Czy 145/70 R13 na 5 calowej feldze na zime wejdzie pod glebe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam taki dylemacik. Mam do wziecia komplet Debic Frigo 145/70 R13. Mam pod nie felgi łezki z seja 5 calowe. Dylematy sa 3

opony maja 5 mm bierznika ale maja 3 lata - czy guma bedzie jeszcze ok?

debica frigo....- czy to wogole dobre?

aktualnie mam z prozdu rekiny 5.5 cala i 165/55 pirelli i niekiedy jeszcze przy skrecie w prawo przyciera jak jade w 2 osoby...czy taki profil 145/70 R13 na 5 calowej sejce niebedzie czasem calkiem trzec?

ja mam na 5 calowej feldze letnie 145/70 na glebie i jest ok ( tez z seja wiec to samo et) a zime mam 5 cali 135/70 ale na fela jest bardziej do srodka bo z lady. dobijac nie dobija, ale przy maksymalnym skrecie jak i na jednych ta ki na drugich lekko otrze, ale to chyab normalne. a gdzies na tym forum bylo porownanie opon i frigo naprawde przyzwoicie wypada. ja jezdze na 4 letnich kormoran winter - jakies 5 mm bierznika i jest zajebiscie.

no to chyba je lykne. fele kupilem tanio a 200 zl za oponki to tez niejest dramat. tylko wlasnie boje sie ze przytne ja..jakby tak fele zmienic na mniejszy rozmiar? na jakies 4 calowe? czy lepiej nie? ze na 5 calach sie bardziej rozejdzie ta opona?

aha a 155/70 - taki rozmiar? ktory bedzie "mniej" trzec.

155/65R13 już bardziej polecam, niz 155/70R13

Cytat:
2005-12-16 00:15:39, Pat_kdb pisze:
aha a 155/70 - taki rozmiar? ktory bedzie "mniej" trzec.

ten montuj....do nie obnizonego poloneza....
Miałem te opony na tyle....I tarły jak szalone

145/70......to jest to co mam wziac....panowei KONKRETY

na 5 calowej feldze ci sie zrobi profil nizszy. ja na seryjnym maluchy na 4 cale wsadzalem 135/70 i tez tylko przod tarl. ten 145/70 na 5 cali powinien byc gites.

Mam Debica Frigo 145/70 tez 3 letnie na feldze od bisa, resor 10cm. Nic nie trze, nawet przy pelnym skrecia, ale nie mam plastikowych nadkoli. Bieznik z 5mm. Guma 3 letnia to dobra guma

Cytat:
2005-12-16 14:14:52, mate17 pisze:
Guma 3 letnia to dobra guma

letnia na pewno...

Trzeba sprawdzic czy miekka jest (lamele czy sie ladnie uginaja) i czy sie za bardzo nie kruszy.

Zimowe opony to maja zywotnosc kolo 3 sezonow czy sie jezdzi czy nie Poprostu po takim czasie zazwyczaj przestaja "dzialac" tak jak powinny.

ja mialełm 145/70 na 4.5 calowej i na 6cio calowej, na pierwszej nic nie obcierało (fele z zastawy), na drugiej o rant z przodu z racji małego ET.
Ranty wyklepane, przednia czesc praktycznie na plasko z nadokolem, gorna troche mniej.
Obnizony za bardzo nie byl, ale nawet z full obciazeniem (kola w mocnym negatywie) bylo gites

Ja na przodzie mam rekiny 5,5 cala,gleba i 3cm szerszy jest na stronie z racji przerobki mocowania wachacza.Czyli liczac tak:resor jest na 14cm(na srodku wygial sie do dolu zamiast w strone blachy aku)+ fele z ET 18 i 3cm szerszy na stronie,efekt taki,ze jedyne opony jakie mi nietra to Zoltarowe Potenzy 175/50(po stronie kierowcy musialem rozklepac na szybko troche nadkola to tarlo) Za to jak mialem kormorana jednego zalozonego(145/70) to mi obcieralo lekko!!

dzieki panowie. w sumie whaam sie bo one wlasnie maja 3 lata.

Cytat:
2005-12-15 23:12:07, Pat_kdb pisze:
opony maja 5 mm bierznika ale maja 3 lata - czy guma bedzie jeszcze ok?

3 lata to max dla zimówek, a 5 mm to praktycznie minimum krytyczne, tak ze nie wiem czy to ma sens, na wiosne do wyrzucenia.

zoltarowe potenzy to sie kolego na smietnik nadaja, nie jezdzij na tym bo predzej czy pozniej blacharza odwiedzisz.

wkleje wam fote:

Bierz opona zajebista mam na tyle takie na felgach z cc na obnizonej sprezynie nic nie ociera (z przodu mam frigo 12), a co do tych zimoowek FRIGO są zajebiste całą zime przejeździłem w tamtym roku bez żadnego problemu nie zakopałem sie ani razu w śniegu :] polecam!

mialem ambitny plan kupienia 4 opon, jednak powoli jestem zmuszony z niego zrezygnować. komuna do końca nie upadła, kasa jest a nie ma co kupić. Strach mnie ogarnia jak widze co ludzie sprzedaja na giełdzie, allegro i u wulkanizatorów. Od 1,5 miesiaca szukam max 3 letnich opon okolo 7mm i nic nie znalazłem. Nie wiem jak mozna próbowac wcisnac komus zimowki np. z 2001, 2000 lub nawet wczesniejszych lat - a głownie takie sa na rynku, przeciez to szmelc, po co mi opony kótre wywołuja jedynie pozytywne działanie psychlogincze. Wiem ze mało kto sprzedaje 2 letnie opony, ale czy na prawde tak trudno je od szkopa czy innego holendra przywieźć Czy nikt nie sprzedaje opon bo dajmy na to: zmienia auto lub rozmiar kół Odkryłem chyba czarna dziure w rynku. Bede śmigał na letnich

qp se nowe