MotoNews.pl

Przenośny odtwarzacz MP3 w maluchu.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy jest możliwe podłączenie przenośnego odtwarzacza MP3 do głośników w samochodzie bez montowania radia samochodowego?

Nie znam się na tym, ale wiem, że potrzebny byłby jakiś wzmacniacz. Czy da się coś takiego dokupić albo dorobić (oczywiście za sensowną cenę)?

Pozdrawiam wszystkich!

Jasne ze sie da ale glosno to to grac specjalnie nie bedzie bo wiekszosc mp3 ma baaardzo slabiutka moc i moze na sluchawkach gra super ale na jakimkolwiek wiekszym bedzie ciuchutko grac

Ale dac sie da

Lapek

Był już podobny temat na forum. Najlepiej podłączyć chyba pod wzmacniacz taki przenośny odtwarzacz (kupisz jakiś przeciętny wzmacniacz chociażby na allegro), tylko o ile dobrze pamiętam ktoś miał małe problemy z prądem i robiły się zakłucenia czy tam wogóle nie chciało grać, musiałbyś odszukać temat i zobaczyć jak sobie autor tamtego wątku z tym poradził.

polecam safari 5 bedzie robic jako wzmacniacz, wcisniesz gdzies pod siedzenie, jesli chcesz oczywiscie jak najtanszym kosztem, no i wiadomo powalac to nie bedzie. z tylu jest takie gniazdo, wystarczy podpiac sie do niego od srodka lub tez odpowiednia wtyczka, wyprowadzic kabel z "małym jackiem" czy tam z czym Ci pasuje i śmiga

[ wiadomość edytowana przez: zadi dnia 2005-12-15 23:44:57 ]

kup jakiś normalny wzmacniacz podłącz sygnał z mp3 playera poprzez kabel chinch/jack i niemoze nie hulać bedzie nawet bdb grało jak mp3 player jest dobry :] pozdrooofki jak chcesz odezwij sie na priv to ci powiem co i jak !!

Osobiście mam zamontowaną taką instalację nagłośnieniową w swoim autku. Odtwarzacz Napa wyposażyłem w haczyk aby zawieszać go na konsoli na czas jazdy. Podaje on sygnał do wzmacniacza Sony 4x40W. Brakuje mi tylko głośników , dlatego puki co wrzucam do bagażnika (zaleta bisa) kolumnę Tonsil 70W i po odkręceniu regulatora, w aucie muza dudni że aż miło . A zaznaczę tylko że gram na jednej kolumnie. Jedynym problemem jest zasilanie odtwarzacza. Osobiście zrezygnowałem z baterii dlatego musiałem zamontować dodatkowo stabilizator LM 7805 który redukuje napięcie akumulatora do 5V (tyle potrzebuje odtwarzacz). Stabilizator przykręciłem do spodniej blachy bagażnika (we wnętrzu wnęki przed siedzeniem pasażera), dzięki temu nie potrzebny mi był radiator. Odtwarzacz w malcu ma 2 zasadnicze zalety : pozwala odtwarzać dużą ilość muzyki (1 CD = ok 150 utworów) bardzo dobrej jakości (pliki mp3), oraz - co najważniejsze - nie jest wtedy potrzebny radioodtwarzacz samochodowy. a nie od dziś wiadomo że wysokiej jakości radio w Malcu to prędziej czy później brak radia .

Pozdrawiam

No to pozostaje mi kupić jak najtańszy wzmacniacz samochodowy. Jeżeli dobrze rozumiem będzi w aucie dyskoteka.

demonian:
właśnie o to chodzi, że kiedyś miałem sony i mi zniknęło...

Dzięki za rady, pozdrawiam wszystkich szymon1977

Pamiętaj że na kijowym wzmacniaczu i jakiś głośnikach no-name żadnych rewelacji nie będzie (jakość dźwięku).

[ wiadomość edytowana przez: Simon_126 dnia 2005-12-19 14:56:39 ]

Mam głośniki Pioneer (1610 czy coś takiego). Poprzednio miałem bardzo podobne głośniki Sony i jakiegoś parcha Daewoo na kasety i grało spoko. Więz jestem dobrej myśli!