POMOCY Espero 2.0 prędkościomierz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam problem tego typu ze rozpędzając autko wskazówka predkosciomierza zatrzymuje sie na 40 - 60 km/h i nie idzie wyzej a po obrotach domyslam się ze jade o wiele szybciej np na 5biegu przy 2500obr wskazuje mi ok 50 km/h to bezsens bo chyba powinien wskazywac szybciej . i pytanie: Czy tam jest jakis impulsator w skrzyni i całośc jest na elektronice? czy jest reduktor na skrzyni a'la polonezi linka do zegarów? Pomóżcie , podajcie ewentualne ceny części i jakis tani warsztat w Wawie.

Kolego po pierwsze:

Po drugie Poczytaj tu

No dobra ale to niezaspikoiło mich pytań. Mam linke od prędkosciomierza czy elektryke z impulsatorem? - tak mi powiedział mechanik a jego decyzji niechce podważac. a chce sie upewnic, poza tym w tamtych postach jest mowa o jakims chrobotaniu czy cos takiego i o wzrostach lub spadkach predkosci pod czas stałej predkosci u mnie tego niema poprostu wskazówka rosnie do 40 czy 60 km i dalej nie idzie. i znowu pytanie jaka może byc przyczyna? pozdr.

Cytat:
2005-12-22 19:49:15, Kula69 pisze:
No dobra ale to niezaspikoiło mich pytań. Mam linke od prędkosciomierza czy elektryke z impulsatorem? - tak mi powiedział mechanik a jego decyzji niechce podważac. a chce sie upewnic, poza tym w tamtych postach jest mowa o jakims chrobotaniu czy cos takiego i o wzrostach lub spadkach predkosci pod czas stałej predkosci u mnie tego niema poprostu wskazówka rosnie do 40 czy 60 km i dalej nie idzie. i znowu pytanie jaka może byc przyczyna? pozdr.

W espero jest impulsator, ale licznik jest napędzany tradycyjną linką. Prawdopodobnie czeka Cie jej wymiana. Impulsator służy komputerowi do pomiaru prędkości.
Aha - jeśli po wymianie linka zostanie źle poprowadzona (tzn będzie pozaginana inaczej niż stara) to bardzo szybko się zniszczy (ułamie się plastikowy element który wchodzi do licznika)

No i to mi sie podoba!! Dzieki, sprobuje z tym zawalczyc

OK wymieniłem linke i działa, tylko niewiem czy ją dobrze ułozyłem - czas pokaze. Dzięki za pomoc

hmm..czy moge dowiedziec sie czegos wiecej o impulsatorze? chodzi mi o to czy impulsator faktycznie sluzy komputerowi zeby mierzyl realna predkosc czy tylko jako czujnik tego ze pojazd jedzie? a jesli mierzy predkosc to wlasciwie po co komputerowi wiedziec z jaka dokladnie predkoscia jedzie samochod? po za tym skoro juz jest ten impulsator to po co w ogole zastosowano linke? z pryzwyczajenia?? aaa no i na koniec..gdzie moge znalezc sygnal z tego impulsatora..? od pewnego czasu chodzi za mna zrobienie sobie komputerka do samochodu.oczywiscie nie moge mierzyc zuzycia paliwa na gazie a jedynie na pb..no ale mialbym jeszcze np dane z konkretnej trasy typu max predkosc sred predkosc przejechany dystans itp..no i teoretycznie moznaby tez mierzyc przyspieszenie na podstawie wskazan tego impulsatora