sobie mruczal, ale z czasem jak sie wypalil to po kazdej trasie leb jak po 3 czteropakach napier...
Poza tym ten KM jakis taki ciezkawy byl i ze 2 razy musialem zaczepy spawac. Teraz mam jakis (Asmeta chiba, czy jakos tak) dedykowany do Eperaka i przyspawana _cala_ koncowke od KMa, tak ze wyglada identyko i jest cichutki jak seria I tylko takie rozwiazanie polecam
|
draco_pl Fiat Marea Weekend T ... okolice Grodziska Maz. | 2005-12-14 10:13:32 No to na temat KM już coś wiem, a maił ktoś styczność z tłumikami Płucinnika?
[ wiadomość edytowana przez: draco_pl dnia 2005-12-14 10:22:49 ] |
Wiktor_ galant Kielce | 2005-12-14 11:29:10 ja miałem srodkowy pluciennika? według mnie jest wmiare dobrej jakosci w stosunku do ceny srodkowy kosztowal z 3-4 lata temu chyba 90 zł i jest z podwójne4j blachy |
maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2005-12-14 13:20:39 Powtórze, ja mam WM robi to podobno Jacky - tak mam na gwarancji.
Tłumik mam juz prawie 2 lata (jeszcze na gwar.). I nie odczuwam po dłuższej jezdzie jakis dolegliwosci, w srodku auta da sie rozmawiac normalnie. Gdyby był za głosny to by mnie żona zabiła
A tak to czesciej słysze motor z przodu niz tłumik z tyłu. No chyba ze zasuwam powyzej 4500 obrotów , ale to i n serii było głosno.
Za tłumik dałem cos ok 170 zł i montowałem sam, nie odpadł, guma jest orginalna od nowosci i go trzyma ![]() |
draco_pl Fiat Marea Weekend T ... okolice Grodziska Maz. | 2005-12-14 14:13:17 A jest gdzieś możliwość obejrzenia ich tłumików i ewentualnego zakupu? |
maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2005-12-14 16:27:42 |
draco_pl Fiat Marea Weekend T ... okolice Grodziska Maz. | 2005-12-15 10:47:44 Wczoraj byłem w sprawie wymiany tłumika w firmie El-tec. CHłopaki jak zwykle bardzo rzeczowo ze mną porozmawiali i pewnie skończy się na tłumik od nich. W obecnej chwili wogóle już nie używają gotowych tłumików montażowych, całość robią sami. W tej chwili na swoje tłumiki dają 4 lata gwarancji. Do mojego esperka będzie założony nowy typ tłumika, który jeszcze nie był montowany w żadnym Espero. Jetsem bardzo ciekaw efektów. Niestety czas takiej wymiany to około 4 h. więc trzeba troche poczekać, ale wydaje mi się, że warto. Jak tylko będzie założony to się pochwalę. |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2005-12-15 22:00:26
A przy jezdzie na gazie tez daja gwarancje?
Poza tym 4h? Co oni tam robia, chyba tlumik powstaje na Twoich oczach |
draco_pl Fiat Marea Weekend T ... okolice Grodziska Maz. | 2005-12-16 10:30:54 A dlaczego mają nie dawać? A co do czasu - tłumik jest wykonywany konkretnie do samochodu. Nie mają teraz tłumików gotowych. Robią pod konkretny samochód. Właśnie w tej chwili samochód stoi w El-tec'u i zakładają tłumik. Byli tak uprzejmi, że podwieżli mnie do domu, żebym nie mósiał u nich sterczeć przez ten czas. Gdybym chciał, to mógłbym u nich siedzieć przez ten czas ale mam do nich zaufanie i przyjechałem do domu. Jak rozmawiłem z nimi, to jest możliwość w razie czego większego wyciszenia, jeżeli by się okazało, że tłumik jest dla mnie za głośny, ale myśle, że bedzie ok. ![]() |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2005-12-16 10:31:59
jak odbierzesz to pochal sie wrażeniami i kosztami |
draco_pl Fiat Marea Weekend T ... okolice Grodziska Maz. | 2005-12-19 09:25:31 Samochód odebrałem w piątek ok 14. Wrażenia - tłumik ładnie wykonany prawie bez basowego dźwięku przez pierwszy dzień. Dopiero po dwóch dniach jazdy - ok 100 km - zaczęło być słychać na zewnętrz powyżej 3k rpm lekki pomruk basowy, ale dla kogoś kto nie wie jak pracuje orginalny tłumik w Esperaku zmiana nie jest dostrzegalna.
Zmieniła się dynamika samochodu. Lepiej się wkręca od 2k rpm - taki właśnie cel chciałem osiągnąć. Obsługa bardzo miła. Po odstawieniu samochodu na wartsztat odwieźli mnie pod dom, z podjechaniem po mnie żebym odebrał samochód też by nie było problemu, ale miąłem transport własny (szwagier) w razie jakich kolwiek problemów mam się zgłosić na poprawę, ale myślę, że nie będzie takiej konieczności. Miałem oczywiście możliwość obejrzenia wykonanej roboty przed odbiorem.
O cenie nie będę pisał, bo była to "promocja zimowa" w dodatku powołałem się na to, że już parę samochodów było u nich robionych. Poza tym, byłem już wcześniej w El-tec'u parę razy dowiadywać się o różne rzeczy, o czym właściciel pamiętał (co mnie bardzo zdziwiło). Ogólnie polecam tą firmę. |