Pytanie o rozrząd...>

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko, sprowadziłem sobie niedawno Essiego VII 1.6 16v 98r.KOMBI, i niestety w dokumentach nie ma nic o wymianie paska rozrządu.Z tego co mi powiedział znajomy to jeżeli nie wiem kiedy był wymieniany-z zasady należało by dokonać wymiany na nowy. Czy nie ma jakiejś możliwości sprawdzenia kiedy był wymieniany i czy należało by go wogle wymieniać /? pytam bo koszt całej tej operacji jest nie mały.(Około 300zł części pasek,rolki,napinacz+zimeringi 3szt. i +-200zł wymiana w warsztacie)..acha przejechane ma 153 tyś, no ale to i tak chyba nie ma znaczenia.

niestety nie ma możliwości sprawdzenia ile rozrząd ma przejechane

tak więc jak już Ci radził kolega - musisz wymienić całość

Dayco + rolki INA ok.255PLN-Ford.sklep.pl

wymiana warsztat w Markach k.Warszawy ok.150 pln

tel. do warsztatu 7811374 Józef Liwak

To były moje koszta w zeszłym roku w sierpniu

Zapytam o to samo.Mam do wymiany rozrzad bo tez nie byl robiny ale tu u mnie jest łańcuch.Ile moze kosztowac osprzet i wymiana?

generalnie nie da sie tego sprawdzic, najlepiej wymienic. jednak mozna zdjac oslone i obejrzec pasek, nie powinien latwo sie sciagac z kol walków rozrzadu, powinien sie dac w najdluzszym miejscu obrocic o 90' nie wiecej, ani nie mniej, no i jeszcze ogledziny, wytarcia strony gladkiej (otarcia) i z zabkami (powinien scisle przylegac do kol zebatych, bez zadnych luzow i szczelin). pozdro.

Ps. moj jest luzny jak... i wpada w wibracje przy 2.5tys tak ze zaczyna mocno halasowac - tylko czekam na na wymiane oby mnie nie zaskoczyl wczesniej

Można sprawdzić na jeden sposób: zobaczyć czy zęby paska nie są popodcinane przez wałki i czy między zębami nie występują nacięcia.

wymienic rozrzad! kupic u kolegi slawas1.