Jak podlaczyc elektryczne szybki??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
dorwalem sobie elektryczne szybki do mojego cabrio.. niestety tylko tyl.. bo przod juz sprzedany byl... a bylo by z nimi mniej problemu bo instalka juz jest pociagnieta no a na tyle kabelkow brak. na szczescie pan byl uprzejmy i dal mi potrzebne kabelki.. no i moje pytanie jest takie: przypuszczam ze w elektryce szyb kabelki zawsze maja takie same kolory itd.
wiec prosze, powiedzcie mi, ktory kabelek do czego jest?? bo ja nie mam pojecia a jest ich chyba 5 lub 6 w sumie do podlaczenia

schemat MK5-może Ci się przyda:

oznaczenie kolorów:

dzieki surec za te skany.. wlasnie siedze nad nimi i sie troche glowie... bo wedlug nich, do szybek powinny isc piny nr 6 i7 z przelacznika a ida mi 1 i 7...
kurna.. troche to skaplikowane

Pozwoliłem sobie przesłać Ci mailem pdf-a z elektryką. Zerknij pod końcem są schematy-może bardziej czytelne. Jak coś jeszcze znajdę-to dam znać. Może zapytaj kogoś, kto sprzedaje szybki el, jak było podłączobne.
Powodzenia

dzieki ci wielkie, to naprawde duza pomoc
moze widzac fotke ktos mi cos wiecej powie?

podlaczenia do przlacznika sa takie:
1- zielony (idzie do silniczka szyb)
2- czarno-zolty
3- niebiosko-czerwony
4- brazowy
5- szary
6- zielono-czerwony
7- niebieski (idzie do silniczka szyb)

co do tych kabelkow popodlaczac? nie chce zadnego przekaznika ani bezpiecznika.... poprostu chce zeby smigalo gora-dol

No problemos
Wg mnie przekaźnik by się należał, bo możesz mieć spore przeciążenie przełączników i prędzej czy później popalisz w nich styki. A bezpiecznik-cóż-czasami ratuje co nieco przed zwarciem.

2 +12v
6 i 3 to masa
4 i 5 podswietlanie przyciska na jeden +12 na drugi mase w orginale na 5 jest +
1 i 7 do szybek

dzieki koval

no ba
a przekażniki to nie jest zly pomysl bo jak to w fordzie elektryka sie zypie i w przyciskach wypalaja sie styki ja po ktorejs tam awarii i rozbieraniu przycisku pod robota na parkingu zeby styka przeczyscic wyciepalem orginalne pstryczki i wsadzilem nowe na 20 A i po problemie