2107 (1300) - dziwne odgłosy powyżej 100 km/h

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam taki problem.
Do 100 km/h nic niepokojącego się nie dzieje. Dopiero po przekroczeniu tej prędkości z okolicy podwozia dochodzi cykliczne wycie. Na początku podejrzewałem ze to któreś z kół. Lecz po naciśnięciu sprzęgła (prędkość nadal powyżej 100 km/h) wycie ustaje. także występuje to tylko przy obciążeniu wału. Tak samo jest jak testowałem samochód na luzie. Najpierw rozpędziłem się do ok. 130 km/h, wrzuciłem luz i wycie ustało.

Nie mam pojęcia co to może być. Spotkaliście się z czymś takim?
Bardzo proszę o pomoc i poradę.

Się chyba dyfer kończy, mi już tak wyje ze dwa lata

Cytat:
2006-02-11 22:46:09, andrzej_krakow pisze:
Się chyba dyfer kończy, mi już tak wyje ze dwa lata

można z tym jeździć 2 lata? Mnie to strasznie wkurzają takie odgłosy. Co dokładnie trzeba wymienić?

mialem kiedys cos podobnego w poprzednim autku - oplu mancie.
ale wtedy gonilem za lanosem bez oleju w dyfrze - skonczylo sie zatarciem wszystkich lozysk w moscie. Natezenie zmienialo sie w zaleznosci od tego czy hamowalem czy przyspieszalem itd, odglosy byly podobne do ruszajacego starego autobusu.

Sprobujcie zalac dyfer swiezym olejem, moze na troche pomoze.

Wymiana lozysk podobno byla bardzo pracochlonna i kazdy sobie liczyl conajmniej 500zl, rozwiazanie okazalo sie proste:
znalezdz na szrocie dyfer i przemontowac zalewajac swiezym olejem :] na szczescie trafilem na sprawny...

A może Łożysko podpory wału??? Ja bym to obstawiał. Przy okazji oczywioscie wymien olej w dyfrze.

a moze tłumiczek dzwoni przy pewnych obrotach silnika.Ja mam takie dzwonienie wycie przy 80km/h powyzej i ponizej obrotów osiaganych przy tej predkosci pomału to zamiera.Sprawdz czy przy tej samej przedkosci obrotowej na innych biegach wystepuje to samo

No a poza tym to 100km/h to magiczna prędkość, której przekroczenie powoduje w ogóle zmianę geometrii tego auta

troche sie ociepli, znajde wolny czas to wezmę sie za sprawdzanie poszczególnych cześci przeniesienia napędu.

Poza tym 100km/h to jest prędkość przy której ja i mój samochód czujemy się najlepiej. Tylko teraz doskwierają nam te odgłosy.

Cytat:
2006-02-13 19:24:14, pawel_debica pisze:
troche sie ociepli, znajde wolny czas to wezmę sie za sprawdzanie poszczególnych cześci przeniesienia napędu. Poza tym 100km/h to jest prędkość przy której ja i mój samochód czujemy się najlepiej. Tylko teraz doskwierają nam te odgłosy.

Ej no to jak jedziesz 100 to jeszcze tych odgłosów nie ma, bo napisałeś, że dopiero powyżej
Ale to już jest OT