Ogrzewanie przedniej szyby

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam problem, ogrzewanie dziala tylko na szerokosci jakichs 3 cm i to po stronie pasazera. czy to wina szyby, czy czegos innego?

z gory dzieki za wszelkie info, dzisiaj rano zastalem wszystkie szyby pod warstewka szronu, dzialajace ogrzewanie bardzo by mi sie przydalo

Obejrzyj dokładnie szybę, czy nie ma zadrapań albo pęknięć od miejsca w którym nie grzeje - na dolnej lub górnej krawędzi szyby - to chyba wina szyby, może jakieś pęknięcie .... trudno powiedzieć...

Ja z kolei mam inny problem, gdyż ogrzewanie przedniej szyby w ogóle nie chca się włączyć. Mam pytanie. Gdzie mam szukać przekaźnika do przedniej szyby? Może jakiś schemacik? Ile kosztuje przekaźnik?

Przekazniki do przedniej szyby beda albo nad skrzykna bezpiecznikow albo przy akumulatorze sa ta takie 2 - przynajmniej u mnie. Ja mialem troche peknieta szybe i lewa polowka mi nie grzala. Ogrzewanie jest podzielone na 2 czesci i albo grzeje cala polowka lub 2 albo wcale tzn nie moze byc ze tylko 3 paski. Trzeba sprawdrzeic czy napiece do kostek dochodzi pod maska przy blotnikach - do kazdej polowki osobno - po jednym kablu - plus 12V bo masa jest jak najblizej podpieta. Zaczalbym od tego szukac wlasnie, albo bezpiecznik glowny przy akumulatorze - 60A.

Przekaźnik czasowy ogrzewania przedniej szyby jest przy akumulatorze. Ma oznaczenie K164. A bezpiecznik (też przy akumulatorze) Oznaczenie E i prąd 50A.

szyba nie jest pierwszej swiezosci [1991] i oczywiscie ma rysy. obejrze ja dokladnie... jednak dziwne jest to, co pisze WilK, gdyz u mnie [daje slowo], ogrzewanie dziala na szerokosci [tak jak pisalem] 3 cm, ale nie z brzegu lecz w odleglosci ok. 10 cm od prawej krawedzi [patrzac ze srodka...]. lewa strona [zakladajac, ze obowiazuje u mnie podzial na 2 czesci] nie grzeje zas wcale...

Jest dzielona. A paski grzewcze zaczynają się właśnie w odległości ok. 10 cm od lewej i prawej krawędzi. Nie wiem tylko jak są dokładnie prowadzone.

I znów problem z ogrzewaniem. Mam pytanie. Czy poza przekaźnikiem przy akumulatorze i przełącznikiem w kabinie są jeszcze jakieś elementy ogrzewania przedniej szyby? Wydaje mi się, że pomiędzy przełącznikiem a przekaźnikiem jest jeszcze jakiś układ czasowy, tak jak przy ogrzewaniu tylnej szyby. Jak to działa?????? Sprzwdziłem przekaźnik. Jest OK. Przełącznik też działa. Jest tylko problem gdzieś pomiędzy. Tylko gdzie...

Po drodze musi być jeszcze układ wyłącznika czasowego, ponieważ ogrzewanie szyby przedniej działa przez 3 minuty i jest odłączane ( jak przy tylnej, ale tam grzeje 10 minut). Padniętego mam TIS-a więc więcej dodać nie mogę ( może tylko tyle, że mam instalację pod szybę ogrzewaną a szybę bez ogrzewania - brak $ )

Układ czasowy jest w przekaźniku.

Przekaznik jest jeden do szyby, z wylaczeniem czasowym - powinno to byc 4 minuty wg. instrukcji. Sprawdz czy dochodzi napiecie do szyby na kostce laczocej 30cm kabelek odchodzacy od szyby z lewej i prawej stony (przy blotnikach) wzgledem drugiego kabelka - masy, bo moze masa jaest nie przykrecona. Ten plusowy kabelek jest na kostke a masy sa przykecane do nadwozia w oklicy szyby - mialem ta okazje to zobaczyc, bo wymienialem u mnie taka podgrzewana szybe, gdyz byly peknieta - po wypadku.

Przekaźnik rozbierałem. Nie ma w nim żadnego układu czasowego. Zapomniałem dodać, że autko jest z 1991 roku, jeśli to ma jakieś znaczenie. Przekaźnik jest oznaczony: 92 AG-18D414 AA i dalej W/SHLD HT CONTR. Co jest?

No moze wtedy nie bylo jeszcze przekaznika czasowego do podgrzewania szyby ale nie chodzi przeciez o samoczynne wylaczenia sie szyby po czasie ale wogolele o jej wlaczenie tzn sprawdz tak jak wczesniej pisalem te napiecie i czy kabelek masowy ma kontakt z masa.

pamietacie, jak pisalem o tym, ze u mnie grzeje tylko na szerokosci paru cm po stronie kierowcy?? dzisiaj dostrzeglem jescze drugi pasek [ok. 1 cm] jakies 4 cm od tego wiekszego... czy to nie dziwne??

Pewnie masz popękane paski...

ale kicha...
sluchaj mazi, ile czasu zajmuje Ci rozbujanie swojej maszynki do 100 km/h?

Jeżeli jadę sam (i nikt obok nie marudzi - żona, teściwa itp.) to troszkę ponad 10 sekund, ale trzeba wysoko kręcić silnik. Wogóle maszynka chodzi bardzo fajnie. Szkoda tylko, że należy do tych głośniejszych silników.

fakt, cicho to ona nie chodzi. ja na dodatek mam wypatroszony katalizator... ale w miare uplywu czasu mozna sie w sumie przyzwyczaic do tego dzwieku. tez jestem zadowolony z osiagow, gdyby tylko troszeczke mniej zasysal paliwka przy takiej jezdzie...

Odkopuję post, bo zima depcze po pietach...
Kto zna/zmierzy jaka powinna być rezystancja przedniej ogrzewanej szyby (obie połówki)? Albo przynajmniej jej moc, to sobie policzę...

Rezystancja wynikałoby z obliczeń że 4,16 ohma.