Antena...jak wyciagnac?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie,
Od kliku dni mam problem, radyjko bardzo kiepsko mi odbiera stacje radiowe lub wcale ich nie odbiera. Podejrzewam antene i chce zaczac od wyciagniecia jej i sprawdzenia czy wszytsko ok a pozatym moze wreszcie ją uruchomie bo sie nie wysowa.
I tu moje pytanie. Jak Najszybciej i Najlatwiej ją wyciagna ci co bedzie mi do tego potrzebne?
za wszytskie odpowiedzi wielkie dzieki....
pozdrawiam

Na zewnątrz masz przykręconą chromowana srubą z dziurką w środku przez którą wychodzi antena(chyba klucz 15) a w bagażniku dwie nakrętki (klucz 10) i zostanie Ci tylko sprawa kabelków.

Potrzebne
1. Samozaparcie
2. klucz 10 do odkrecenia 2 srub wewnątrz bagaznika
3. klucz 17 do odkrecenia sruby na błotniku przytwierdzającej bagnet anteny do auta.

Wyciągasz plastikowy boczek w bagazniu, odchylasz lekko wykładzine i masz 2 sruby 10.
Odkrecasz srube 17 na botniku, potem 2x10 w bagazniku i wyciagasz cały mechanizm lekkow dół i do siebie i juz. Rozpinasz złączke anteny i po robocie.

haha no jak ci sie antena nie wysuwa to nie dziwie sie ze radio slabo odbiera zaczalbym jednak od sprawdzenia czy dochodzi prad do zasilania anteny bo jak nie ma zasilania to nie ma tez sensu od razu rozmontowywac tego ustrojstwa..szczegolnie ze jest ryzyko ze potem bedzie cieklo do bagaznika..nie wiem jaka tam jest uszczelka ale po tylu latach moze sie okazac ze byla..jednorazowa

W poradach masz artykół i fotki.

HA!!!!!! a jak jesteści takie mądrale... to mi powidzcie jak wyciągnąć rozsuniętą antene? U mnie padł silniczek...

Cytat:
2005-12-17 23:45:20, Czarek_Rej pisze:
HA!!!!!! a jak jesteści takie mądrale... to mi powidzcie jak wyciągnąć rozsuniętą antene? U mnie padł silniczek...

Czarek niby proste bo wystarczy odkrecic dwa wkrety i powinna wyjsc... ale ja robilem juz dwie anteny i zadna tak prosto nie wyszla... moja sie zlamala w polowie tzn. ta rurka w ktorej chodzi antena i wyszlo bez problemu a z druga nie ryzykowalem... jak nie idzie na chama to daj sobie spokoj z wyciaganiem zalej porzadnie WD-40 rozruszaj i potem wytrzyj do sucha i po klopocie (na jakis czas )

Tylko ze ja mam nowy bat.. ion pracuje bardzo dobrze!! czysty nasmarowany.. przełozyłem tylko tą czarną puszke.. i po kilku dniach silniczek zastrajkował! a mam drugi dobry.. wiec chciałem ją wyciągnąc.. tylko JAK?!nie da rady na pełnym wysówie jej wytargac z bagaznika!

Cytat:
2005-12-18 00:21:55, Czarek_Rej pisze:
tylko JAK?!

Od strony bagażnika wykręcasz antenę, rozkręcasz obudowę (kilkanaście wkrętów), zdejmujesz, wyciągasz wielgachne kółko zębate, i wsuwasz antenę. Lekko nie będzie, ale da się zrobić.

Cytat:
Od strony bagażnika wykręcasz antenę, rozkręcasz obudowę (kilkanaście wkrętów), zdejmujesz, wyciągasz wielgachne kółko zębate, i wsuwasz antenę. Lekko nie będzie, ale da się zrobić.

Jak juz rozkrecisz te puszke to odkrec jeszcze 3 wkrety od oslany na slimak, wyciagnij slimak i wtedy zlozysz antene bez problemu.

Cytat:
2005-12-18 10:35:32, yankie pisze:
Jak juz rozkrecisz te puszke to odkrec jeszcze 3 wkrety od oslany na slimak, wyciagnij slimak i wtedy zlozysz antene bez problemu.

O właśnie! Wystarczy wymontować silnik, bo to on stawia opór.

sie zrobi.. ale po nowym roku... wczesniej musze zrobic pompe i sprezynki wymienic

A ja wymontowałem całą wysuniętą antenę z samochodu
Też kiedyś mi się wysunęła i tak jej sięspodobało na dworze, że się schować nie chciała
wystarczyło odpiąć boczek w bagażniku, odkręcić dwie śruby 10 i jedną nakrętkę 17 na błotniku
Później tylko złączki elektryczne i ODPŁYW WODY

Taka elastyczna rurka na samym spodzie puszki anteny, która ma za zadanieodprowadzać wodę gromadzącą się w puszce z opadów atmosferycznych i wilgoci. Nie należy zapominać aby udrożnić ten odpływ. Czasem jakieś odrobiny smaru (z mechanizmu) mogą się dostać do tego wężyka skutecznie go zatykając, przez co cała zgromadzona z wilgoci woda zostaje w tej puszcze i znowu może skorodować silniczek lub poszczególne segmenty anteny...