Olej silnikowy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie trochę laickie:

Czym różni się tak naprawdę olej 5w40 od 5w50?? który z nich jest lepszy?

I co się może stać jeśli np. do 5w50 doleje się mineralnego 15w40 - takie cudo zrobili mi niedawno przy wymianie paska rozrządu jak na chwilę spuściłem ich z oczu w aso opla . Wiem że nie jest to dobre połączenie ale dlaczego i co moze się stać?

Ad 1. Rózni sie temperaturą zastosowania:

Ad 2. W zasadzie stać sie nie powinno nic, poprostu masz teraz olej syntetyczny z domieszką oleju mineralnego, większośc olejów obecnie produkowanych łączy sie ze sobą bez żadnych problemów.

Gdybyś miał Ferrari.

Nic się nie martw

1
Patrz "Dobór olejów silnikowych"
3

Osobiście raczej bym do oleju syntetycznego nie dolał oleju mineralnego. Do syntetyka - półsyntetyk owszem tak.

Weź go nie strasz... po nocy chłop spać nie będzie mógł

w sumie nie wiem, co bym zrobił na twoim miejscu, ale skoro byłeś w ASO i GRUBO placiłeś za sługę ( czyli x2 bo to ASO),
to należałoby sie wkurwić, zrobić karczemną awanturę i kazać na ich koszt wymienić CAŁY olej (,a może i nawet rozebrać i wyczyścić silnikz tego mineralnego świństwa ) a tak poważnie to chyba kazałbym na ich koszt wymieniać olej , a jakby się burzyli, poszedłbym do kierownika i zasugerował , że albo biorą się do roboty, skoro spieprzyli, albo wzywam policję, żeby spisali protokuł, i dzwonie po rzeczoznawce motoryzacyjnego, prawdopodobnie by zmiękli i ci zmienili, ale niestety byłbys tam już spalony

W sumie aferę można zrobić... ale aby potem nie było jak w filmie "Co mi zrobisz, jak mnie złapiesz"... "Do Bydgoszczy pojadę, a w Warszawie nie będę serwisował"
Zresztą... do serwisu złomiaków to ASO akurat nie jest potrzebne.

Dzięki za info.
Moja wiedza na temat mechniki samochodowej zatrzymała się na silniku skody 105
Teraz przynajmniej dowiedziałem się o co chodzi z tymi olejami silnikowymi.

Cytat:
2006-02-15 17:05:40, piotr_ek pisze:
Zresztą... do serwisu złomiaków to ASO akurat nie jest potrzebne.

Byłem w serwisie opla z opelkiem (na gwarancji). Esperakiem omijam aso z daleka i corsą też będę jak się tylko gwarancja skończy.

Cytat:
2006-02-15 16:31:10, sweeper23 pisze:
w sumie nie wiem, co bym zrobił na twoim miejscu, ale skoro byłeś w ASO i GRUBO placiłeś za sługę ( czyli x2 bo to ASO), to należałoby sie wkurwić, zrobić karczemną awanturę i kazać na ich koszt wymienić CAŁY olej (,a może i nawet rozebrać i wyczyścić silnikz tego mineralnego świństwa ) a tak poważnie to chyba kazałbym na ich koszt wymieniać olej , a jakby się burzyli, poszedłbym do kierownika i zasugerował , że albo biorą się do roboty, skoro spieprzyli, albo wzywam policję, żeby spisali protokuł, i dzwonie po rzeczoznawce motoryzacyjnego, prawdopodobnie by zmiękli i ci zmienili, ale niestety byłbys tam już spalony

Usługa była darmowa - wymiana łancucha rozrządu który podobno był wadliwy w samochodach z tego okresu.

Z olejem pewnie zrobiłbym awanturę i kazał go wymieniać ,ale dałem trochę ciała- na moment spuściłem ich z oczu (odszedłem odebrać telefon), a poziom oleju to cos mnie tknęło i sprawdziłem dopiero na drugi dzień w domu. Przed wyjazdem do nich poziom był niewiele więcej ponad połowę skali, na drugi dzień około centymetr ponad max.
Domyslam się że wlali mineralny bo to był jedyny olej który stał w pobliżu nich - otwarty mobil1 15w40.

Najważniejsze że już wiem że nie muszę robić z tego tragedii Dzięki

moj brat jak opracował w warsztacie , to przyjechal do nich polonez truck prosto z serwisu ( ASO )- po wymianie klocków hamulcowych - barany zalozyli je na lewa strona ... ( coś jak z tym kawałem z hełmem wojskowym )

sławekk jak masz centymetr oleju ponad stan to ten nadstan spusc szybko bo to jest grozniejsze niz troszkę poniżej minimum(zbyt duże ciśnienie oleju wywali ci uszczelniacze i może ci zacząc cięknąc z silnika olej..

No to jutro będę musiał sprawdzić stan - planuję jutro akurat corsiakiem zrobic prawie 800km.......

I oleju nie spuszczaj, tylko odessij Będzie jazda zboki!

tak czytam czytam..i nie rozumiem..twierdzisz ze wlali ci taki a nie inny olej a nie widziales jak to robili i tylko sie domyslasz bo obok stala banka jak twoj samochod byl robiony moze warto po prostu sie zapytac czy dolewali olej a jesli tak to jaki? bo jakos mi sie wierzyc nie chce..ze ASO w samochodzie na gwarancji cos takiego zrobili..ze wlali ci innego oleju i do tego za duzo i ze nie wzieli za olej kasy (z tego co piszesz to chyba z litra ci wlali skoro bylo w polowie skali a teraz jest ponad cm nad max)

eeee spoko,

to silnik oplowski, więc pewnie przepuszcza uszczelka pod głowicą i dlatego przybywa oleju.

Nie ma się czym martwić