Podświetlenie wnętrza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Interesuje mnie podświetlenie pedałów neonem na zasadzie -"otwieram drzwi i świecą", tylko mam pytanie gdzie i jak sie podpiąć by to fachowo podłączyć?????????????

oczywiscie w mk7, kombi...

pod wyłącznik drzwiowy (spięte są równolegle wyłączniki wszystkich drzwi razem z lampką sufitową). Siedzi to na przekaźniku, możesz więc wciąć się także w skrzynkę. Pamiętaj, że przy otwarciu każdych drzwi, będzie się to zapalało. Ja dołożyłem dodatkowo jeden włącznik drzwiowy i mam odseparowane każde drzwi.

krańcówka to wersja min

......ja poszedłem nieco inna drogą i wpiąłem bonusowe oświetlenie, pod przekażnik czasowego wyłączania oświetlenia wnętrza, dodatkowo
dołożyłem przełącznik, który pozwala włączyć owo oświetlenie w trybie pracy lampki z opóżnieniem, a także właczyć na stałe, bądż również na stałe wyłączyć Jest z tym troche dłubaniny, ale nie takiej znowu skomplikowanej. Takie rozwiązanie umożliwił dodatkowy przekażnik zamieniający "sygnał" masy, na sygnał +. Ja zamontowałem go ponieważ nie chyciałem przerabiać wcześniej zainstalowanego oświetlenia, jeżeli jednak robisz instalacje dla podświetlenia od zera, to nie musisz stosować przekażnika, wystarczy że całość będzie sterowana masą.

Cytat:
2005-12-27 09:53:21, surec pisze:
pod wyłącznik drzwiowy (spięte są równolegle wyłączniki wszystkich drzwi razem z lampką sufitową). Siedzi to na przekaźniku, możesz więc wciąć się także w skrzynkę. Pamiętaj, że przy otwarciu każdych drzwi, będzie się to zapalało. Ja dołożyłem dodatkowo jeden włącznik drzwiowy i mam odseparowane każde drzwi.

nie wiem jak to tam jest dokladnie podlaczone, ale np. bzyczek od zapalonych swiatel piszczy mi tylko przy otwarciu drzwi kierowcy, a przy pasarzera juz nie... wiec tak jakby byl 2 obwod na wylaczniku albo poprostu jedne drzwi od drugich sa podlaczone oddzielnie. lampka oczywisice swieci jednakowo (20 sec.) przy otwarcu obudwu drzwi...

Witam
Ja podpinałem i moim zdaniem najłatwiej - szybkozłączkami zaciskanymi na kablu, jeden koniec podpiąłem tuż za wyłącznikem drzwi kierowcy (pasażer nie zapala mi lampki), stały plus pobrałem z wtyczki dochodzącej do radia (można też od zapalniczki) - najłatwiejszy dostęp.
pozdrawiam
Arturek