MotoNews.pl
1 Problem z gazem Peugeot 406 (143796/0) - NT

Problem z gazem Peugeot 406

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Wczoraj po wymianie w zakładzie gdzie zakładają gaz filtra od gazu, po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów na gazie, nagle samochód po wrzuceniu na luz zgasł. Na benzynie chodzi bezproblemowo, ale gdy przychodzi do przełączenia się na gaz samochód od razu gaśnie tak jakby wcale nie dostawał gazu. Czego to może być wina? Instalacja to oryginalna holenderska firmy AG - sekwencja DGI. Do tej pory nie było takiego problemu (2 lata). Moze się gdzieś po drodze dostało jakieś zanieczyszczenie i gaz nie dochodzi. Może ktoś miał coś podobnego.

Pozdrawiam,

Radek

Może źle założyli filterek... Mnie w serwisie wymianili filterek fazy lotnej tylko zamontowali nowy odwrotnie na szczęście zauważyłem to po przyjeździe do domu. Od tej pory filterki wymieniam sam

Witam,

Dzisiaj w czasie jazy poprawiło się o tyle że gdy przełączy się na gaz i są wysokie obroty (trzymam nogę na gazie) to jedzie, ale gdy tylko puszczę na luz od razu gaśnie. To chyba musi być coś z filtrem, albo może elektrozawór poszedł. Podjadę dzisiaj do zakładu to zobacze co mi powiedzą.

Pozdrawiam,

Radek

Witam,

Ostatnio po wymianie filtra gazu po kilku kilometrach jadąc na gazie po wrzuceniu luzu od razu gasł. Teraz po kilku dniach poprawiło się o tyle, że samochód już nie gaśnie tylko oborty na biegu jałowym falują w zakresie od około 700 do 1500 obrotów. Wyczuwam także lekkie dławienie przy gwałtownym przyśpieszaniu. Na benzynie wszystko jest Ok. Gazownik podłączył się do sondy lambda powiedział, że mieszanka gazu jest za bogata - czy ma rację?

Pozdrawiam,

Radek

jakis czas temu u mnie dzialo sie dokladnie tak samo...dopoki gaz byl wcisniety to silnik szedl...wystarczylo puscic np do zmiany biegu i od razu silnik gasl...okazalo sie ze po prostu wezyk pekl i "lewe" powietrze dostawal (choc nie jestem tego pewny...)
na pb chodzil bez problemow
gazownik wymienil wezyk i wszystko wrocilo do normy