MotoNews.pl

Opony - testy opon zimowych 2005 - ADAC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Gdyby kogoś zainteresowało to podaję link do testów:
Test opon zimowych ADAC 2005
Jeszcze opon nie zmieniłem, ale przymierzam się do Maloya Cresta 220. Zajęła 4 miejsce w 2003 roku, a i teraz trzyma się nieźle. Może ktoś na takich oponkach już jeździł?

[ wiadomość edytowana przez: Wampun dnia 2005-11-23 11:43:31 ]

Ja pozostaje wierny Continentalom.

ja osobiście jestem sceptyczny co do testów i w kazdym znajduje coś zupełnie mi nie pasującego tak się składa , ze miałem Klebery Krisalp i miałem i mam nokiany i o ile się zgodze ze kleber nie był rewelacyjny i ciągle złaszcza w sniegu miałem problemy to taki sam wynik dla nokiana to jakas pomyłka - IMHO nokiany sprawuja sie porównywalnie z Dulopami WS - które tez testowałem ......i takie to mam wnioski z tego testu .
Co ciekawe jeśli chodzi o dunlopy to mi WS w starym biezniku najlepiej chodziły jedyna wada to dość głośne ...a m2 i m3 już nie były takie ostre. Natomiast tym co wybierają opony polecam stara zasade mojego wulkanizatora - dobre w śniegu mają duze rówki i są głośniejsze - jak sa ciche i maja małe rowki to sa lepsze na wode ...zaleznie więc na czym Ci bardziej zależy tak sobie dobieraj....

na koniec małe OT.... zmieniałem kilka dni temu na zimówki koleś mi załozył 2 opony źle - odwrotny kierunek ....zeby było smieszniej to poprawiając jedną znów założył źle ...i w sumie zamiast 30 minut się godzina z okłądem zrobiła polecam obejrzeć koła po wymianie bo chłopaki czasem mają już nieźle zakręcone pod czapka

ja mam klebery krisalp ale niestety dopiero je zalozylem wiec nie wiem jak sie sprawuja

Ja jestem w trakcie szukania. Jak narazie moje letnie, nawet na dzisiejszych porannych, ośnieżonych ulicach nie zachowują się źle.

ja śmigam na dębicy frigo już czwarty sezon i było dobrze jak do tej pory. zobaczymy jak się będą zachowywać tej zimy. miejmy nadzeje ze dobrze

W tym sezonie testuję fuldy FULDA CONVEO TRACK M+S, na razie nic złego o nich nie mogę powiedzieć, bo dopiero je założyłem

A jak sie nazywaja te oryginalne "hyundajoskie" opony? co ludzie tak na nie psioczyli. Bo zapomnialem a nie bede wylazil z domu zeby sprawdzac
Mam takie zalozone w wersji zimowej i dzis dzieki nim a moze dzieki szczesciu uniknalem rowa.
Wracalem z Wroclawia z przegladu. Juz za pseudo autostrada jak sie jedzie w kierunku Zgorzelca za jakas wsia (nie wiem za czy przed Boleslawcem) jest taki nie oznakowany w zaden sposob dosc mocny zakret w lewo.
Przedemna jedzie audi80 a przed audi jakis tirek. Wystawiam nosa zeby zobaczyc czy nic z naprzeciwka nie jedzie (audi tez wystawia nosa). Z przodu pusto wiec audi zaczyna wyprzedzac tirka a za audi ja ciagne, jakies 80-90km/h. Juz tirka tasnelismy az tu nagle ten cholerny zakret :/. Audi ostro scina i widze jak go niesie bokiem i jebudu do rowa. Ja w tym czasie puszczam noge z gazu (??) i tez scinam, czuje poslizg z tylu ale jakos wyrabiam sie, odbijam w prawo (bo jestem juz na lewym pasie a z naprzeciwka cos jedzie). ufff. nogi mi sie trzesa. zatrzymuje sie. ide do audi. gdy dochodze widze 2 gosci. naszczescie nic im sie nie stalo ale z audi juz gorzej (maska w trojkat, przednia szyba wypadla).
Przyjechala policja i spisala mnie jako swiadka. Juz do samej granicy nie przekraczalem 70. Padal snieg z deszczem. Bylo ciemno. Na drodze zadnych pasow ani slupkow, nawet znaku zadnego nie bylo (jak pare dni temu robilem ta trase to tez ten zakret mnie zaskoczyl)

Chyba masz opony Hankook. No właśnie. Też zastanawiałem się dlaczego mają one tak złą opinię. Nie wiem czy nie wynika to z negatywnego podejścia wielu osob do wszystkiego co koreańskie.
Hankooki mam wprawdzie tylko letnie, ale moja opinia o nich jest generalnie pozytywna. Są raczej dość glosne. Na suchej nawierzchni sprawują się bez zarzutu. Nie są może idealne na mokrej nawierzchni, ale na tle innych producentow nie wypadają specjalnie gorzej.
Skoro już mowa o testach, to wg. OEAMTC (austriacki odpowiednik ADAC) opony zimowe Hankook W440 są godne polecenia . http://www.oeamtc.at/index.php?type=menu&id=0305 .
Jakie jest Wasze zdanie o Hankookach? W końcu niedługo, gdy wybudują fabrykę na Słowacji, te opony będą tańsze i być możę bardziej popularne w Polsce.

Cytat:
2005-11-22 12:01:32, arturo_soda pisze:
Natomiast tym co wybierają opony polecam stara zasade mojego wulkanizatora - dobre w śniegu mają duze rówki i są głośniejsze - jak sa ciche i maja małe rowki to sa lepsze na wode ...zaleznie więc na czym Ci bardziej zależy tak sobie dobieraj....

No właśnie, kiedy przez cały tydzień jeździ sie po mieście, gdzie raczej jest jest czarny asfalt + woda, często chlapa rzadko śnieg, a w niemal każdy weekend wyjeżdża się do rodzinki, gdzie drogi zazwyczaj są białe?

Poza Maloya Cresta 220 zastanawiam się też na Dębicą Frigo 2. Odkąd Debice wykupił Goodyear w Dębicy robią ich opony. Frigo Directional wygląda jak GY Ultra Grip 4, a Frigo 2 jak UG 5. Zresztą zobaczcie Goodyear Ultra Grip 5:

i Dębica Frigo 2:

[ wiadomość edytowana przez: Wampun dnia 2005-11-23 11:10:47 ]

Witam
Ja juz trzeci sezon teraz zaczalem na kormoranach Snow Pro, moje zdanie jest takie ze napewno sa lepsze od letnich, na sniegu dosc dobrze wgryzaja sie, sa dosc glosne, niestety mialem przykra przygode tamtej zimy, zaliczylem znak drogowy, przy 40 km/h brak hamowania(lod na jezdni w centrum miasta) i niestety zatrzymalem sie na znaku, do tamtego wydarzenia bylem z nich bardzo zadowolony, ale teraz nie ufam zadnej oponie, niestety na lod tylko opona z kolcami sie nadaje. Generalnie jestem wielkim zwolennikiem zakladania opon zimowych tylko ze czesto spotykam sie z oszczedzaniem na wlasnym i innych bezpieczenstwie, jak widze ze zimowki ktos ma tylko na jednej osi, moim zdaniem szkoda ze wogole ktos sie w ten sposob bawi w zimowe opony. Sorry za taki wywod, generalnie polecam opony kormorana i polecam takze zakladac na wszsytkie kola zimowki, naparwde inna jazda.
Pozdrawiam

Mam Hankooki W400. To bedzie ich 4 sezon. Dostalem je w spadku, ale gdybym mial kupowac jakies nowe to wybralbym jakies Klebery albo Fulde

Na tę zimę zakupiłem sawa eskimo s3. Dość nieźle wyszły w klasyfikacji. Ale więcej wrażeń po teście,

Grzesiek

Trzecią zimę na FRIGO. Oczywiście komplet 4 szt.
Sprawują się dobrze . A że mieszkam na prowincji wiem co to znaczy zima na drodze.

Ja także zakupiłem na zimię Sava Eskimo S3. Zobaczymy jak się będą sprawować. Co do Hankooków letnich, to te 14" dołączone do getza załamywały mnie na mokrym. Na suchym było w porządku. Letnie zmieniłem na 15" Conti Premium Contact i jest bardzo wyraźna poprawa, zarówno na mokrym jak i na suchym (mimo, że na suchym na Hankooki nie narzekałem).

Termos, Ty miałeś Hankooki czy Kumho? Ja miałem Kumho i jazda na nich była dość niepewna, w szczególności na mokrym, kiedy to zachowywały się jakby były z plastiku

Co do zimówek to już trzecią zimę robię Getzem na oponach Sava Eskimo S3 i na moje potrzeby sprawdzają się bardzo dobrze. Wcześniej jeździłem na Pirelli Winter Dirrezionale oraz Dębicach Frigo. I jedne i drugie nie dawały powodów do narzekań, z tym że Pirelli miały nieco inną rzeźbę i budowę bieżnika przez co lepiej sprawdzały się w głębokim śniegu i trudnych warunkach, za to były o wiele głośniejsze na drogach odśnieżonych lub mokrych.

[ wiadomość edytowana przez: MacTB dnia 2005-11-24 22:27:05 ]

MacTB oczywiście masz rację, miałem Kumho. Właściwie to nadal mam. Jak ktoś jest chętny do są do kupienia.

Zamówiłem opony Maloya Cresto z wysyłki, ale jak sie okazało wbrew zapewnieniom sprzedawcy co do ich świeżości są to opony z 2003 i 2002 roku. Dzisiaj jadą z powrotem, a ja udaję się do miejscowego sklepu po nowiutkie - Dębica Frigo 2 .
Co ciekawe pod Olsztynem mamy w miejscowości Myki bardzo dobrą firmę produkującą nalewki. Większość moich znajomych jeździ na nich już po 2, 3 lata i są bardzo zadowoleni. Opona się nie strzępi nie rozlatuje i ma bardzo dobre właściwości przyczepne. Cena opony w rozmiarze 175/70/R13 oscyluje w granicach 75 zł, ale jak się okazało ruch w interesie mają nieprzeciętny, są obłożeni robotą do 24 grudnia, a więc ewentualnego zakupu mógłbym dokonać po nowym roku .

[ wiadomość edytowana przez: Wampun dnia 2005-12-01 07:23:50 ]