900 i problem prawny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam takie pytanko, jak mam wlozona 900 do malucha a nie mam zmienionej pojemnosci to co mi grozi od strony prawnej? mam jakis tam czas do zrobienia przegladu itp i wystzskich zmian w dowodzie czy do czasu kiedy tego nie zrobie auto musi stac niejezdozne?

teoretycznie skoro masz inna pojemnosc w dowodzie a inna w samochodzie tzn ze auto nie przeszlo przegladu i nikt nie dopisal adnotacji.a skoro nie przeszlo przegladu to formalnie nie powinno sie poruszac po drogach...analogia jak to kiedy cie zlapia i nie masz podbitego dowodu

czy w obecnej sytuacji gdzie mamy te przepisy juz o tym ze nie ma numerow sil;nika to czy potrzebuje papier na silnik zeby zmienic pojemność? rozumiem ze tak?

niby nieinteresuje ich nic...ale lepiej ze soba woź do urzedów i na przeglad. ja jezdzilem 2 miechy zanim pojehclame na przegald.

tzn pat, niby nie potrzebny ten papier ale sie przydaje jop? rozumiem jade na zwykła stacje diagostyczną teraz jak chce sobie w dowód to wbic czy na okręgówke musze?

Przeglad przegladem, ale nie masz waznego OC placonego od pojemnosci, wiec o konsekwencjach chyba nie trzeba mowic...

czyli jade na stacje diagnostyczna, opni wystawiaja papier dla wydzialu komunikacji o zmiane pojemnosci, i dopiero pozniej jade do obezpieczalni po to zeby przeliczyli mi stawke OC? potrzebny do tego wsyztskiego papier na silnik?

poza tym tobie wolno miec silnik bez papierow i numerow pod warunkiem ze jest to taki sam silnik jak byl w tym modelu a jesli montowanych bylo kilka to jesli jest to motor tej samej pojemnosci jaka byla przedtem

Cytat:
poza tym tobie wolno miec silnik bez papierow i numerow pod warunkiem ze jest to taki sam silnik jak byl w tym modelu a jesli montowanych bylo kilka to jesli jest to motor tej samej pojemnosci jaka byla przedtem

to jeśli teraz chce zrobić przeglad swapa i zalatwić wszystko w urzędzie to musze mieć komplet dokumentów od zakupionego silnika?

Dokumenty zawsze muszą być a odnośnie OC to jeśli silnik jest do 900 czyli 899 to chyba jest ta sama stawka co 650 a powyżej 900 już inna ale tak mi się tylko wydaje pewny tego nie jestem.

[ wiadomość edytowana przez: kaza dnia 2005-12-14 09:55:22 ]

Cytat:
2005-12-13 20:32:52, Zuraw pisze:
Przeglad przegladem, ale nie masz waznego OC placonego od pojemnosci, wiec o konsekwencjach chyba nie trzeba mowic...

Może powiesz? Bo mnie się osobiście wydaje, że OC ma nadal ważne, jedynie musi wyrównać składke ubezpieczycielowi analogicznie jak w przypadku sprzedaży auta i przejścia polisy na kogos z mniejszą ilością zniżek. W obu przypadkach nie ściga go UFG tylko ubezpieczyciel, a to zasadnicza różnica .

Przed chwila sie dowiadywalem o cala "procedure", bo sam chce wsadzic inny silnik do malucha (dokladnie 899cc)

I tak (przynajmniej w moim miejscie/wiosce):
-wsadzam silnik, nie musze miec na niego papiera (przynajmniej u diagnosty i w WK nie beda go wymagali).

-jade do diagnosty i place 40pare zl za wystawienie swistka, ze sie zmienila pojemnosc z 652cc na 899cc (nie musze mu pokazywac umowy kupna, nie sprawdza nr silnika - powiedzial ze od nowego przepisu nie musza tego robic).
Diagnosta MOZE zazyczyc sobie rzeczoznawcy jesli nie spodoba mu sie wykonanie swapa, ale nie musi...

-jade do WK ze swistkiem i za wymiane dowodu (majac biale blachy) place kolo 70-80zl

-ubezpieczenie mam w Samopomocy, wiec nie musze zglaszac zmiany pojemnosci bo stawki te same w przypadku 899cc - bylem sie dowiedziec w ubezpieczalni.

dzieki klr, jutro jade do siebie popytac sie alewidze ze bedzie si jezeli e na nowoczenytch doagnostow.

Cytat:
Przed chwila sie dowiadywalem o cala "procedure", bo sam chce wsadzic inny silnik do malucha (dokladnie 899cc)

I tak (przynajmniej w moim miejscie/wiosce):
-wsadzam silnik, nie musze miec na niego papiera (przynajmniej u diagnosty i w WK nie beda go wymagali).

-jade do diagnosty i place 40pare zl za wystawienie swistka, ze sie zmienila pojemnosc z 652cc na 899cc (nie musze mu pokazywac umowy kupna, nie sprawdza nr silnika - powiedzial ze od nowego przepisu nie musza tego robic).
Diagnosta MOZE zazyczyc sobie rzeczoznawcy jesli nie spodoba mu sie wykonanie swapa, ale nie musi...

-jade do WK ze swistkiem i za wymiane dowodu (majac biale blachy) place kolo 70-80zl

-ubezpieczenie mam w Samopomocy, wiec nie musze zglaszac zmiany pojemnosci bo stawki te same w przypadku 899cc - bylem sie dowiedziec w ubezpieczalni.

no to super, bo mam niekąpletną dokumentację od silnika i już się balem, że bedzie lipton