Astra 1,4i ile powinna palic?15-20%MOCY MNIEJ? POMOCY!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam Astre 1,4i 1993r (sedan) samochodzik palił 8 w trasie i 10 w mieście. Niedawno była wymieniana uszczelka pod głowicą i tu sie zaczely komplikacje - autko pali 9 w trasie i 11-14 w miescie - a pojemność 1,4i !!! Od razu napisze ze z tego co wiem instalacja 3-3,5 letnia i nic nie bylo przy niej dłubane. Sam samochodzik ma całkowity przebieg 160tys. Czasem troche obroty nierowne ale nie gasnie i nie strzela. MOC W POROWNIANIU Z BENZYNĄ O JAKIES 15-20% MNIEJSZA. i jeszcze jedno - instalacja to Stefanelli TELGAS 5000 (nie znam sie czy 1czy 2 generacji...)

ile taki samochodzik(1,4i) powinien palic?
co zrobic zeby palił mniej i zeby troche lepiej sie bujał? (nogi nie mam cięzkiej

BARDZO BARDZO PROSZE O JAKIES RADY i Z GORY DZIEKI!!!

a napisz kolego czy ty brales pod uwage ze jest teraz duzo zimniej wiec i palic bedzie na krotkich trasach wiecej .czy ten przebieg silnika jest oryginalny? a jaka byla przyczyna wymiany uszczelki? a zaworki po zdjeciu glowicy jak wygladaly?no i jeszcze czy tankujesz lpg w dobrych stacjach? bo umnie jest roznica nawet do 2l mniej po zatankowaniu w markowej stacji

Wg. mnie jest ok. Jest zimniej = wzrost spalania, trzylenia instalka = ok. 50 tys. przeb. - parownik ma już pewnie wyciągnięte membrany i nie pracuje już tak idealnie (można zregenerować), "zimowy" gaz = również większe zużycie i spadek mocy.
Tyle.

tankuje na BP w srodku miasta wiec chyba nie o to chodzi... zawory rzeczywiscie "nie były oglądane" i moze sie tym zajme...
a przebieg oryginalny przyczyną wymiany uszczelki pod glowica byla oleista maź w zbiorniku wyrownawczym płynu chłodzacego

jestem zielony w tym temacie wiec prosze o wyrozumialość i rade

to zajrzec do zaworow, regeneracja reduktora i moze by tak wreszcie filtr wymienic...? mam Stefanelli Telgas 5000 - ile kosztuje taka membrana?patrzylem na Allegro ale takowej nie ma.
od czego byscie proponowali zaczac i jakie sa tego koszty?
Z GÓRY BARDZO DZIEKUJE ZA WSZYSTKIE RADY I W IMIENIU WSZYSTKICH ZIELONYCH W TYM TEMACIE DZIEKI!!!!

Zawory to trzeba było oglądać jak miałeś głowicę zwaloną . Teraz musiałbyś znowu zwalać głowicę.
Co do regeneracji parownika to obawiam się, że ciężko Ci będzie dostać zestaw naprawczy do tego modelu. Tak więc, pewnie czeka Cię wymiana. Regeneracja to koszt ok. 100-120 pln + robocizna, a wymiana na nowy, pewnie jakieś 300 pln.

czy do instalacji Stefanelli (do Astry93r) mozna wtedy wpakowac parownik innej firmy? nie bedzie problemow? jaki byscie polecili do tej instalacji do tego samochodu?

i jeszcze jedno - czy po wymianie uszczelki pod glowica powinno coś byc wyregulowane w instalacji?

Z GORY WIELKIE DZIEKI!!!!!!!!!!!!

i jeszcze jedno - jezeli ktos ma Astre1 1,4i to bede wdzieczny jak da znac ile takie cuś mu pali

Każda ingerencja w silnik, dolot itp. ciągnie za sobą konieczność regulacji instalacji LPG.
Co do wymiany parownika, to może być dowolny dedykowany do II gen. i o wydajności dopasowanej do mocy silnika.

no wiec sprawdzilem dokladnie - przy"lekkiej nodze":
trasa(polowa niestety to 60km/h) 8,7l/100km , miasto 14l/100km (odcinki po 2km, odpalanie z benzyny) . No nie wiem... ale zdaje sie na was bo żółtodziób ze mnie i moze rzeczywiscie cudow sie spodziewam

jeszcze jedno czy ktos jezdzi na gazie Gaspol ? prosze o opinie DZIEKI! POZDRAWIAM!

jezeli ktos ma Astre(1) 1,4i to niech da znac ile mu pali gazu i benzynki. Bede bardzo wdzieczny. POZDRAWIAM i DZIEKI!

nie wiem kiedy był wymieniany filtr powietrza i gazu, ale proponuję ich wymianę

Witam, mam Astre kombi z 93r z przebiegiem 255 000 km
latem po miescie paliła 8,7-9,0 w trasie okolo 8. latem jadac na wakacje z 5 osobami na pokladzie i bagazem nawalonym po dach przy 120 spalila 8,5 lpg. Teraz gdzy sa chlodniejsze dni w miescie pali 11-12 i to w korkach. Przebieg silnik aoryginalny bez zadnego remontu. Instalka II generacji Landi renzo przejechane 30tys km.
Pozdrawiam

Cytat:
2005-12-03 01:11:07, Marcin-amber3 pisze:
no wiec sprawdzilem dokladnie - przy"lekkiej nodze": trasa(polowa niestety to 60km/h) 8,7l/100km , miasto 14l/100km (odcinki po 2km, odpalanie z benzyny) . No nie wiem... ale zdaje sie na was bo żółtodziób ze mnie i moze rzeczywiscie cudow sie spodziewam jeszcze jedno czy ktos jezdzi na gazie Gaspol ? prosze o opinie DZIEKI! POZDRAWIAM!

No to kolego po miescie jezdzisz na ssaniu. Opel Corsa mojej zony, pali w takich warunkach po miescie ok. 10 L Pb ( gazu nie ma ), wiec co sie dziwic. Zrob trase pow. 100 km i wtedy policz srednie spalanie a napewno bedzie OK. Pozdrawiam !

dzieki za kazde info!!! zaczalem tankowac na Statoil - jest juz lepiej
tylko mam problem bo chcialem wymienic filtr do gazu i membrane w reduktorze i nie mają - stwierdzono ze to "Valtek" (elektryka w instalacji to Stefanelli a reduktor A.G.A. - australijski i podobno nic do tego nie znajde...

To nie pozostaje Ci nic innego jak wywalic te wynalazki i zalozyc reduktor konkretnej firmy np Lovato, lub Landirenzo - ponoc najlepsze.

cisnienie na cylindrach 9bar tylko na trzecim 8,5 ale zawory wygladaly dobrze (tak stwierdzil mechanik u ktorego byla robiona uszczelka pod glowica) ALE

z wymianą australijskich wynalazkow sie wstrzymam bo wymieniłem świece Iskry na NGK i mocy przybyło, rowniej chodzi i lepiej kreci uklad zaplonowy Iskry miały 1 miesiac i byly juz czarne!!! a byly to Iskra Gaz dostalem nauczke ze do zchodnich samochodow nie pakowac polskich swiec!

teraz czas na wymiane filtra powietrza i jak da rade to filtra gazu i membrany do A.G.A. (made in Australia

czy sonda lambda ma wplyw na spalanie? POZDRAWIAM!

Sonda lambda decyduje o proporcji paliwa do powietrza, zarowno benzyny jak i gazu i ma decydujacy wplyw na spalanie.

astra 98 c14nz -lpg mieszana jazda 7,5-9l / 100km - aeb voila lekko poszarpuje na5 biegu (elektryka sprawna.)

Moja astra 1.4 '94 jak bym nie jezdził 8.6 litra 7 benzyny. generalna zasada to rozpalac na benzycen i po 500 m dopiero na gaz. Tylko dlugo mi sie rozgrzewa- termosta OK