Czy wszystkie omesie mają ABS?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam dziwne wrażenie, że nie mam abs-u. Kontrolka w ogóle nie świeci, a gdy patrzę na przewody hamulcowe i ich liczbę wychodzących z jakiegoś urządzenia pod pompą hamulcową w komorze silnika (tylko dwa, ), to chyba moja bestyjka (caravan 1994, 2.0 8V) ma tylko reduktor hamowania na tylne koła...Może ktoś z posiadaczy takiej omesi wie, czy to możliwe? Czy jest u kogoś podobnie?

Cytat:
..wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe

.

Wszystkie,94.

Nie trudo to sprawdzić. Podczas jazdy wciśnij hamulec do oporu. Najlepiej na jakieś nieco śliskiej nawierzchni. Na pewno poczujesz działanie ABS-u.

No i wcisnąłem....zablokowało koła...Czy taki abs mozna jakos odłączyć? Bezpiecznik jest i jest dobry. Pewnie mam jakąś przejściówkę bez abs...jakos przeżyję. Pozdrawiam

http://www.senatorman.de/bilder/ABS013.jpg
Jak masz takie cos to bede myslal jak ci pomuc .Jak niemasz to masz problem z glowy mniej.

Odpowiadam na pytanie z tematu - nie wszystkie, bo moja nie ma, ale moja nie jest '94 tylko '87

OCZYWIŚCIE MIAŁEM NA MYŚLI OMESIE BEEEEEE

omesie Be mają wszystkie, ale uszkodzeniu może ulec wiele urządzeń, bezpiecznik
przekażnik
pompa
sterownik
czujnik
itp,itd

Kurde, dużo tego...sam nie sprawdzę. Ale chociaz ta kontrolka mogłany sie świecić...

Omegi B maja ABS - wszystkie. Jesli kontrolka sie swieci to bardzo mozliwe ze jeden czujnik poszedl. Jesli sie nie swieci to masz powazniejszy problem. Tak na marginesie to nowy czujnik troszke kosztuje

Na początek sprawdź kontrolkę ABS bo może poprzedni właściciel wyjął ją żeby ciebie nie stresować

Z tą kontrola może też tak być. Ale obejrzałem sobie rysunek, który przysłał Senator B z Gdańska i u mnie wygląda to inaczej, więc mogę faktycznie nie mieć tego abs-u. W sumie faktycznie jeden kłopot mniej.
Mam jeszcze pytanko, bo tak czytałem po różnych postach, że po numerze VIN-u można ustalic takie rzeczy, jak dokładne wyposażenie auta. Ale chyba katalog jest dostepny tylko dla klubowiczów? Czy gdybym podał WIN mojej omesi, to mógłby ktoś to sprawdzić, kto ma dostęp do katalogu?

No dobra lopatologicznie.
Poniewarz rysunek jest dla A.
Znajdz pompe hamulcowa Nastepnie przewody hamulcowe Sprawdz gdzie one ida .Musza isc do takiego calkiem calkiem pudelka a z niego musza wychodzic 4 przewodyi isc juz w karoserie na kola

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76964994
Tu masz zdiecie ABS dla B

a propo wypowiedzi micha808
Cytat:
Nie trudo to sprawdzić. Podczas jazdy wciśnij hamulec do oporu. Najlepiej na jakieś nieco śliskiej nawierzchni. Na pewno poczujesz działanie ABS-u.

wlaśnie akurat wczoraj na świeżym sniegu a trochę go nawaliło sprawdziłem mocno wciskając hamulec i trochę się przeraziłem bo zgrzytneło zachrobotało zatrzesło wrażenie odniosłem w pewnym momencie jak by coś sie urwało ale nie ! za kazdym razem tak robi to ten ABS czy to tak ma zadziałać ? czy to prawidlowe ? czy może działanie ABSu powinno być odczuciem lekkiego drgania pedału hamulca ?

[ wiadomość edytowana przez: kielkac dnia 2006-05-31 23:18:12 ]

Cytat:
2005-12-19 20:22:03, Mr_Moko pisze:
a propo wypowiedzi micha808 wlaśnie akurat wczoraj na świeżym sniegu a trochę go nawaliło sprawdziłem mocno wciskając hamulec i trochę się przeraziłem bo zgrzytneło zachrobotało zatrzesło wrażenie odniosłem w pewnym momencie jak by coś sie urwało ale nie ! za kazdym razem tak robi to ten ABS czy to tak ma zadziałać ? czy to prawidlowe ? czy może działanie ABSu powinno być odczuciem lekkiego drgania pedału hamulca ?

Tekst rodem z ksiazeczki "Lokomotywa" J.Tuwima

P.S.
Od 1994 roku, wszystkie Omegi B maja ABS w standartowym wyposarzeniu.
zrodlo - Katalog Opel Omega 1994, Katalog Opel Omega 100 - Hundert Jahre Opel

Dzięki !! Duma mą wątła pierś unosi !! ale to nie lokomotywa tylko Omesia (chłoliera nawet nie wiedziałem że to tak zabrzmi )

Moja właśnie opadła, na samo dno!!! Z innego rysunku Senatora wynika, że faktycznie mam pompe abs-u, ale jak wczesniej wspominałem..cisza zupełna. Zostawię chyba pole mechanikowi do popisu, bo zupełnie nie znam się na tym, jak sprawdzać i gdzie, a tymczasem mam jeden problem z głowy

Dziękuję wszystkim za pomoc i uwagi.

Tylko uwazaj jakiemu mechaniorowi oddajesz, bo pomyli pompe ABS z pompa wspomagania kierownicy i jak mocno wcisniesz pedal hamulca, to juz nie pokrecisz kierownica... w kazdym razie uwazaj komu powierzasz swoj samochod...