Stukanie z tyłu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam pewien problem z którym walcze od jakiegoś czasu. Chodzi o stukanie gdzies z tylu (Hatchback). Postaram sie to dosyc dokladnie opisac:

Na rownej drodze wszystko jest OK, ale jak tylko zaczną sie jakies wyboje, dziury itp to zaczyna sie dudnienie. Na poczatku myslalem ze to półka skacze ale to nie to. Kiedys wyjalem wszystko co możliwe z bagaznika łącznie z kołem, lewarkiem itp. Dodatkowo zdjąlem półke i całe obicie tak ze zostala sama blacha no i dalej sie tłukło. Na pewno nie jest to tablica rejestracyjna ani klapa. Poza tym to nie jest metaliczne stukanie tylko raczej dudnienie (tak jak półka skacze). W serwisie powiedzieli mi ze to nie sa amortyzatory (ale na przegladzie wyszlo mi ze ich sprawnosc to ok 62%). Zastanawiam sie czy może to być mocowanie amortyzatorów. Zauważylem ze na delikatnych wybojach ten "talezyk" od amorkow (ten ktory znajduje sie w bagazniku pod tą gumą osłaniającą) delikatnie podnosi sie do gory(na kilka mm). Nie wiem czy tak ma byc. Moze to on tak wali przy opadaniu ???
Jesli macie jakies pomysły to pomóżcie !
Pozdrawiam

A ćwiczyłeś temat pokrywy bagażnika? Ja co prawda mam kombi, ale u mnie wystarczylo podciagnac zamek i po problemie. Zobacz, moze ten problem rowniez Ciebie dotyczy.
Pozdrawiam

Polacze sie i dodam ze mnie przestawia na wybojach. Tzn: po przejechaniu przez dziure na zakrecie tyl uta mnie rzuci minimalnie na bok. Czy to juz pora na aomry?? W wakacje mialy 60 % sprawnosci. Ale moze cos maszyna oszukala.
No wiec co sadzicie- co to?/ AMory czy cos innego??

tez z tym walczę ,pierwsza diagnoza tuleje ,okazało się ze są oki .amorki wywalone no to w sobote operacja wymiany , dostał essi nowe amorki i sie poprawiło ale dalej coś puka.tez musze wywalić wszystko z bagaznika i zrobić tescik ale na moje to pukają spręzyny (progresywne) i raczej bez nawiniecia węzyka na 3 zwoje się nie obedzie.a poza tym jak fajnie się teraz smiga jak koła są dociskane do drogi,normalnie az miło i jakos tak twardo się zrobiło -

A jakie amory wstawiles i ile dales??

Cytat:
2005-12-05 12:18:11, renifergt pisze:
tez z tym walczę ,pierwsza diagnoza tuleje ,okazało się ze są oki .amorki wywalone no to w sobote operacja wymiany , dostał essi nowe amorki i sie poprawiło ale dalej coś puka.tez musze wywalić wszystko z bagaznika i zrobić tescik ale na moje to pukają spręzyny (progresywne) i raczej bez nawiniecia węzyka na 3 zwoje się nie obedzie.a poza tym jak fajnie się teraz smiga jak koła są dociskane do drogi,normalnie az miło i jakos tak twardo się zrobiło -

A jaki koszt tulej? Jak to sprawfdzic czy napewno tuleje sa do !@#y.

autko na podnośnik musi trafić!!!!!!

koszt tuleji na belke to ok 90 zł u mnie robot ato oki 100 zł ,

[ wiadomość edytowana przez: renifergt dnia 2005-12-05 12:31:23 ]

amorki kayaba ja dałem 170 zł za sztuke

U mnie też waliło. Okazało się że to klapa. Zamek na dól i jest ok. Poproście kogoś ZAUFANEGO!! żeby poprowadził Waszą bestię a Wy do bagażnika i jazda na dziury. Jak mniej więcej zlokalizujecie dudnienie to niech kierowca otworzy bagarznik. Uchylcie go delikatnie i jak przestanie walić macie zlokalizowaną usterkę. Serwisanci Forda robią większość czasu spędzają w bagażniku

U mnie napewno nie klapa

W takim razie sprawdze jeszcze ta klape, choc wydaje mi sie ze nie o to chodzi, ale pewnosci nie mam.

daj ciezarek na tylna polke,,,i zobacz jak efekt,,,bo moze ona ci skacze