| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2006-02-14 22:05:43 Mam pytanie trochę laickie:
Czym różni się tak naprawdę olej 5w40 od 5w50?? który z nich jest lepszy?
I co się może stać jeśli np. do 5w50 doleje się mineralnego 15w40 - takie cudo zrobili mi niedawno przy wymianie paska rozrządu jak na chwilę spuściłem ich z oczu w aso opla . Wiem że nie jest to dobre połączenie ale dlaczego i co moze się stać? |
Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2006-02-14 22:45:33 Ad 1. Rózni sie temperaturą zastosowania:
Ad 2. W zasadzie stać sie nie powinno nic, poprostu masz teraz olej syntetyczny z domieszką oleju mineralnego, większośc olejów obecnie produkowanych łączy sie ze sobą bez żadnych problemów. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2006-02-15 01:03:49 Gdybyś miał Ferrari.
Nic się nie martw |
DENWER Klubowy Weteran Škoda Octavia III mazowieckie | 2006-02-15 16:18:14 1
Patrz "Dobór olejów silnikowych" 3 Osobiście raczej bym do oleju syntetycznego nie dolał oleju mineralnego. Do syntetyka - półsyntetyk owszem tak. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-02-15 16:20:50 Weź go nie strasz... po nocy chłop spać nie będzie mógł ![]() |
sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2006-02-15 16:31:10 w sumie nie wiem, co bym zrobił na twoim miejscu, ale skoro byłeś w ASO i GRUBO placiłeś za sługę ( czyli x2 bo to ASO),
to należałoby sie wkurwić, zrobić karczemną awanturę i kazać na ich koszt wymienić CAŁY olej (,a może i nawet rozebrać i wyczyścić silnikz tego mineralnego świństwa ) a tak poważnie to chyba kazałbym na ich koszt wymieniać olej , a jakby się burzyli, poszedłbym do kierownika i zasugerował , że albo biorą się do roboty, skoro spieprzyli, albo wzywam policję, żeby spisali protokuł, i dzwonie po rzeczoznawce motoryzacyjnego, prawdopodobnie by zmiękli i ci zmienili, ale niestety byłbys tam już spalony |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2006-02-15 18:23:11 Dzięki za info.
Moja wiedza na temat mechniki samochodowej zatrzymała się na silniku skody 105
Teraz przynajmniej dowiedziałem się o co chodzi z tymi olejami silnikowymi.
Byłem w serwisie opla z opelkiem (na gwarancji). Esperakiem omijam aso z daleka i corsą też będę jak się tylko gwarancja skończy.
Usługa była darmowa - wymiana łancucha rozrządu który podobno był wadliwy w samochodach z tego okresu. Z olejem pewnie zrobiłbym awanturę i kazał go wymieniać ,ale dałem trochę ciała- na moment spuściłem ich z oczu (odszedłem odebrać telefon), a poziom oleju to cos mnie tknęło i sprawdziłem dopiero na drugi dzień w domu. Przed wyjazdem do nich poziom był niewiele więcej ponad połowę skali, na drugi dzień około centymetr ponad max. Domyslam się że wlali mineralny bo to był jedyny olej który stał w pobliżu nich - otwarty mobil1 15w40. Najważniejsze że już wiem że nie muszę robić z tego tragedii Dzięki |
sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2006-02-16 13:00:59 moj brat jak opracował w warsztacie , to przyjechal do nich polonez truck prosto z serwisu ( ASO )- po wymianie klocków hamulcowych - barany zalozyli je na lewa strona ... ( coś jak z tym kawałem z hełmem wojskowym ) |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2006-02-17 19:49:33 No to jutro będę musiał sprawdzić stan - planuję jutro akurat corsiakiem zrobic prawie 800km....... |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-02-17 19:50:40 I oleju nie spuszczaj, tylko odessij Będzie jazda zboki! |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2006-02-19 07:37:58 eeee spoko,
to silnik oplowski, więc pewnie przepuszcza uszczelka pod głowicą i dlatego przybywa oleju. Nie ma się czym martwić |