DUŻO PYTAN DO FIATA 125p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, własnie wpadłem na pomysł żeby przerobiś swojego fiata na rajdówke,
mam pare pytań do was;
-jakie firmy produkuja sportowe amorki do fiata(ceny)
-jakie firmy produkują sportowe spręzyny (ceny)
-jak przerobic tył, (stabilizarot)
-co wzmocnić w zawieszniu żeby sie nie posypało
-jakiś dobry patent na dobry ręczny

z góry dzieki
FIATy GÓRĄ a nie DOŁEM ////

Amortyzatory to jakies bile, sprezyny z poldka, pióra tez... dołozyc po jednym np. Było na ten temat sporo Poszukaj w wyszukiwarce Pozdrawiam kolejnego uzytkownika Kanta

Artykuł dotyczący montażu stabilizatora tylnej osi w 125p/Polonez jest tu, na stronie FSO Autoklubu.
Jeżeli masz most kwadratowy to robisz dokładnie tak jak w artkule. Jeżeli jednak masz jugola, to mocowania do mostu musisz dorobić inne, tzn te wycięcia w mocowaniach muszą mieć inne rozmiary. Poza tym wszystko tak samo =)

czy zna ktos przełozenia skrzyni biegów 4 i 5

Jeżeli mają to być naprawde sportowe amory to tylko bile i musisz się liczyć z ceną ok 300-350 zł za nówke sztuke. Do tego jakieś sprężyny np z poloneza trucka, bądź trucka diesla (dieslowskie są twardsze, kiedyś jak pytałem o cene to było w promocji ok 40 zł za sztuke). Do resorów można dodać lage i też będzie twardziej .
Bude najlepiej obspawać i wpakować klatke z zastrzałami do zawieszenia. Lepszy chyba najlepszy byłby hydrauliczny. Ode mnie to tyle, a to wszystko można łatwo wyczytać na forum po otwarciu wyszukiwarki.

Cytat:
2005-11-28 18:40:46, tOczeKKK pisze:
witam, własnie wpadłem na pomysł żeby przerobiś swojego fiata na rajdówke, mam pare pytań do was; -jakie firmy produkuja sportowe amorki do fiata(ceny) -jakie firmy produkują sportowe spręzyny (ceny) -jak przerobic tył, (stabilizarot) -co wzmocnić w zawieszniu żeby sie nie posypało -jakiś dobry patent na dobry ręczny z góry dzieki FIATy GÓRĄ a nie DOŁEM ////

1) Bilstein - w Zerkopolu z montażem promocyjna cena 1000zł/kpl
normalnie 400zł/szt

2) PN Truck, lub kowal i robienie na zamówienie

3) linka już podano

4) Wszystko, zaczynając od budy

5) hydrauliczny (najlepiej na niezależnym obwodzie tj. dołożone 2 zaciski przednie na tyle i pod nie podpiety rekaw)

6) przełożenia skrzyń FSO:

po '93......'87 - '93....2,0 (132)..... 4ka (gorska).......przed '87

1.3,830.....3,778........3,612..........3,75.....................3,753
2.1,971.....1,944........2,045..........2,30.................... 2,132
3.1,321.....1,307........1,357..........1,49.....................1,378
4.1,000.....1,000........1,000..........1,000...................1,000
5.0,806.....0,803........0,870..........------ ..................0,881/----
R.3,574.....3,526........3,244..........3,87 ....................3,867

Cytat:
2005-11-28 21:24:38, tOczeKKK pisze:
czy zna ktos przełozenia skrzyni biegów 4 i 5

Na stronie wspomnianej post wcześniej przez Czeczuna masz coś takiego jak:
>> Tabela osiąganych prędkości na poszczególnych biegach <<.
Tam w odpowiedniej zakładce wybierasz tylko rodzaj skrzyni (nie pamiętam jakie ale kilka jest dostępnych) i masz podane przełożenia każdego biegu, przełożenie końcowe i jak wprowadzisz jeszcze przełożenie posiadanego mostu i rozmiar opon to masz od razu prędkości na poszczególnych biegach przy danych obrotach i odwrotnie .

OKi dzieki przyda mi sie to,

a co do moich pytan to jestem nawet zadowolony,
tylko jeszcze myslę jak zrobić ten rekaw hydrauliczny
ma ktoś może jakieś zdjecia albo rysunki,

a co do spręzyn w przednim zawieszeniu, to bedzie duża rużnica jak wstawie od traka,

a gdzie polecacie najbardziej wzmocnić karuserje, i czy rozpurka w przednim i tylnym zawieszeniu coś da,

Cytat:
2005-11-29 19:50:50, tOczeKKK pisze:
i czy rozpurka w przednim i tylnym zawieszeniu coś da,

zarówno rozpurka jak i rozpórka, w przypadku zawieszenia DF/PN nie da praktycznie nic (no może poza aspektem wizualnym)

a jak rozpoznać sprezyny od traka i od traka diesla,

Cytat:
2005-11-29 19:50:50, tOczeKKK pisze:
(...) tylko jeszcze myslę jak zrobić ten rekaw hydrauliczny ma ktoś może jakieś zdjecia albo rysunki, (...)

>> KLIK <<

[ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2005-11-30 19:22:53 ]

mam jeszcze jedno wązne pytanie do was, dokładnie o dyfer co znim sie da zrobic, jakos zaspawać, albo cos dorobić, żeby był sztywny, macie jakieś zdjecia, rysunki, opisy,
na seryjnym nieda sie jeżdzić, strzaszna lipa,

obiecuję wam jak wszystko złoże, to wkleje linka z filmem,

Cytat:
2005-12-04 20:29:09, tOczeKKK pisze:
mam jeszcze jedno wązne pytanie do was, dokładnie o dyfer co znim sie da zrobic, jakos zaspawać, albo cos dorobić, żeby był sztywny, macie jakieś zdjecia, rysunki, opisy, na seryjnym nieda sie jeżdzić, strzaszna lipa, obiecuję wam jak wszystko złoże, to wkleje linka z filmem,

to ma byc rajdowka czy samochodzik do driftu? zaspawaj albo poszukaj sobie most od analoga ze elektromagnetycznie sterowana blokada dyferencjalu

[ wiadomość edytowana przez: Samael dnia 2005-12-05 20:35:21 ]

Od czego . Analogów to było tyle, że giełdy pewnie zawalone takimi mostami, a i w Polmozbycie sie nowe dostanie . Gdzieś coś słyszałem, że mosty w Truck'ach miały szpere, ale nie pomne czy to prawda była czy mitem sie okazało jednak .

Cytat:
2005-12-05 20:37:15, Race_D pisze:
...Gdzieś coś słyszałem, że mosty w Truck'ach miały szpere, ale nie pomne czy to prawda była czy mitem sie okazało jednak .

[ wiadomość edytowana przez: Poramancza dnia 2005-12-06 17:55:30 ]

Cytat:
2005-12-05 20:37:15, Race_D pisze:
Od czego . Analogów to było tyle, że giełdy pewnie zawalone takimi mostami, a i w Polmozbycie sie nowe dostanie . Gdzieś coś słyszałem, że mosty w Truck'ach miały szpere, ale nie pomne czy to prawda była czy mitem sie okazało jednak .

aaa tak odrazu zniechęcasz kolegę tOczeKKK'a, niech popróbuje a może mu się poszczęści niektórzy dziwniejszych rzeczy poszukują całe życie

to ma byc samochodzik do KJS, a potem do wyscigów

mamcie może elektroniczna wersje(sam naprawiam fiata125p)

Cytat:
mamcie może elektroniczna wersje(sam naprawiam fiata125p)

polecam allegro , za 10pln kupisz papierową