Jak sprzedać pojazd bez współwłaściciela?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam pewien problem, mam nadzieje ze ktos mi na to cos poradzi.
Mianowicie jestem posiadaczem motorowera Simson (ale to chyba niema wielkiego znaczenia) i wraz z mojim ojcem byliśmy współwłaścicielami. Jednak nastapiła przykra sprawa i mój ojciec zmarł i teraz chciałbym sprzedac ten pojazd...
Jak teraz moge go sprzedac zeby niebylo klopotów?
Czy na umowie sprzedaży musi figurowac obydwoje współwłaścicieli, czy wystarczy tylko jeden?

Witam. Zgodnie z przepisami na umowie kupna - sprzedaży powinny znajdowac się podpisy wszystkich współwłaścicieli pojazdu. W Twoim przypadku powinieneś mieć akt zgonu Ojca, który okażesz kupującemu. Powinno wystarczyć. Aczkolwiek, żeby być w 100% pewnym to poczekaj na decyzję sądu od nabyciu spadku po Ojcu i wtedu bez kłopotu będziesz mogł sprzadać swojego Simsonka. Pozdrawiam Marcin.

to nie jest takie proste jeśli nie ma testamentu to po ojcu dziedziaczą wszyscy tzn żona inne dzieci i tak dalej, teraz musiałbyś mieć notarialne zrzeknięcie się spadku przez te osoby oczywiście pozostaje kwestia podatku od spadku, ale jak to dokładnie wygląda to nie wiem, najprościej jest napisac umowę sprzedaży z datą przed smiercią ojca, masz wtedy najmniej problemów i Ty i kupujący, tym bardziej że to nie duże pieniądze.

pozdrawiam