Koniec bajek i mitów o pierwszej serii Fiat 126p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Ostatnio przy współpracy z Cytryn_126 powstał artykuł na moą strone obalający wiele mitów i bajek o pierwszej serii Fiata 126p

Jeżeli chcesz wiedzieć jaka była naprawdę pierwsza seria wejdź www.alefiat.prv.pl i klik w Pierwsza seria

Zapraszam do dyskusji

no bardzo ładny artykulik ale jeszcze mi czegoś tu brakuje :
- w jakim okresie czasu były stosowane fletnerki jeszcze z chromowaną rączką ale już nowszej konstrukcji ?
- w jakich modelach były stosowane zamek tylnej klapy i korek wlewu paliwa ze stali nierdzewnej (lub chromowane nie potrafię odróżnić) ?
- na jaki kolor malowano felgi w poszczególnych latach ?

jestem tego bardzo ciekaw a nie znalazłem tego w tym artykule

pozdrawiam
dave

Czy mis ie wydaje czy znalazłem błąd rzeczowy ? Liczinki były wyskalowane od 10 ? czy zawsze od zera ?

Ogólnie miło się czyta, ale lepiej by było patrzeć na fotki Jak wyglądała czerwona tapicerka ? Zielona to był większy luksus niż beżowa ?

Byly... mam gdzies w Piwnicy uszkodzony licznik od malca - Veglia od 10 do 130

Cytat:
2005-12-13 17:51:01, GR235I3K pisze:
Czy mis ie wydaje czy znalazłem błąd rzeczowy ? Liczinki były wyskalowane od 10 ? czy zawsze od zera ?

No naturalnie, że znalazłeś błąd rzeczowy. Taki mały chochlik drukarski Mam nadzieję, ze niedługo zniknie

Cytat:
Jak wyglądała czerwona tapicerka ?

Hmmmm....była....czerwona !!!

Cytat:
2005-12-13 17:40:08, dave-rallymaniak pisze:
jestem tego bardzo ciekaw (...)

My również . Po prostu jak nie byliśmy czegoś pewni, to woleliśmy odpuścić temat, niż tworzyć kolejne bajki.

Cytat:
w jakich modelach były stosowane zamek tylnej klapy (...) ze stali nierdzewnej

W żadnych

Mnie też się artykuł podoba

[ wiadomość edytowana przez: Cytryn_126 dnia 2005-12-13 18:27:01 ]

Fajna, konkretna stronka, gdybym tylko nie musiał wyłączać 5 reklam.

Cytat:
2005-12-13 18:28:26, mille pisze:
Fajna, konkretna stronka, gdybym tylko nie musiał wyłączać 5 reklam.

moze czas zmienic przegladarke

Cytat:
Quattro pisze:
Byly... mam gdzies w Piwnicy uszkodzony licznik od malca - Veglia od 10 do 130

A masz jego foto ??

Cytat:
Cytryn_126 pisze:
Hmmmm....była....czerwona !!!

Foto/skan prospektu może masz ?

Cytat:
Cytryn_126 pisze:
W żadnych

Dla dave'a pewnie chodzi o taki koreczek i taki zameczek (torino):

Niestety mam tylko to, co poniżej. Kiedyś na Allegro były wystawione czerwone siedzenia.

Zameczek z Twojej fotki nie jest oryginalny.

[ wiadomość edytowana przez: Cytryn_126 dnia 2005-12-13 18:56:07 ]

To te zamki Torino to jakiś rzemieślniczy wyrób czy jak ?

Co do foteli i kanapy czerwonej to nie były pokrowce ? To takie jak na foto poniżej ?

Znalazłem jeszcze takie foto czerwonych foteli i kanapy:

[ wiadomość edytowana przez: GR235I3K dnia 2005-12-13 19:14:15 ]

Cytat:
2005-12-13 18:36:53, GR235I3K pisze:
Dla dave'a pewnie chodzi o taki koreczek i taki zameczek (torino):

dokładnie o to mi chodziło tylko że u mnie jest napisane BREVETTATO FIST i mają wspólny kluczyk dwustronny.

nie jest to oryginalny wyrób ?
słyszałem że było to tylko we włoskich lub inną że w polskich też ale tylko do końca 74 roku.

w instrukcji obsługi z 74 roku jest napisane że identyczny kluczyk jak mój był tylko do korka wlewu i zamka klapy i zostanie wycofany pod koniec 74 roku, tak że do wszystkich zamków będzie jeden kluczyk.

"Nie sztuką jest szybko wejść w zakręt, ale szybko z niego wyjść"

Tyska Grupa Rajdowa
www.rajdy.tychy.pl

Berneński Pies Pasterski
Hodowla "Milenijna Rodzina"
www.airon.republika.pl

[ wiadomość edytowana przez: dave-rallymaniak dnia 2005-12-13 20:01:45 ]

Cytat:
2005-12-13 18:32:27, PG pisze:
moze czas zmienic przegladarke

firefox jest juz zły

miałem kiedyś taki korek i tak z ciekawości rozwaliłem go młotkiem, a chropmowane zderzaki wyrzuciłem na złom, a były w idealnym stanie

podaoba mi sie dobra robota chłopaki.
a co do przeglądarki-Opera
pozdro!

Cytat:
mniej wystające i bardziej kanciaste błotniki kół tylnich i przednich niż w wersjach późniejszych

O tym, że przednie blotniki były węsze to słyszałem, ale o tylnych nigdy. Po Lipcu 1977r były już inne ??

Jeśli chodzi o tylne nadkola były takie same do pojawienia sie modelu EL gdzie wszystkie nadkola były zaokrąglone, przednie nadkola były waskie gdzieś do końca '82.

Co do czerwonych foteli to nie miały one pokrowców, tylko część wewnętrzna (część na której sie siedzi) siedzeń i kanapy zamiast skajem były obszyte materiałem.

Ja jestem ciekawy tylko przysicku chromowanego, mam co prawda standardową obudowę zamka klapy, ale przycisk jest chromowany, nie wiedzialem tego w innych maluchach, klapa z zamkiem jest oryginalna z '77, na dodatek wklad zamka jest zupełnie inny niż wkład z FL i EL.

[ wiadomość edytowana przez: ISO-lator dnia 2005-12-13 19:52:55 ]

Cytat:
2005-12-13 19:48:25, ISO-lator pisze:
Ja jestem ciekawy tylko przysicku chromowanego, mam co prawda standardową obudowę zamka klapy, ale przycisk jest chromowany, nie wiedzialem tego w innych maluchach

Chodzi ci o taki normalny zamek ?

Jeżeli tak to chyba występował on masowo. W wielu klasykach da się go zauważyć

Cytat:
Grzesiek75 pisze:
miałem kiedyś taki korek i tak z ciekawości rozwaliłem go młotkiem, a chropmowane zderzaki wyrzuciłem na złom, a były w idealnym stanie

A co Ci odbiło (sorka za chamstwo...) ??

GR235I3K: tak, własnie taki zamek, może to dlatego ze w moim miescie klasyków to ze świeca szukac , poza tym to chyba ten z fotki to jest '77 albo okolice bo deska jest chyba tak jak u mnie (szerszy plastik na przyciski i kieszeń/radio, paski na wykładzinie sa gesto rozmieszczone)

Cytat:
2005-12-13 18:36:53, GR235I3K pisze:
A masz jego foto ??

a poczekasz do marca ??? Az wroce do Polski bo z Dublina to zdjecia nie dam rady odwalic...

ale na powaznie nie wiem tylko w tej chwili czy to nie jest licznik od 126 wlocha